Algoritma

Makina diline derlenmiş programı tersine çevirmek sıkıntılı bir iştir. Bu dosyanın hangi dil ile yazıldığını, hangi derleyici ile derlendiğini bilmenin yanında derleyicinin çalışma mantığını da bilmeyi gerektirir. Zaten tersine derlenen kodlar çokta sağlıklı çalışmaz.
 
O görmüş olduğunuz hex kodlar makina dilidir. Onu çözmek için öncelikle işlemcinin ne olduğunu bilmeniz lazım. İşlemciyi bulduktan sonra o işlemcinin dokümanlarında makina dilinin detayları olacaktır.

Ama direkt olarak makina dilini takip etmek çok çok zordur. Çok az bir kısmına bile baktıktan sonra perişan olursunuz. O yüzden o makina dilini "assembly" denen ve insanların daha kolay takip edebildiği bir yapıya dönüştürmek lazım. Birçok işlemci için bunu yapan yazılımlar var, sizin işlemci için olanını bulmanız lazım.

Assembly çıktısını aldıktan sonra programın akışını takip edebileceksiniz. Belli portlardan veri okuyacak, belli portlara veri yazacaktır. Bu portların, donanımda hangi fonksiyonlara karşılık geldiğini bulmanız lazım, bunun için de devreyi analiz edip yeterli düzeyde anlamanız lazım.

Böyle bir işin altında kalkmak büyük sabır ister ve sonuca ulaşmak çok büyük zaman alır. Ama iş bitiminde öğrendiğiniz bilginin ve elde ettiğiniz mesleki ilerlemenin haddi hesabı yoktur.
 
@ Kaptan tesekkur ederim arkadasim, sayende yeni bir sey ogrendim( olmazsa olmazlardanmis), yalniz belirtmem gerekir ki basina is aldin, :) burda hemen Bu dosyanın hangi dil ile yazıldığını, hangi derleyici ile derlendiğini NASIL BULURUZ YADA EN AZINDAN NASIL BIR FIKIR SAHIBI OLABILIRIZ sorusunu sormam gerek ??

derleyici: Basitçe bir dilde yazılmış olan kodu (kaynak kodu yada source code) istenilen başka bir kod haline dönüştüren programdır. Derleyicinin diğer bir tanımı ise daha üst seviye bir dilden daha alt seviyeli bir dile tercüme olarak kabul edilebilir. Buna göre örneğin C dilinden Assembly veya makine dili gibi daha alt dillere tercüme ile derleyici kavramı daha da sınırlandırılmış olarak kabul edilebilir.
Derleyiciler günümüzde daha çok bir dilde yazılmış koddan, işletim sistemi ve donanım bağımlı kodların üretilmesinde kulllanılmaktadırlar.

@taydin hocam cok tesekkur ederim , kafamda dolasan tilki sayisini 39 a indirdin :)
cevabini anlayamadigim ve bulamadigim bir soruya farkinda olmadan cevap verdin..
ornek : bir aracta immobolizer iptali yaparken yazilimin icinde bazi degerleri degistirmem gerekiyordu, bu degerleri daha onceden yazilmis editlenmis yazilimlardan kendim hazirladigim sablonlara gore degistiriyorum, ama her zaman immoyu iptal eden bu deger farkliydi ( arac beynine gore ) , oysa ben bir Hex,Bin yazilimda degerlerin hep sabit anlamlari oldugunu saniyor ve nicin bu degerlerin herzaman ayni olmadigini ve bu farkin nerden kaynaklandigini dusunuyordum, mesela Infineon C167CR micro islemci + st29f200 flash ile calisan Siemens marka bir arac beyninde ki immoyu iptal eden deger bir bosch marka beyinde kiyle cok farkli oluyordu. ( tamamen farkli elemanlara sahip ).

hocam sizden rica etsem suraya bir bakabilirmisiniz, ? ekleyecekleriniz benim icin cok degerli olacaktir,, daha kafamda ziplayan 39 tilkinin oldugunu unutmayin :)
https://www.kontrolkalemi.com/forum...e-software-temel-bilgiler.116138/#post-747573
 
Son düzenleme:
Timur Hocam,
verdigin anahtar kelime "assembly" cok isime yaradi, elimde isik oldu, insanin elinde boyle anahtar kelimeler olunca onunu yolunu bulmasi daha kolay oluyor..
arac beyinlerinin cogunun Elektronik semasini arsivimde sakliyorum,,,ordan portlari/pin numaralarini ve islevlerini bulurum,,,
valla mubarek adamsin,,ALLAH razi olsun,,
dua et komsu degiliz kesin seni biktirirdim ,sonunda evi satardin cunki beni kovmak ise yaramazdi :)

- yine mi seeennnnnnn yeter kardesimmm seni tandigim gunden beri nereye baksam epromlari hex bin kodlari goruyorummm !! yeterrrr ...silahimi getirinnnnn !!!

- Timur hocam beni vurmadan once hayrina su kodlarida cozsek ondan sonra vursan :)

.
 
Son düzenleme:
Kodlar aslında şifre ;). Bin dosyası hex e çevrildiğinde ve yazılım yazdırmada kod koruma seçilmişse (ki piayasada sunulacaksa %99 bu mantıkla yapılır,) program yazılımı şifreler ve okunmaz duruma getirir.
 
