KIZ'lar kızabilir ama yamyamlar KIZ'maz. Çünkü YAMYAM'lar KIZ değildir
Senin derdin esasen anlamamaktan geçmiyor. Bilimsel disiplin denilen olguyu bilmemenden kaynaklanıyor. Bu ise senin kabahatin değildir. Çünkü daha öğrenci aşamasında bilimsel disiplinin ne olduğunu anlayabilmen mümkün değil.
(Kaldı ki ben 20 yıllık mühendislerde de gördüm bu olayı)
Şimdi bu bilimsel disiplinlerden ecik bahsedelim. Ama sen KIZ'arsan karışmam. Çünkü insanlara bu olay ZUL gelir. Bir şeyler önerilince sanki inadına söylüyormuşum gibi anlaşılabilir.
ÖLÇÜM TEKNİĞİ:
Asla ve asla kimselerin sözlerine güvenme. Daima kendin ölç biç. Ölçüm için kendi aletlerine güvenebilmelisin. Ölçümlerinde tutarsızlık yaşarsan, yaz foruma tüm ağabeylerin yardımcı olurlar. Asla da kızmazlar.
Ama sonuçları şartları ve belgeleri ile birlikte sunmalısın ki, forumda inceleyenler çıkmaza girmesin. ÖRNEK.
Devrenin çıkışını ölçü aleti AC kademesinde ölçüp te,
''İMDAATT DEVREM YANLIŞ VOLTAJLAR ÜRETİYOR'' diyerek feryadı figan etme. İşte buna KIZ'ılır.
ARAŞTIRMA:
Daima araştırıcı ol. Ama forumlarda yazılanlara asla güvenme. Tek güveneceğin şey kendi ölçümlerin doğrultusunda alacağın gerçeklerdir. Forumun birisinde vatandaş,
''BEN LM317'den 5A ÇEKEBİLİYORUM'' dese de inanma. Koşullarını araştır. Gerekirse aynı koşullar dahilinde sen de test et. Yapabildiğin taktidirde o bilginin doğruluğuna kanaat getirebilirsin. Ancak bunlar için de ön koşul vardır.
Bahsedilen entegrenin katalog (Fabrika) değerleri) Bu değerlerin neler olduğunu araştırmalı, hangi koşullarda hangi değerleri alabileceğini araştırmalı ve öğrenmelisin.
UYGULAMA:
Buradaki konumuz da zaten bu madde üzerinedir. Sen LM317 den 1.5A akım alabilmek istiyorsun. Ama bir türlü alamıyorsun. NEDEN?
Çünkü uygulamada ciddi hataların bulunmaktadır. Ben bunun için sana önerilerde bulunuyorum. Ama sen yapabilirmiyim diyorsan,
OLAY BURADA BİTECEKTİR.
Çünkü yapabilirmiyim demek değil, inatla ve azimle
YAPABİLMEN gerekmektedir. Yapabilmek için adım adım gidersen ve yukardaki maddeleri (Ölçüm, araştırma) uygularsan, göreceksin ki devre tıkır tıkır çalışacaktır. Ama sen devre elemanlarında cimrilik yaparsan, hatta bonkörlük te yaparsan, değerler tutmayabilir, devren de normal çalışmayabilir.
BİLİNMEYEN UNSURLAR:
Bazen karşımıza farklı unsurlar da çıkabilir. Buna bir örnek verecek olursak,
LM317 entegrelerin kalitesiz üretimlerden olabilmesi gibi.
Bu gibi unsurlar için forumda danışabilir, gerekli resimleri ekleyerek bilgi alabilirsin. Elde edilen bilgiler sonucunda kesin yargıya varabilirsin.