5V Regülatör Çok Isınıyor

Beyin fırtınası,
Tecrübe
Aynen öyle. Mühendis vs. olmak her şeyi biliyor anlamına gelmiyor. Bazı şeyleri okuyarak, bazı şeyleri yaşayarak tecrübe ederek öğreniyorsun.

diyot tek tarafa izin verir.
Fan da diyot yerine kondansatör kullanılması oluşacak arkların sönümlenmesi için daha uygun dur.
Röleler de kontaklar arası ters diyot kullanılması oluşacak , ters EMK nın engellemesi, rölenin istemsiz çalışmasının önüne geçilmesi için uygundur.

Aksine kazandırır. Yanlışım varsa düzeltirim, yanlışınız varsa düzeltirsiniz.
ölçü aletini ac ye almayı unutma. şimdi 24 volt fırçalı dc motorda denedim elimle çevirdim voltaj gördüm, yine 24 volt fırçasız (çinlinin yalancısıyım) motorda da voltaj gördüm elimle çevirdim.

Mühendise de Bazı konularda yardımcı oluyorum.
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir/faydalıdır
Olması gereken de bu. Ne yapacağız bildiklerimizi beraberimizde mezara mı götüreceğiz? Bende öğrenmek isteyene bildiklerimi sonuna kadar paylaşırım. Zaten burada olmamızın amacı da bu değil mi? Bildiklerimizi paylaşmak, bilmediklerimizi öğrenmek.​
ölçü aletini ac ye almayı unutma. şimdi 24 volt fırçalı dc motorda denedim elimle çevirdim voltaj gördüm, yine 24 volt fırçasız (çinlinin yalancısıyım) motorda da voltaj gördüm elimle çevirdim.
Öyleyse senin dediğin doğru usta. Yarın bende deneyip yazarım.

Fan da diyot yerine kondansatör kullanılması oluşacak arkların sönümlenmesi için daha uygun dur.
Röleler de kontaklar arası ters diyot kullanılması oluşacak , ters EMK nın engellemesi, rölenin istemsiz çalışmasının önüne geçilmesi için uygundur.
ustam aynısını tersini düşünün. fan dediğimiz dc motor. sabit mıknatısı var (220 ac olanlardan bahsetmiyoruz) ortasında bakır sarılı bir bobin var hall sensörü geçtim fırçalıda kollektör var. artı eksi dc veriyorsun dönüyor/çalışıyor. elektriği vermediğin milden döndürdüğünde alternatör misali elektrik üretiyor. sen kırmızı kablodan elektrik veriyorsun dönüyor yani kırmızı kablodan elektrik akıyor. sağa diyelim. mil dönüyor bobin ve mıknatıs alternatör taklidi yapıyor elektrik üretiyor bu sefer kırmızı kablodan sola doğru elektrik geliyor. burada diyot amca geri dönüşe engel oluyor. bakın verimden bahsetmiyorum. konu elektriğin üretilmesi. bu arada kondanstör amca blokaj yapıyor, filtre görevi görüyor dengeyi sağlıyor. hep aynı ayarda akmayı sağlıyor. frekansı sabit tutuyor. kutupsuz olanı, kutuplu olanlar da demeraj akımını karşılıyor. kalkışta çekilen yüksek akımı bloke ediyor. eksik olan bilgilerim için özür dilerim. matematik kısmı bende yok.

Mesela, Fan ileri dönüşünün tersine 1-2 tur dönse ne olur?
Devreye ne zararı olur?
Fan da durum böyle ..

Röle de aksine diyot olmasa EMK dan dolayı röle istem dışı çalışabilir.
Umarım konu, yeterince anlaşılmıştır

Evde bir tane fan varmış. Şimdi denedim ama pervaneyi ne kadar hızlı döndürsemde gerilim üretmedi. Belki de elle çok hızlı çevirememişimdir. Yarın başka bir fana hava üfleyerek tekrar deneyeceğim.

Ekli dosyalar

• 20241226_231748(1).jpg
    20241226_231748(1).jpg
    272.7 KB · Görüntüleme: 18
Evde bir tane fan varmış. Şimdi denedim ama pervaneyi ne kadar hızlı döndürsemde gerilim üretmedi. Belki de elle çok hızlı çevirememişimdir. Yarın başka bir fana hava üfleyerek tekrar deneyeceğim.
Anlatmak istedim bu ..
Fan ileri hareketinin tersine olmaz ya ..
1-2 tur geri dönse ne olur?
20241226_231748-1-jpg.112966

Elle mi döndürsek diye soruyorsunuz? Soruyu tam anlamadım.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Kullanıcılar
453,285
Son üye
canrbey2

Yeni konular

Geri