otohat
Profesyonel Üye
Aynen öyle. Mühendis vs. olmak her şeyi biliyor anlamına gelmiyor. Bazı şeyleri okuyarak, bazı şeyleri yaşayarak tecrübe ederek öğreniyorsun.Beyin fırtınası,
Tecrübe
Aynen öyle. Mühendis vs. olmak her şeyi biliyor anlamına gelmiyor. Bazı şeyleri okuyarak, bazı şeyleri yaşayarak tecrübe ederek öğreniyorsun.Beyin fırtınası,
Tecrübe
Fan da diyot yerine kondansatör kullanılması oluşacak arkların sönümlenmesi için daha uygun dur.diyot tek tarafa izin verir.
ölçü aletini ac ye almayı unutma. şimdi 24 volt fırçalı dc motorda denedim elimle çevirdim voltaj gördüm, yine 24 volt fırçasız (çinlinin yalancısıyım) motorda da voltaj gördüm elimle çevirdim.Aksine kazandırır. Yanlışım varsa düzeltirim, yanlışınız varsa düzeltirsiniz.
Mühendise de Bazı konularda yardımcı oluyorum.Mühendis vs.
Mühendise de Bazı konularda yardımcı oluyorum.
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir/faydalıdır
Öyleyse senin dediğin doğru usta. Yarın bende deneyip yazarım.ölçü aletini ac ye almayı unutma. şimdi 24 volt fırçalı dc motorda denedim elimle çevirdim voltaj gördüm, yine 24 volt fırçasız (çinlinin yalancısıyım) motorda da voltaj gördüm elimle çevirdim.
ustam aynısını tersini düşünün. fan dediğimiz dc motor. sabit mıknatısı var (220 ac olanlardan bahsetmiyoruz) ortasında bakır sarılı bir bobin var hall sensörü geçtim fırçalıda kollektör var. artı eksi dc veriyorsun dönüyor/çalışıyor. elektriği vermediğin milden döndürdüğünde alternatör misali elektrik üretiyor. sen kırmızı kablodan elektrik veriyorsun dönüyor yani kırmızı kablodan elektrik akıyor. sağa diyelim. mil dönüyor bobin ve mıknatıs alternatör taklidi yapıyor elektrik üretiyor bu sefer kırmızı kablodan sola doğru elektrik geliyor. burada diyot amca geri dönüşe engel oluyor. bakın verimden bahsetmiyorum. konu elektriğin üretilmesi. bu arada kondanstör amca blokaj yapıyor, filtre görevi görüyor dengeyi sağlıyor. hep aynı ayarda akmayı sağlıyor. frekansı sabit tutuyor. kutupsuz olanı, kutuplu olanlar da demeraj akımını karşılıyor. kalkışta çekilen yüksek akımı bloke ediyor. eksik olan bilgilerim için özür dilerim. matematik kısmı bende yok.Fan da diyot yerine kondansatör kullanılması oluşacak arkların sönümlenmesi için daha uygun dur.
Röleler de kontaklar arası ters diyot kullanılması oluşacak , ters EMK nın engellemesi, rölenin istemsiz çalışmasının önüne geçilmesi için uygundur.
Anlatmak istedim bu ..Evde bir tane fan varmış. Şimdi denedim ama pervaneyi ne kadar hızlı döndürsemde gerilim üretmedi. Belki de elle çok hızlı çevirememişimdir. Yarın başka bir fana hava üfleyerek tekrar deneyeceğim.