evimdeki bulaşık makinası 10 dakikalık ıslatma programında çalışıyor. Fakat diğer normal programlarda dikkat ettim ısıtıcı devreye girdiği anda komple güç kapanıyor. 2saniye sonra geri geliyor. Yani sürekli duruyor kalkıyor. Rezistansı söktüm problem orada değil. Ama birşeye dikkat ettim kartı söküp inceledim. Isıtıcı kart üzerindeki bir röleden açılıp kapanıyor. Röleyi değiştirdim. Gözle görülür birşey yok kart üzerinde. Kart makine çalışırken dikkat ettim rölenin bobinini çektirdiği anda bulaşık makinasının komple bütün ledleri sönüyor. Tekrar tekrar oluyor. Ama ben kısa devrede bulamadım kartta. Programsal birşey mi anlamadım....
Arkadaşlar aynı arıza bendede oldu. Biraz uğraştım ama sorunu çözdüm. Cihaz üzerindeki
Elektronik
kart enerjisini Bir trafo ile almıyor. Arçelik bu işi ucuza getirmiş ama çok stabil olmayan bir sistem
oluşturmuş. Kart üzerindeki 1 mikrofarad 275 voltluk kondansatörün kapasitif reaktansı gerilim düşürücü olarak
kullanılmış. Bendeki kondansatörü ölçtüğümde kapasitesinin yarıya düştüğünü gördüm buda olayı açıklıyor.
Kapasitenin düşmesi kapasitif reaktansının yani AC akıma gösterdiği direncin büyümesi demek. Kart yıkama
moduna geçtiğinde çektiği akım artıyor ve XC üzerinde düşen gerilimde arttığı için kart beslemesi çöküyor.
bu kondansatörü değiştirdim ve sorun çözüldü. Makinam artık kendi kendine açılıp kapanmıyor.
Bu arada rolenin her açışta yeniden enerjilenmesi bir zaman sonra kontakların yapışmasına, çıkan ısı role
kılıfının erimesine yol açıyor. Makine ısıtıcısı devamlı devrede kalıyor.Bu şekilde ısıtma sorunu olan arkadaşlar
mutlaka roleyi değiştirmeli.
Ben sorunumu 1 lik kondansatör ile çözdüm ama onun devamındaki 1000 lik ve 2200 lük elektrolitik kondansatörlerin
kuruması da aynı sorunu yaratabilir. Önerim bu 3 kondansatörün birlikte değiştirilmesidir.