Akü sorunu

Akü tipi belli değil. Arkadaşımız belirtmemiş.

Akülerde evet sülfatlaşma varsa ömründen gitmiştir. Geri dönüşü zor olur.

Başka bir yerde bu tip kurşun asit tabanlı aküler için aynı lityum pillerde olduğu gibi Balans devresi olduğunu duymuştum. Ancak kullananı hiç görmedim.

Arkadaşımızın durumu erken teşhis ise akü grubunu kurtarabilir.
Sülfatı kırmak için bazı profosyonel işlemler var manuel olarak ama son kullanıcıyı aşar malesef.

İlk başta akü kapasite testi yapılmalı. Ne kadar kapasite verecek bu önemli.

Birde söylediğinize göre aküler arası denge bozulmuş. Seri akü devrelerşnde bu dengeyi tekrar düzeltemezsiniz.

Düzeltmek için aküleri sistemden ayırın. Üçüncüde deşarj edin. Sonra kaliteli bir şarj aleti ile tam şarj edin. Sonra sisteme geri bağlayığ testlere devam edin.

Merhaba

Serkan bey aküler jel akü ve 2024 yılı üretimli sıfır aldığımız bir settir.Çiftlikde şebeke elektriği yok.Elimde yedek 2 adet daha akü var aynı şekilde boşalan akünün yerine elimdeki yedek akülerden bir tanesini takıyorum yine en sağdaki değiştirdiğim akü boşalıyor.Kusura bakmayın vaktinizi alıyorum bu sorun bizim için önemli çiftlikde elektrik lazım oluyor ve sürekli jeneratör çalıştırmak bize çok masraf açıyor
Merhaba

Ek olarak inverterden kontrol ettiğimde güneş panelleri 10A güç veriyor aküleri şarj etmek için ve nasıl oluyor ise yaklaşık 3 saatte aküler full doluyor ve bu yüzden 3 saat sürmüyor akşam açıyoruz elektriği bitiyor

Son düzenleme:
Merhaba.

Bu akü grubu 3 saatte 10 amper ile şarj olmaz.

Kullanım durumunda da bir lcd tv ve lambayı uzun süre kullanabiliyor olmanız lazım.

Bu durumda bir inverter parametre sorununuz yada akülerle ilgili sorununuz var görünüyor .

Sistem sabah boş komunda ölçmeye başlayıp dolana kadar akü grubu şarj akımı akü başına düşen şarj gerilimi ve dolduğundaki akü gerilimleri kontrol edilmeli.

Aküleriniz özdeş diyorsunuz ama bence aküler değiştiği için artık özdeşliğini kaybetmiş gibi görünüyor.

Aküleri tek tek değerlendirmek lazım. Bence birinin iç direnci yükselmiş ve şarj olurken gerilimi hızlı yükselerek sanki grup şarjı tamamlamış gibi görünüyor.

Şarj akımınızda düşük görünüyor.

Panel etiketi inverter etiketleri gibi bilgileri bir kaç görsel paylaşabilir misiniz?

Merhaba

İnverter ve panel etiketlerini ekde paylaşıyorum.Şöyle izah edeyim şarj kısmını.İnverterdeki parametrede 47v ye düşünce elektriği kesiyor.Sabah boş şekilde şarja başlarken 47v civarında oluyor akü şarjlarının toplamı (inverter üzerinde gösterilen).Şarj başladığında hızlı bir şekilde yükseltme oluyor yani 1 saat içerisinde 54v civarına geliyor ve 2 saat içerisinde full göstergeye yaklaşıp 57v civarına geliyor.Çiftlikde sadece 9w bir ampül açıyorum ve led 70 ekran bir tv açıyoruz yaklaşık bunlar 3-4 saat çalışıyor ve elektrik bitiyor.Anlık tüketime baktığımda ise 70w civarı bir elektrik harcıyor.

Biz bu aküleri yaklaşık 5 ay önce aldığımızda çiftliğin tüm dış ışıklarını açıyorduk ve sabaha kadar elektrik bitmiyordu.Ne oldu ise son iki ayda bu şekilde bir problem oldu.Güneş panelleri şarjında sorun olabilir diye jeneratörü invertere bağlayıp 10A / 20A ile ayrı ayrı şekilde şarj ettik yine aynı şekilde çok hızlı şarj olup çok hızlı şarj bitti.

