Osiloskopun sanırım doğru çalışmıyor. Veya sisteminde grounding hataları bulunuyor.Buna göre artık besleme devresinde okuduğum değerler doğru olacaktı.Besleme devresini PC osiloskop ile Probu besleme devresine bağlayarak ölçtüm.(RESİM-3)
Besleme devresinin ölçümü yaklaşık 100Hz ve Vpp 160mV olarak okundu.
Sonra osiloskopun frekans kısmını açtım.Burada da değerleri 100Hz de THD %18.81 gördüm.(RESİM-4)
ADOBE AUDITIN ı önce prob mute olarak çalıştırdım.(RESİM-5)ADOBE ile de besleme devresinin ölçümlerini yaptım.Ama önce dediğiniz gibi FFT yi 2048 e getirdim e zoom out yaptım.(RESİM-5)
Sonuç olarak benim bu ölçümlerime göre devremizde sizin olmasını istediğiniz değerlerin üzerinde gürültü var.Siz ne dersiniz hocam?
Bir de sorum var.Osiloskopta sinyal jeneratöründen verdiğim sinyallerin eğrileri gayet düzgünken besleme devresinin ölçümünde üst eğri bozuk.Tm sinüs değil .Bunun sebebi nedir hocam?
Çünkü prob kısa devre iken bile -60dbu yani 1mV civarı bir gürültü okunuyor.
Ya da sen ciddi bir ölçüm hatası yapıyor farkında olmadan farklı şeyleri ölçüyorsun.
Çünkü adobe spectrumda dikkat edersen 2 kanal var ve diğer kanaldaki grafik son derece normal. Belki sen bu kanalı kısa devre ettin diğer kanal boşta.
Her iki kanal da mute iken adobe spectrumda diğer eğriyi aynen eşit görmen lazım.
Eğer mute durumda iken prob şasesini PSU şasesine değdirdiğinde gürültüde artış oluyorsa bu durum çok farklıdır. Bu durum GROUND LOOP demektir ve iki farklı cihazın groundlarının uygun şekilde sıfırlanmadığını gösterir.
Orada ölçülen %18 civarı distorsiyon son derece normaldir. Çünkü biz saf sinüs ölçmüyoruz. Gürültü yani bol bol harmonik ölçüyoruz. Ancak ölçtüğümüz bu gürültünün seviyesini belirleyemiyoruz. Benim ölçümlerimde aynı devre 1mV civarı gürültüye sahipti. Yani -60db
Osiloskopa saf sinüs girdiğinde sinüs tam düzgün çıkar. Bu sinüsü nereden girdiğin de önemlidir. PC içerisinden direk giriyorsan zaten arada herhangi bağlantı yoktur. Dolayısı ile tertemizdir.
Ancak bir ripple'ın da belli bir eğrisi vardır. 100Hz lik bir frekansa sahip olsa da tam bir sinüs değildir. İnişli çıkışlı bir eğriye sahiptir.
NOT:
PSU 12V AC to 12V DC olduğu için drop out bölgemizde aşırı ripple olabilir.
Test için şimdilik PSU muzu 2X10V DC ye ayarlayalım.
Son düzenleme: