40db ölçüm alanlı YARI-PROFESYONEL DIN PPM yapımı

Çoğu kişiler PPM, VU metre, DIN PPM, EBU PPM, SMPTE PPM gibi kavramları bilemezler.
Profesyonel sistemlerde bu gibi cihazlar ciddi ölçüm cihazları olarak ele alındığı için belli teknik değerlere sahip cihazlardır.
Bu teknik değerlerin elde edilebilmesi koşulu oldukça ağırdır.
Örneğin senin EBU PPM amatörce yapılmış, ancak oldukça geniş skalaya sahip ciddi bir ölçü aletidir.
Düşünsene en alt seviye -57db olup birkaç milivolt gibi sinyallerin ölçümü sözkonusudur. Zaten bu yüzden sahte LM3915 ler bu PPM de çalışmıyorlar.

Bu özelliklere sahip bir PPM'in ben sınırlı koşullarda bazı stütyolarda kullanıldığına bile tanık olmuştum.
Piyasa işi olanlar ise ev kullanıcılarına yönelik ve sadece görsel olarak hitap eden ucuz üretimlerdir.
 
Değerli forum arkadaşım @sasen1 DIN PPM için serigrafi baskı yaparken siyah fonu tercih edersen ledlerin sinyal geçiş görseli daha keskin izlenebiliyor açık fonda diğer bölümleri aydınlantma yapıyor bilgilendirme amaçlı paylaşıyorum. Kolay gelsin.


 
Benim merak ettiğim bir konu var. Cahilliğime verin

Bu göstergeyi, dolaylı yoldan da olsa hoparlörleri koruma amaçlı kullanabilir miyiz? Yani kare dalga oluşumunu bu PPM üzerinden bilebilir miyiz? Ampli çıkışında aşırı yüklenme olduğunda bu ledler nasıl tepki veriyorlar?
 
LM3915 ve 16 serisi ile bu mümkündür.
 
Son derece başarılı.
Kalibrasyon ve ölçeklendirme de yapılırsa gerçek bir PPM olmuş demektir.
 
Begenmene sevindim. Girise 3.3 kazancda opampli yukseltec takildiginda kalibrasyona dahi gerek kalmayacak. Sadece opamp devresindeki direnclerin %1 yada cok daha dusuk toleransda olmasi gerekecek.

Bu asamada olceklendirme yapmayacagim cunku mevcut displeyde taksimat cizgileri ve yazi eklersem okumak cok zor olacak.

Mevcut hali panele sadece gorsellik katacak, Bar, Dot seceneklerine Sayisal deger olmak uzere ucuncu bir mod daha ekleyecegim. Sayisal deger modunda secilen kanalin kac dB sinyale maruz kaldigini kocaman rakamlarla yazacak.
 
Sayısal değerleri okuyabilmen pek mümkün olmayacaktır.
1m.sn gibi bir sürede (veya müziğin headroom seviyesinin hızında) digital volt metren çok hızlı değerler gösterecek, ekranda anlaşılmaz yazılar olacaktır.
Desibel veya volt göstergesini belli süre peak hold yaparsan, peak ölçümünü okuyabilirsin, ancak bu sefer de müziğin ritmindeki okunması gereken değerleri kaçırırsın.
ÖNERİ:
OLED displayini invert et. (Sanırım kolayca yapılabilir.) Ekran boşta beyaz ışıklı olsun, LED'ler ise belli renkte olsun. Burada yapılabiliyorsa, 0db bölgesi sarı, +db bölgesi kırmızı, -db bölgesi ise yeşil tercih edilebilir.
Ölçeklendirme için de bizim yaptığımız gibi şeffaf sticker'e değerleri yazıp print edersen ve bu stickeri ekrana yapıştırırsan dadından yinmez.

Doğrusunu belirtmem gerekirse 32kb.lık bir MCU'ya böyle bir cihazın yazılımının yazılabileceğini düşünmüyordum.
https://www.direnc.net/bluepill-mini-gelistirme-karti
En azından 512kb lık bir MCU gerekir diye düşünüyordum. Bunların fiyatları ise zaten belli.
https://www.direnc.net/stm32f411e-discovery-gelistirme-kiti
 
Arkadaşlar konumuz çaktırmadan takip edilmektedir.

Çoğu kişiler PPM ile VU metre arasındaki farkı anlamasalar da, her iki cihazın çalışma karakteristikleri elbette kişilerin dikkatini çekiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…