Kodlar aslında şifre ;). Bin dosyası hex e çevrildiğinde ve yazılım yazdırmada kod koruma seçilmişse (ki piayasada sunulacaksa %99 bu mantıkla yapılır,) program yazılımı şifreler ve okunmaz duruma getirir.

by Lent hocam, daha yazilimi anlamaya calisirken simdi bir de sifre cikti,,,yaktin bu garibanii :(

ama her zorlugun birde avantaji vardir,,ben bir arac beynine yazilim atarken baskasi yazilimimi almasin diye once backup yapip sonra cipin/epromun ustunu epoxy yapistirici ile kapliyordum,,
solder-desolder-read-write islemlerini zorlastirmak/imkansizlastirmak icin,,,
bazi epromlara write protect koyabiliyorum( programmer ile ),,
kullandigim programmer X-prog ve TL866 modeli ama NO READ yada yazilim koruma gibi bir ozelligi yok,,
iki sorum olacak.
1- eger birisi kod koruma secenegi ile yazilimi okunmaz hale getirdiyse Elektronik devre uzerinde ki elemanlar bunu nasil okuyacak ?
2-
eprom/flash a yazdigim kendi yazilimlarimo ( hex.bin uzantili ) nasil kodlayabilirim ,bir program ismi onerebilirmisin ? :) yapistirici ile ugrasmayayim :)

tesekkur ederim
 
1- kod koruma çok zor zahmetli iş kabul edersin ki o sebeple çok yüksek fiyatlar isteniyor,
2- Çipini yazdıran programlayıcılar o işi yapmakta "code protect" görmüşsündür bu iş için var :),

Makine dili olduğu için epromdan anlamlı çıkar ama programlayıcıya bağlanınca başka konuda verdiğin örnek gibi karakterler elde edersin.
 
Kodlar aslında şifre ;).
Lent Hocam burada onemli birseyi atlamisim ben,,biraz daha detay verirmisin...? kafam karisti..
simdi yani ben bir epromu programmer ile okudugumda elime gecen bin dosyasi aslinda o dosyanin orjinal hali degil mi ?? sifrelenmis halimi ??? bu yuzden mi Timur hocamin dedigi "assembly" ciktisina ihtiyacim var ?
yani bu hep boyle standart mi yoksa sadece programi yazan kisinin onceden KOD KORUMA secenegi sectigi durumlarda mi boyle ???

Makine dili olduğu için epromdan anlamlı çıkar ama programlayıcıya bağlanınca başka konuda verdiğin örnek gibi karakterler elde edersin.

DUR ELLER YUKARI !! yakalandin ( adminede boyle denmez ki simdi banlanacaz forumda ki hayatim bir kelebegin ki kadar kisa olacak :) ) Lent hocam hosgorune siginirak latife yapiyorum,,,
demek sen benim winrar konumu okudun,,o zaman hocam dert bende derman sende :)

o kodlari decompile yapmam lazim,,senin vardir fikrin,,,isin icinde sifre falan olunca valla emin ol konuyu acarken ben bile cekinerek actim yanlis alasilirmiyim diye,,bak hatta niye ugrastigimida soyleyim,,
maalesef bizim Turkce chiptuning yada otomotiv elektronige ile ilgili formumuz yok,,ben aradim hep sahsi firmalar cikiyor,,, hep satalim, satalim derdindeler,,,paylasalim gibi bir telas yok,,,oysa oyle forumlar olsa kac gencimiz takilir, kurtulur,,,valla elin yabancisi 7 den 70 e ugrasiyor,,biz bonzai iciyoruz,,bak benim kac saatim gecti bu forumda,,bu forum olmasa kahvehane cayhane futbol maci muhabbetiyle curuyecekti zaman,,,
otomotiv elektronigini yabanci ingilizce forumlardan takip etmeye calisiyorum,,aslinda ben olsam yasaklardim ama forumda paylasilan her dosya sifreli,,adama soruyorum ya cevap vermiyor yada 2 sene once paylasmis sifreyi unutmus,,yada en son 1 sene once online olmus bir daha yok,,ama o dosya bana acil lazim,,dosyaya uzaktan bak durrr tirnaklarimi kemiriyorum :)
forum dosya coplugune benzemis,,,database yazik,,,sifreli faydasiz binlerce dosya,,,,
sonra dusundum bu is boyle olmayacak,,bu winrar belasindan nasil kurtulurum dedim,,internette sunulan programlarin hic birinde fayda yok cozemiyor,,,10 sene alir,,,zaten 40 yasimi gecmisim 50 yasinda o dasyayi ne yapacam :D

ama varya Hocam emin ol eger dusundugum gibiyse sifreyi buldum,,sadece latin karakterlere donusturemiyorum,,, hatta programin menulerini falan degistirmeyide basardim,,gel gor ki sifre sormadan actiramiyorum,,,yada sifreyi latin karakterlere donusturemiyorum,,,
 
Maalesef ilacin bende degil benzer durum belasi basimda var, kolay gelsin Allah sabir versin.
 
Maalesef ilacin bende degil benzer durum belasi basimda var, kolay gelsin Allah sabir versin.
sag ol hocam, bende pes ediyorum zaten, sifreyi olusturan karakterler kodlama sirasinda herseferde degisiyor, nasil bir algoritma kullandiysa karakterler sabit kalmiyor,,,mesela 1 sayisinin karsiligi bazan $ bazanda @ olarak degisiyor,,,degistirmeseydi yinede bir umut vardi, o diger konuda verdigim kodlardaki
karekterlerin latin karakterlere denk gelen karsiligini bulduktan sonra brute force attack yaparken en azindan fikrimiz olacak ve harf sayisini azaltabilecektik,( cunki karekterleri degistirdigi gibi siralamayida degistiriyor ),,rus herif herseyi dusunmus...ama bu isin pesine dusecek olan arkadaslar israr etmek istiyorlarsa benim kaldigim yerden devam etsinler,,bu isin baska bir yolla cozulecegini sanmiyorum,,,
sifrelerde bogul Roshall demekten baska care yok :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,950
Kullanıcılar
452,743
Son üye
tamirciankara

Yeni konular

Geri
Üst