Akülerin bir tanesinde problem olduğunu düşünür isek bu problemi yaratır mı.Eğerki bu problemi yaratır isek yedekdeki bir akünüyü yakıp gündüz elektrik varken bir akü şarj aleti alsak bu aküyü dediğiniz gibi full şarj etsek sizce bu durumdan kurtulur muyum.

Yanıt veren herkese teşekkür ediyorum toplu bir şekilde cevap vermeye çalıştım atladığım bir yer var ise kusura bakmayın.Son olarak çiftliğin konumundan bir fotoda ekde paylaştım
Son olarak paylaştığım inverterdeki ayarları resetleme bulamadım.Bazı modeller için paylaşılan kısımda bu inverterde yer almıyor.Bu inverterin ayarlarını fabrika ayarlarına nasıl alabilirim
Merhaba.
Akü grubundan çekilen Maximum akım ne kadar acaba.
Hangi cihazları inverter üzerinden kullanıyorsunuz.
Merhaba

Akülerden max 70-100w arası bir elektrik çekiyoruz, belirttiğim gibi akşamları sadece evin ampülünğ ve bir led tv açıyoruz

Ekli dosyalar

• IMG_20241204_193306.jpg
    IMG_20241204_193306.jpg
    166.6 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20241206_141236.jpg
    IMG_20241206_141236.jpg
    122.9 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20241026_072017.jpg
    IMG_20241026_072017.jpg
    199.1 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz durumlar direk akü arızası başka bir sebebi kesinlikle yok.
Pwm şarj kontrol cihazına sahip inverterlar aküler dolu olsa bile yükleme yapmaya devam ediyor.
Yıllardır bu işin içinde olarak gördüğüm en sık solar sistem arızası mppt şarj sistemi kullanılmadığı için ve akü grubundan yüksek akım çekildiği için akülerin 3 ay 5 ay gibi kısa zamanlarda bozulması.
Şimdi siz erken bitiyor dediğiniz aküyü yeni bir akü ile 1 gün için yer değiştirin.
Bu sorun devam ederse bütün aküler arızalanmış benim düşüncem bu yönde

Bahsettiğiniz durumlar direk akü arızası başka bir sebebi kesinlikle yok.
Pwm şarj kontrol cihazına sahip inverterlar aküler dolu olsa bile yükleme yapmaya devam ediyor.
Yıllardır bu işin içinde olarak gördüğüm en sık solar sistem arızası mppt şarj sistemi kullanılmadığı için ve akü grubundan yüksek akım çekildiği için akülerin 3 ay 5 ay gibi kısa zamanlarda bozulması.
Şimdi siz erken bitiyor dediğiniz aküyü yeni bir akü ile 1 gün için yer değiştirin.
Bu sorun devam ederse bütün aküler arızalanmış benim düşüncem bu yönde
Merhaba mustafa bey

Elimde sıfır akü yok maalesefki.Aküyü harici bir şarj aleti ile şarj etsek tekrar tam kapasiteyi yakalama şansı yok mu.

Bence de sorununuz akü kapasite sorunu gibi.

Aküleri tek tek şarj edip bir kapasite testine sokmak lazım. Akü kapasiteleriniz kaç watt çıkacak görmek lazım.

Bence de sorununuz akü kapasite sorunu gibi.

Aküleri tek tek şarj edip bir kapasite testine sokmak lazım. Akü kapasiteleriniz kaç watt çıkacak görmek lazım.
Merhaba

Serkan bey bana uygun yollu bir şarj cihazı önerebilir misiniz.Aküleri canlandırma vs gibi özellikleri olan cihazlardan bir tane alıp denemek istiyorum

mppt şarj sistemi kullanılmadığı için
Herhalde bu şarj sistemleri maliyet olarak pek kullanıcı dostu değil. Yanlış mı düşünüyorum acaba?
Edit : Pwm olanları ile arasında 4-5 katı fiyat farkı gözüküyor. Ama uzun vadede sizin tespitinize göre akü sağlığı için elzemse çoktan parasını çıkarır.

Forum istatistikleri

Konular
130,235
Kullanıcılar
453,440
Son üye
ahap87

Yeni konular

Geri