Arkadaşlar bu forumda bizler ne kadarda "Bizler bir aileyiz" desek te aile fertlerinin de birbirlerine her zaman saygılı olması gerektiğini unutmamak gerekir hatırlatmasıyla yazıma başlayayım.
Daha önceki yazıların tamamını okudum ve bunca yıllık tecrübelerime dayanarak burada bana yalnış gelenleri düzeltmeye çalışayım.
1. 17 Vac olan bir trafonun sargılarıyla oynayarak gerilim düşürelebilir ancak çıkış gücü de o oranda düşecektir.
2. 17 volt 13 luk bir AC gerilime bile düşürülse boştayken gerilim yaklaşık 18 Volt DC olurki malum 16 Voltluk kondansatörler patlar. burada kullanılacak en uygun kondansatör voltajı 25 Volt DC olmalıdır.
3. daha önceden de dediğim gibi köprü diodun çıkışına bir şok eklenmelidir. bu şokun görevi besleme trafosundan nonliner akımların geçmesini azaltmak içindir. Aksi taktirde kondansatörün kapasitesine göre devrenin şebekeden sadece akımları sinüsün tepe noktalarına yakın yerlerde şekmesinden ve nominalin (yani hesaplanandan) çok üzerinde akım çekilerek hem trafonun, hemde diodların daha yüksek streste çalışmasına sebep olur.
4. 12 Voltluk anfilerde özellikle 6800 uF kondansatörden çok daha fazla DC kondansatör kapasitesine ihtiyaç duyarlar. Bunun hesabıda anfinin en düşük frekansta ne kadar süre ile kaç amper akım çektiğini tespit ederek (yani Di/Dt süresini) buna uygun akım kapasiteli kondansatörler eklenmelidir. Ayrıca bir tane 6800 yerine 7 tane 1000 uF kondansatör içdirencin azaltılması için daha da iyi bir çözümdür. Hemde ısınmaları da paylaşmış olurlar.
5.Oto tipi anfilerin besleme devrelerinde birçok entegler vardır. bu malzemeler ise kararlı enerjileri severler. Oysaki regülesis bir anfi beslemesinde yük te kararsız olduğundan ani gerilim yükselmelerinden dolayı anfinin arıza yapması bile olasılıklar dahilindedir. Bu yüzden besleme trafosunu 10 volt yapıp ta, devreden DC kaç volt elde edilebileceği düşünülmekte bunuda merak ediyorum.
Burada, özellikle bu konuya yazı yazanların mesleki tecrübe ve bilgilerinden en ufak bir süphemin olmadığını tekrar ifade edeyim. ancak bu yazdıklarım da meslekteki yaklaşık 27 yıllık güç elektroniği üzerine çalışmamdan dolayı verdiğim önerilerdir.
ekteki devrede çok küçük değişiklerle istenilen gerilim ve akım sorunsuzca elde edilebilir.
Turn-On Switching Loss of An Asynchronous Buck Converter - Maxim
ustad o çok eskidendi sende bilirsin yağmur yağmıdı elektrikleri keserdi tedaş.ama şimdi öle değilki.voltaj eğer köylerde değilseniz sabittir.220 deki 240 a çıktı sekonderden alacağın voltaj veya 220v 180v düştü sekondere ne kadar yansır benim iddiam her cihaz %10 kadar toleransı vardır.18 voltun % 10 toleransı 1.8 volt eder.18+1.8=19.8.yani20 volt eder.dimi.13.8 volt nire 20 volt nire.feedback sinyal devresi gecikme yaptığını düşün oldu ya olmaz demeyelim olur nolcak o zaman.ineklermi kurtaracak devremizi.pardon.ben garantiden yanayım.12 voltun dalgalanması %10 1.2 volt toplam 13.2 volt eder.bunun hiç bir cihaza zaraı olurmu üstadım.zaten cihaz 13.6 volt istiyor.13.2 volt bulmuş otursun masasında çalışsın
Türkiyemizde halen daha böyle yerler var.