Muhtemelen STK çıkış katı ile hesap edemediğimiz bir ground loop olayı var.Yamyam hocam 25K e 10K trimpot vardı önce 25K taktım. trimpot ayarını da 12,5 ohm olarak ayarladım.
50K dan 25 K trimpota geçtiğimizde ne olur?Neyi anlamalıyız?10K ile denersem ne elde etmeliyim?
Vınlama ile ilgili olarak;
1- LN PSU VOLTAJLARI 13,5V ikisi de eşit
2-Ton kontrolü devre dışı bırakıp loudnessa input kablosunu bağladığımda yine ınlama var.
3-Başka entegre olmadığı için deneme şansım yok.Ama daha önceki 4562 ve 5532 de de vınlama vardı.
Bu vınlamayı ana ses potu sonda iken kaydetttim e sesi kısmaya başladım.Kayıtta dinleyebilrsiniz.Vınlamayı kaydederken cd player konnektöre taklı değildi.Ayrıca vınlama ton kontrol bas potu veya loudness bas sw ile ilgili olarak artıp azalmıyor.Bu ses sadece ana pot ile artıp azalıyor.Yaklaşık 20cm mesafeden kaydettim.
Vınlama sesini ADOBEDE çalarken frekans analizde resim 3 deki gibi gözlemleniyor.
Umarım çözebiliriz.Yamyam hocam ben denemek için inputtan gelen kabloyu ton kontrolünden çıkarttım ,loudness inputa taktım, sesi sonuna kadar açtım.Vınlama yok.Tonkontrol bağlantısını tekrar yaptım
Ton kontrolündeki trimpotları 10K ile değiştirdim. 7,5K olarak ayarladım.Hatta trimpotlarla da oynadım.Yine vınlama var.Trimpotlarla oynadığımda azalan veya çoğalan bir vınlama değil.
Hatta ne alakası var diyeceksiniz TL082 nin soketini bile yeni precision soket ile değiştirdim.Bütün plaketi iyice temizledim.Lehimleri kontrol ettim.Ton kontrol devresi sistem dahilinde çalışırken bu vınlama oluşuyor.
Röle voltajını 10V a çektim.Yine vınlama var.
Benim tek düşünebildiğim inputdan gelen kablonun kalitesi.Ama loudnessa aynı kablo ile bağlı iken vınlama olmaması da kablodan değil diye düşündürüyor.Ne yapacağız?Bu vınlamayı çözebilecek miyiz?
Zaten daha önce kullandığımız ton kontrol devresi sorunsuz olarak LM1875 amplimizde çalışıyor.Technics ampliye bağlantıda da sorun yoktu.Ölçüm sonuçları da gayet iyi çıkmıştı.Umarım çözebiliriz.
Vınlama kesin ton kontrolda oluyorsa sorunun çözümü bir o kadar kolaylaşır.
Ancak başlarda da belirtmiş olduğum üzere ton kontrol devresinin pre state şasesi ile power state şasesi birbirlerine yakındır.
Ancak burada direk ton kontrol devresini suçlamak değil, olayın sebebini bulmamız lazımdır.
Ton kontrol devresi ile INPUT devremiz birbirlerinden bir hayli uzaktadır.
Bu uzaklıktaki tüm ground bağlantıları diğer ground bağlantıları ile karışabilir.
Bunun için daha önce ton kontrol input ground bağlantısını şaseden kesmeni ve direk blendajlı kablo ile yapmanı belirtmiştim.
Sen bu dediğimi yapmaya çalış, ben de olası problemler üzerinde çalışmalar yapayım.
Çünkü aklımda olan tek şey şudur.
Daha önce technics ampli ile test ettiğimizde böyle bir sorunumuz yoktu.
Ama technics amplinin power groundu ton kontrol input grounddan geçmiyordu.
Aynen böyle yapılacak.Zaten daha önce kullandığımız ton kontrol devresi sorunsuz olarak LM1875 amplimizde çalışıyor.Technics ampliye bağlantıda da sorun yoktu.Ölçüm sonuçları da gayet iyi çıkmıştı.
Ben dediğinizden resimdeki gibi bir bağlantı anladım.Doğru mu hocam.Doğru ise bu şekilde yaparım.
Her bir şeyden olabilir.Acaba ton kontrolünde devre elemanlarından kaynaklı bir ses mi bu vınlama?
Hocam yapacağım işlem bu resimde anlattığım gibi olacak değil mi ?EK TEST:
INPUT BOARD da bulunan ve PC monitöre bağlanan kısa bir kablomuz vardı.
Bu kablonun header tarafını sök. Buraya bir kablo yap doğrudan ton kontrol devresine gir. Bu şekilde hem gürültü hem de müzik testi yap.
AynenHocam yapacağım işlem bu resimde anlattığım gibi olacak değil mi ?
Hocam dediğinizi yaptım .Bir değişiklik yok.Aynen
O soketi çıkartacaksın ve sokete kablo yapacaksın.
Ton kontrolün şaseleri şasede değilse kablonun şasesi de bağlanacak.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?