Aslında bize mikrofon preamplileri ,enstruman preamplileri, pikap preamplileri ,aralarınde ne gibi farklar olduğu ile ilgili bilgi verirse memnun olurum.
Temel olarak iki pre ampliyi incelersek...
Normal pre ampliler sınıfında olan enstruman pre amplilerin kazanç faktörü enstruman seviyesinin çıkış gerilimine göre belirlenmektedir.
Örneğin bir elektro bağlama manyetiklerinin çıkış gerilimi 100mV civarıdır. Demekki bu sisteme uygun bir pre ampli yapacaksak, kazancının 10Gv yani 20dbU olması yeterlidir.
100mV luk gerilimi 1V a yükseltiyoruz.
Pikap pre amplileri ise iki temel unsurda incelenmektedir.
1 Kazanç faktörü
2 RIAA eğrisi.
Pikap pre amplilerindeki kazanç faktörü 1kHz temel frekansa bağlı olarak hesaplanmaktadır. Çünkü bir pikap pre amplisinin frekans karakteristiği lineer değildir.
Pikap pre amplilerinin kazanç faktörü 20Hz te +20db 20kHz te ise -20db dir.
Bu da demektir ki bir pikap pre amplisi bass sesleri 10 katı yükseltmekte, tiz sesleri yani 20kHz lik frekansları ise 10 katı düşük yükseltmektedir.
Temel bir hesap yapıldığında bir pikabın okuma eğrisinde 20Hz frekansların 1mV civarı okunduğu hesaplandığında, bu frekanstaki kazancımızın 60db gerektirdiğini buluruz. Yani 1000 katı yükseltme gerekmektedir.
Diğer frekanslarda ise RIAA eğrisi kadar düşük kazanç söz konusu olduğuna göre, tiz bölgesinde yani 20kHZ te 100 katı (40db) kazanç gerekmektedir.
TEKNİK bilgiler için KAYNAK:
https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization
Mikrofon pre amplilerinde ise frekans responsu lineerdir. Yani bir mikrofon pre amplisi tüm frekansları eşit olarak yükseltecek şekilde tasarlanmaktadır.
Bir mikrofonun çıkış seviyesi ortalama 1m mesafe için 1mV olarak ifade edilmektedir. (Mikrofon türüne bağlıdır)
Bu durumda basit olarak bir mikrofon pre amplisinin 60db kazanca sahip olması istenmektedir. Gv=1000
Yani mikrofon pre amplisi sinyallerimizi 1000 katı yükseltmektedir.
Tabii ki mikrofonun uzaklığı olsun kazanç ve çıkış gerilim faktörü olsun çok farklı olabildiği için, mikrofon pre amplilerinde kazanç ayarlayıcı POT bulunmaktadır.
Amatör sistemlerde bu kazanç ayarı 60db ye kadar, profesyonel sistemlerde ise 72db ye kadar olmaktadır.