Muhtemelen STK çıkış katı ile hesap edemediğimiz bir ground loop olayı var.Yamyam hocam 25K e 10K trimpot vardı önce 25K taktım. trimpot ayarını da 12,5 ohm olarak ayarladım.
50K dan 25 K trimpota geçtiğimizde ne olur?Neyi anlamalıyız?10K ile denersem ne elde etmeliyim?
Vınlama ile ilgili olarak;
1- LN PSU VOLTAJLARI 13,5V ikisi de eşit
2-Ton kontrolü devre dışı bırakıp loudnessa input kablosunu bağladığımda yine ınlama var.
3-Başka entegre olmadığı için deneme şansım yok.Ama daha önceki 4562 ve 5532 de de vınlama vardı.
Bu vınlamayı ana ses potu sonda iken kaydetttim e sesi kısmaya başladım.Kayıtta dinleyebilrsiniz.Vınlamayı kaydederken cd player konnektöre taklı değildi.Ayrıca vınlama ton kontrol bas potu veya loudness bas sw ile ilgili olarak artıp azalmıyor.Bu ses sadece ana pot ile artıp azalıyor.Yaklaşık 20cm mesafeden kaydettim.
Vınlama sesini ADOBEDE çalarken frekans analizde resim 3 deki gibi gözlemleniyor.
STK nın sistem ground noktasında STK nın kendi pre devreleri de bulunuyor.
Bu devreyi analiz edip çözümlemek oldukça zor.
Ton kontrol girişine 10K trimpot bağlarsan ve vınlama iyice azalır veya yok olursa vınlama olayı giriş devrelerine etki ediyor demektir.
Bizim ton kontrolümüz veya loudness devremizden geçerek ampli tarfından yükseltiliyor diyebiliriz.
Buradaki teknik şöyledir.
Giriş devremizin (INPUT BOARD) şase yolu kaynak akımlarının dönüş yoludur. Bu yolların ortak noktası LN/PSU nun şasesidir. Ancak aynı zamanda giren sinyaller de bu şase hattından dönerek kendi kaynağına dönmek zorundadır.
Bu hattı etkileyen mili voltlar seviyesindeki sinyaller bile bu tür aksaklığıa sebebiyet verecektir.
Örneğin röle beslemelerinin bu hattın üzerinden dolaşarak ana sinyalleri etkilemesi gibi bir durum bu olaya sebep olabilir. Ya da STK amplinin güç akımları bu hattı etkileyebilir.
Röle besleme gerilimi tam regüle değilse yani bol miktarda ripple barındırıyorsa, bu gürültüler de bizim devreler tarafından yükseltilecektir.
Eğer röle beslemesini biraz daha düşürdüğümüzde örneğin 10V yaptığımızda bu vınlamalar azalıyorsa olay tamamen bu teknikle ilgilidir.