Akım Dağılımı?

TKAY

Üye
Katılım
4 Ağu 2007
Mesajlar
169
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar bu devrede S anahtarı açıkken yani bobin devrede değilken sadece C kondansatörü devrede oluyor ve A1 ile A2 akımı aynı oluyor ama S anahtarı kapatıldığında yani bobin devreye alındığında A1<A2 oluyor nasıl oluyorda ana kol akımı A2 akımından küçük oluyor
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elektroteknik bilgisi, meslek okulu okumadıysanız olayı anlamanız zor. Yinede size pratik olarak izah edeyim. C kondansatörünün kapasitif reaktansı Xc , L bobininin endüktif reaktansı XL anahtar kapatıldığında eşdeğer empedans Z olsun. Başta kapasitif reaktif olarak çalışan devrede görünür güç S1, bobin devreye girdikten sonra S2 görünür gücüne düşer. Tek fazde S=UxI kaynak gerilimi sabit S gücü düşerse A1 ampermatresinde okunan akım azalır. Bu konunun özü kompanzasyondur, bobin yerine kondansatör kondansatör yerine bobin çizerseniz klasik kompanzasyon olayı gerçekleştirmiş olunur.
 
Sn. scorpion eyes'in dedikleri doğrudur. Bu olayı, aşırı kapasitif yüke uygulanan şönt reaktör gibi düşündüğünüzde daha rahat kavrayacaksınız.
A1 ampermetresinden ilk durumda kapasitif yüklerin akımı geçecektir. İkinci durumda anahtarın kapatılmasıyla beraber ampermetreden kapasitif yükler+indüktif yüklerin akımı geçecektir.
İndüktif yükler ile kapasitif yükler birbirine vektörel olarak ters yönde olduğu için indüktif akımlarla kapasitif akımların vektörel toplamı kadar (yani aralarındaki fark kadar) akım geçecektir.
 
sağolun çok güzel açıklamışsınız
 

Forum istatistikleri

Konular
129,441
Mesajlar
926,785
Kullanıcılar
451,998
Son üye
qRowLenq

Yeni konular

Geri
Üst