STK4221 ampli devresi yapmadan önce bu sorun yokken bir anda ton kontrol devresinde böyle bir sıkıntı oluştu.
Ana ses potu sona doğru ve tiz potu sadece çeyrek konumda iken (tiz potu tam olduğu nokta, sadece orada yapıyor oradan önce veya sonra yapmıyor.)Parmağımı kondansatörlere değdirince fış fışş sesler geliyordu.
LM4562 yerine NE5532 taktım yine aynı.
Ben de Ton kontrolü için bir SHIELD yaptım.Bir de TL082 ile denedim. Hiç bir fıslama fışırdama kalmadı.
Sadece ana sesi açarken ortadan sona doğru sanki bir trafo vınlaması gibi bir vınlama var.Acaba trafonun vınlamasını mı alıyor.Blendajlı kablolar yetersiz mi?Bilemedim. LM1875 amplimi dinliyorum böyle bir vınlama yok.
Ampli çıkış katımız devreye girdiğinde bir de güç katı GROUND hesapları gerekirdi. Ancak böyle bir testin yapılabilmesi amatör arkadaşlar için uygun değildi.
Bizim çıkış katımız devreye girdiğinde genel hesaplara göre daha hassas bir yapıda olması gerekir. Yani cihaza uzaktan bir harici ampli bağlamak ile en kısa yoldan yükseltmek arasında bazı teknik ayrıntılar vardır. Doğal olarak amplinin yakında olması çok az da olsa daha detaylı ses elde etmeyi kolaylaştırır.
Yani grounding hatalarını hesaba katmazsak, en küçük bir hatayı dahi yükselttiğimizi söyleyebiliriz.
TL082 taktığında fıslama ve hışırtı kalmamışsa genel olarak entegrelerin sahte olmasından şüphe etmeliyiz. Ancak burada küçük bir ayrıntı daha var.
Her devrenin kendi ground tekniği ve hesaplamaları vardır. Ton kontrol devresinin pre state ground bölgesinden uzak yapılması durumlarında, en küçük hata bile bu gibi aksaklıklara sebebiyet verebilmektedir. Bu normaldir.
Ancak çözümü oldukça zordur.
Vınlama olayının sebepleri de çoktur.
1) LN-PSU voltajların eşit mi?
2) Ton kontrol devrede değilken bu vınlama var mı?
3) Başka bir entegre takılı iken bu vınlama oluyor mu?
Çözüm tamamen ölçüm tekniği ile ilgili olduğundan dolayı, bir süreliğine başa dönmeli ve bazı teknikleri itina ile yeniden yerine getirmeliyiz.
Önce ton kontrol girişlerindeki 50k trimpotların yerine 10k veya 20k takarak sonuca bakalım.
Daha sonra tekniğine uygun bir şekilde ilerlemeye çalışalım.
NOT:
Bu gibi sorunlarla karşılaşmak son derece normaldir. Ancak üst sınıf kaliteli bir cihaz yapabilmek de kolay değildir.
Önemli olan azimle ilerleyebilmektir.
BİR NOT DAHA:
Vınlama bass potu açıldığında artıyor ise input ground hattına power ampli ground karışıyor olabilir.
İnput ground hattımız taa giriş konnektörlerinden LN/PSU ground hattına kadar alüminyum şase olsa bile bu hat üzerindeki en küçük ground loop giriş devrelerini etkileyecektir.