ARK BOYNUZU VE HAVANIN 14kV/CM DELİNME GERİLİMİ

Katılım
4 May 2007
Mesajlar
131
Puanları
1
Yaş
40
EVET 30kV da ark boynuzu aralığı 22 cm ama havanın delinme gerilimi 14kV/cm yani 30 kv normal şartlarda 3 cm den bile atlamaz o zaman bu aralık neden bu kadar yüksek tutuluyor. trafoma 50 kV geldiğinde ark boynuzu çalışmayacak mı?
 
ark boynuzları trafo sargılarının max dayanma gerilimine göre ayrlanmıştır
 
yani ark boynuzu ektrotlar arasında kaç volt olduğunda havanın delinmesine izin verir. 30 kV bir trafo için düşünelim...
 
gncllll cevap bekliyorum....
 
trafoya gelen gerilimin süresini göz ardı etmeyin. trafo 36 kv ise siz trafoya 80 kV gerilimi bir kaç saniye uygularsanız farklı bir durum veya çok yüksek bir gerilimi anlık olarak uygularsanız (mesela yıldırım darbesini) daha farklı bir durum ortaya çıkar
 
yani 80 kv da ark boynuzu çalışırmı çöalışmaz mı
 
kolay gelsin öncelikle havanın delinme dayanımı 30kV/cm dir. 30kV/cm*22cm=660 kV ta çalışır ark boynuzlarınız :) ark boynuzundaki amaç izolatörü korumaktır örneğin dış aşırı gerilim dediğimiz yıldırım felan trafoya düştüğünde veya devreye düştüğünde oluşan aşırı gerilimde ark boynuzu devreye girer ve hava delinir ve izolatör korunulmuş olur.
30kV trafonuz, dışarıdanda bi 630kV luk bi yıldırım gelirse ark boynuzunuz çalışır.

80 kV ta ark boynuzunuz çalışmaz eğer dediğiniz gibi 22 cm ise.
yani 80 kv da ark boynuzu çalışırmı çöalışmaz mı

arkadaşlar kusura bakmayın verdiğim bilgi yanlış en kısa sürede nasıl hesaplandığını ve atlamanın hangi gerilim seviyesinde olduğunu belirteceğim kusura bakmayınız.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
iyide og izolatörlerinin yıldırım dayanım testi 170 kv da yapılıyopr 660 kva dayanmaz ki
 
Ark boynuzları baglı oldukları trafo üzerinden geçecek max geriliminden daha fazla bir gerilim olduğunda yıldırım düşmesi... vb aşırı gerilimi toprağa iletmeye yarar diye biliyorum. Bu ark boynuzunun aralığıda nem mekan bulundu bölgenin hava şartlarına görede değişim gösterir.

Ark boynuzu (eklatör) iki metal çubuktan oluşur. Genel olarak birinci çubuk izolatörün (buşing) hat ucuna, ikinci çubuk ise izolatörü kazana sabitleyen civataya (toprak) bağlanır ve her iki metal çubuğun ucu arada belirli bir boşluk (atlama mesafesi) kalacak şekilde konumlandırılır.Atlama mesafesi aşağıdaki parametrelere göre değişiklik gösterir :
  • Trafonun anma gerilimi ve/veya şebeke gerilimi,
  • Yükseklik (dolayısı ile basınıç),
  • Ortam sıcaklığı,
  • Nem.
Genel olarak gerilim değerine göre uygulanan atlama mesafeleri ise aşağıdaki gibidir:
  • 6,3 kV için 60 mm
  • 11 kV için 85 mm
  • 15 kV için 115 mm
  • 33 kV için 220 mm
 
arkadaşlar bunları biliyoruz benim asıl sorum madem hava 30 kv da delinmiyor 22 cm ark boynuzu kaç voltta devreye girer üstelik og malzemelerinin yıldırım testi 170 kv da yapılıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,274
Mesajlar
934,991
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Geri
Üst