7.5 KW Motor İçin Pano

say seskaljin arkadaşım 4 kademe sıtandart marka santırafiji 7.5 kw gamak motor 3 ta 22 kontaktör 14.16 termik motorkoruma rolesi 62 A sigortaile hidrafor panasunu yılarönce yapmışlar benimbildiğim 7 sene oldu calışıyor merak etiğim sizin tadirinizle işi bilmiyen ucuz calışan elektriciler nerde atayapmışlarki bu pompacalışıyor

Şimdi bu işi karşılılı yazışmaya dökmeye gerek yok kendimizi boşuna yormayalım.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sayın yıldız eskiler nerde hata yapmış diyerek konuya yaklaşmak onlar öyle yapmış diye bizimde yapmamız şeklinde sunumda bulunmak tamamen yanlıştır. her işin mutlaka kuralı kaidesi vardır bizim amacımız ne kimseyı kötülemek nede üzmek.esas amacımız gelecektekilere daha iyi şeyler vermek daha kuralında ve sağlıklı bilgi sunmak eskiler 7.5kw motora yol vermemiş olabilir ama şimdiki elektrik kanunlarında kurallarında bu tamamiyle yanlıştır ve MOTOR ZARAR GÖRÜR. yeni yetişen gençlere ki bende bunların içindeyim kendimide dahil ederek daha iyi örnek olmanızı temenni ediyorum saygılarımı sunuyorum. iyi elektrikçilik imkansızı,zoru başarmak değil güvenli,mantıklı,kurallı ve örnek iş yapandır. SAYGILARIMI sunuyorum..
 
motor start stop bile calıssa 5 sn lik bir calısma yapılabileceginden mutlaka yıldız / üçgen calısması gerekir.
7.5 kw bir motor yıldız / üçgen kalkmalıdır.

bunun için 7.5 kw yada 11 kw lık bir kontaktör secilmelidir ki benim tercihim 11 kw tır cünkü kontakların yapısma olasılıgını düşürür

2 adet 11 kw konraktöe ve 1 zamqan rölesi ve termik salter yeterli
3x2.5 kablo da yeter bu motora yol vermek için
 
ben direk kalkış yatım su dinomasına 7,5 kw motor yandı
 
dostum sana start stoplu basit bir pano lazım.Sistemini bilmiyorum ama gerekli olan malzemeler;
7,5kw'a uygun motor koruma şalteri
7,5kw'a uygun kontaktör
start(yeşil yaylı buton)
stop(kırmızı yaylı buton)
kontaktör için yardımcı kontak(1no+1nc)
motor koruma şalteri için yardımcı kontak(1no+1nc)
Sinyal lambası(kırmızı)
sinyal lambası(yeşil)
polyester pano

işini görür.Kumandası da şöyle çalışacak starta bastığında motor çalışacak yeşil lamba yanacak,stopa bastığında motor duracak kırmızı lamba yanacak.yukarda arkadaşlar invertörler den bilmem neler den bahsetmişler gerek yok öle şeylere...paran varsa bilemem tabi ama gülünç olur.
 
Ben kesinlikle yıldız üçgen yol verilmesi gerektiği kanısındayım.İnsanlar olaylara teknik formuller ve deneyler ile yaklaşarak standartları bulmuşlardır.Bu standartlara uyup uymamak kişilerin kendilerini bağlar saygılar.
 
7,5 kw motor ortalama olarak 16-18 amper arası akım çeker. siemens 3tf44 kontaktör siemens 16-25 aşırı akım rölesi. 3*25 A siemens wat otomat ve 3 faz koruma için entes mk01 faz koruma rölesi öeneririmbir. kontakların yapışmaması için gücün bir üstü kontaktör seçilmesinde fayda var.
 
Motorlara 4kw dan sonra mutlaka yıldız/üçgen yolvermek gerektiği kanısı piyasada oluşmuş durumda. Bu çok doğru bir düşünce değil. İlgili motor üzerinde bulunan etiket değerlerine bakarak motora yıldız veya üçgen olarak yol verilebilir.

4kw dan sonra motorlara yıldız/üçgen yol verilmesi daha çok TEDAŞ'ı ilgilendiren bir husustur. Elektrik sistemlerinde ki gerilim düşümlerinin %5'in üzerinde olamaması istenir. Gerilim düşümünüz %5'in üzerindeyse ilgili sistemi besleyen Orta gerim trafolarının daha büyük seçilmesi gerekmektedir.

Bildiğiniz gibi motorlar ilk kalkış anlarında gerilim düşümlerine neden olmaktadır.Bu gerilim düşümlerinin en aza indirgenmesi için TEDAŞ 4kW'lık motorlardan sonra ki güçlerde yıldız/üçgen yol verilmesini istemektedir.

Fakat sizin kendi fabrikanız vardır. Bu fabrikanında kendisine ait bir trafosu vardır. Bu trafonun gücüne göre gerekirse 200kW'lık motora bile direk yol verebilirsiniz.Hiç bir sorun çıkmaz.


7,5kW motor yaklaşık 15A akım çeker. Yıldız üçgen yol vermenin kuralı kitaplarda şu şekilde geçer.Ana ve üçgen kontaktör akımlarını bulmak için motor nominal akımı 0,66 ile çarpılır. 15x0,66=9,9A dolayısıyla ilgili motor için kullanılacak ana ve üçgen kontaktörlerin akımları 12A olması gerekir.

Yıldız kontaktör akımını bulmak için
motor nominal akımı 0,33 ile çarpılır. 15x0,66=4,95A Yıldız kontaktörü içinde 7A kontaktör yeterli olacaktır.

Yıldız kontaktörün seçiminde genelde şöyle bir not düşülür. Motor yük altında kalkacak ise
motor nominal akımı 0,66 ile çarpılır. 15x0,66=9,9A dolayısıyla ilgili motor için kullanılacak ana ve üçgen kontaktörlerin akımları 12A olması gerekir.

Motorun termik röle değerini bulmak için
motor nominal akımı 0,56 'ya set edilir.15x0,56=8,4 kullanılacak olan bu termik röle Ana kontaktörün çıkışına takılmalıdır.

Devrede motor koruma kullanılacak ise ilgili motor koruma devrenin en başına konulacağı için motor nominal akımına uygun bir motor koruma seçilmelidir.13-18A bir motor koruma uygun olacaktır.

3 ta 22 kontaktör demişsiniz bu kontaktör yanlış hatırlamıyorsam tedavülden kalktı. Akımını hatırlamıyorum. Eğer 10A den büyük bir kontaktör ise doğru seçim gözüküyor. 14-16A termik röle demişsiniz. İlgili termik devrenin en başına konulmuş ise bu da doğru seçilmiş gözüküyor.
 
Geeçenlerde 18,5 KW Lift Motoru Dİrek Kalkış Yaptırdım :) Bazen Oluyor İşte..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst