rsimsek
Profesyonel Üye
Kuru akü aslında kuru değildir. Kuru tabiri sağa sola çevirmeyle herhangi bir sızıntı olmayacağı anlamındadır. Yinede dik kullanılması önerilir. Kurşun tabanlı aküler jel ve elyaf seperatöre elektrolit emdirilenler biraz daha sülfadizasyona dayanıklı olsalar da lityum bazlı pil ve aküler her pil ve aküde olduğu gibi kritik gerilim seviyesinin altında tutmamak koşulu ile çok daha uzun süre sarj etmeksizin saklanabilirler.Şuna kesinlikle emin olabilirsiniz kardeşim kuru akü sarjsız kalsa kolay kolay bişey olmaz ama sizin yapacağınız lipo piller sarjsız kalırsa ölür.
Konu sahibinin talebini tam anlayamamış olsam da, şebeke elektriği olan bir yerde böyle bir düzeneğe gerek olur mu? Elektrik ulaşmıyorsa sistemi güneş panelli yapmak daha mantıklı olur. O zaman lityum piller gündüzleri sürekli şarj edilebilirler. Kullanılmayan lambaların kapalı olduğu zamanlarda ise sürekli yüzdürme şarjında (float şarj) tutarak piller veya akü korunmuş olur. Lityum piller kurşun tabanlı akülere göre çok daha maliyetlidir. Buna karar verirken ömür ve kullanılabilecek sürelere göre hesap yapmak gerekir.
Sağlıklı şarj-deşarj döngüsü kullanılarak jel aküler yüzde 80 deşarj edilerek 450 defa doldurulup boşaltılabilirler. Yeni nano karbon teknolojisi ile bu döngü biraz daha yukarılara çıkartılmıştır. Lityum tabanlı piller (LFP) için bu döngü 2000 sayısı olarak belirtilmektedir. Teyit ve doğrulamak için uzun yıllar kullanmak gerekecek. Çünkü bu işi günde bir kaç kez yaparak süreyi kısaltmak isterseniz doğru sonuç vermeyecektir.