5V Regülatör Çok Isınıyor

Fanların nasıl bir fan olduğunu görmedik. Bahsi geçen DC Brushless bir fansa:
Site çöktüğü için link atamıyorum. 30x30mm boyutunda, Brushless 5V/0.15A fan.

Fanların nasıl bir fan olduğunu görmedik. Bahsi geçen DC Brushless bir fansa:
-Boşta dönerken elektrik üretmesi gibi bir durumu var mı?
-Ters diyota gerek var mı?
5 volt 0,14 ma bildiğimiz fan, uzay teknolojisi filan değil. + 1 fan, fandır boşta dönerse, belli bir devire ulaşırsa her durumda elektrik üretir (benim bildiğim içinde daimi mıknatıs olmalı). kaç tane parçaladım çap, devir, amper, voltaj diyeceğimde 12 ve 5 volttu hepsinde mıknatıs vardı. eskiden kalma bir alışkanlık bilgisayar kasalarına hava tutarak toz temizliği yaparken jackları olanı sökerdim, powersupply de olanlara tornavida sokarak sabitlerdim. eğer hatalıysam lütfen düzeltin değerli ustalarım. bir de insanın başına ne gelirse ya meraktan, yada meraktan gelirmiş. ben denedim dc motor olsun fan olsun, çevirdiğinde elektrik üretiyor. ama step motorlar daha güzel üretiyor.

@paskomya Üstad ;
Yazdıklarınıza katılıyorum.

Öğrenmek istediğim
Fan çalışmasında ters diyotun neden gerekliliği?
Diyot ne iş yapar?

5 volt 0,14 ma bildiğimiz fan, uzay teknolojisi filan değil. + 1 fan, fandır boşta dönerse, belli bir devire ulaşırsa her durumda elektrik üretir (benim bildiğim içinde daimi mıknatıs olmalı). kaç tane parçaladım çap, devir, amper, voltaj diyeceğimde 12 ve 5 volttu hepsinde mıknatıs vardı. eskiden kalma bir alışkanlık bilgisayar kasalarına hava tutarak toz temizliği yaparken jackları olanı sökerdim, powersupply de olanlara tornavida sokarak sabitlerdim. eğer hatalıysam lütfen düzeltin değerli ustalarım. bir de insanın başına ne gelirse ya meraktan, yada meraktan gelirmiş. ben denedim dc motor olsun fan olsun, çevirdiğinde elektrik üretiyor. ama step motorlar daha güzel üretiyor.
Evet içlerinde sabit mıknatıs oluyor, pervane kısmında. Kutuplar sırayla tetiklenerek pervanenin dönmesi sağlanıyor yani içerisinde elektronik bir devre kısmı var.
Aşağıda örnek bir fan devresi var. Bu fanda pervaneyi döndürerek dışarıya gerilim nasıl alınabiliyor?
Bu tür bir fanda pervaneyi döndürerek gerilim elde edilememesi gerek ancak denemediğim için çok iddialı konuşmayacağım, yarın ilk işim bunu test etmek olacak. Ayrıca içeride elektronik kısım olduğu için ters diyota gerek var mı diye soru yönelttim.​

1735240796755.png

@paskomya Üstad ;
Yazdıklarınıza katılıyorum.

Öğrenmek istediğim
Fan çalışmasında ters diyotun neden gerekliliği?
Diyot ne iş yapar?
ters diyot geri tepmeyi önler, yada benim anladığım dilde kırmızı kabloda artı fana giderken, fan boşta döndüğünde, geriye elektrik akıtmaz.
Evet içlerinde sabit mıknatıs oluyor, pervane kısmında. Kutuplar sırayla tetiklenerek pervanenin dönmesi sağlanıyor yani içerisinde elektronik bir devre kısmı var.
Aşağıda örnek bir fan devresi var. Bu fanda pervaneyi döndürerek dışarıya gerilim nasıl alınabiliyor?
Bu tür bir fanda pervaneyi döndürerek gerilim elde edilememesi gerek ancak denemediğim için çok iddialı konuşmayacağım, yarın ilk işim bunu test etmek olacak. Ayrıca içeride elektronik kısım olduğu için ters diyota gerek var mı diye soru yönelttim.​

Ekli dosyayı görüntüle 112964
elimde fan veya dc motor varsa çevir ve dene. üretmek ayrı şeydir güç ayrı şeydir. okul projelerinde herkes dc motorla res yapmaya çalışırdı, ben hile yapar step motorla led yakardım hem de elle çevirsen bile. dc motorda verimli elektrik almak için, motor devrinin üzerine çıkman gerekir. üç kablo beş kablo deme uygun uçları buldun mu voltajı alırsın. denemekten zarar gelmez, hiç bir şey kaybetmezsin. öğrendiğin olur yada olmazdır. verimden söz etmiyorum.

düzeltme: yahu hiç mi free elektrik videosunda iki tane dc motorla lamba yakıyorlar izlemediniz mi? çakmaların bile yarısı doğru yarısı yalan. enerjinin korunumu yasası her türlü kayıp vardır.

Son düzenleme:
ters diyot geri tepmeyi önler, yada benim anladığım dilde kırmızı kabloda artı fana giderken, fan boşta döndüğünde, geriye elektrik akıtmaz.

elimde fan veya dc motor varsa çevir ve dene. üretmek ayrı şeydir güç ayrı şeydir. oklu projelerinde herkes dc motorla res yapmaya çalışırdı, ben hile yapar step motorla led yakardım hem de elle çevirsen bile. dc motorda verimli elektrik almak için, motor devrinin üzerine çıkman gerekir. üç kablo beş kablo deme uygun uçları buldun mu voltajı alırsın. denemekten zarar gelmez, hiç bir şey kaybetmezsin. öğrendiğin olur yada olmazdır. verimden söz etmiyorum.
Kutup uçlarını doğrudan dışarıya alabildiğiniz DC motorlarda (fırçalı, step gibi) dediğiniz tamam, bu zaten bildiğim bir konu ama arada devre varsa dışarıya gerilim nasıl alınabiliyor? Bu kısmı yanlış mı biliyorum doğru mu biliyorum yarın bakacağım. Yarın ilk işim denemek olacak.

Fan devresinde diyot gerekliliğine ait
Örnek şema var mı?
ben mühendis filan değilim biliyorsun değil mi? elektrikçi de değilim. şema/ proje de okumayı bilmiyorum. çakmayım. cahilim ve bilgim kıt. benim bildiğim diyot tek tarafa izin verir.
Kutup uçlarını doğrudan dışarıya alabildiğiniz DC motorlarda (fırçalı, step gibi) dediğiniz tamam, bu zaten bildiğim bir konu ama arada devre varsa dışarıya gerilim nasıl alınabiliyor? Bu kısmı yanlış mı biliyorum doğru mu biliyorum yarın bakacağım. Yarın ilk işim denemek olacak.
dene güzel insan, ne kaybedeceksin ki?

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Kullanıcılar
453,282
Son üye
taskina

Yeni konular

Geri