Ayarlanabilir güç kaynağı transformatör aşırı ısınma sorunu

devre şeması bu şekilde bağlandığında trafo çıkışına yük bağlanmadığı halde aşırı ısınıyor ve -12volt çıkışında bi dengesizlik yaşanıyor aynı zamanda bu şemada potansiyometrenin bağlantısı doğru mu ?
Screenshot_20241030_212411_Drive.jpg

Yazılacak cevap olmayınca; sizde haklısınız

Bizim gibi birisine yazılacak cevap mı bu?
Bazıları hakediyor.
Acaba LM317 neden o şekilde bağlamışlar biliyormusun.
(Bilseydin zaten cevap verirdin.)
2X12V AC trafodan daha yüksek DC (örneğin 20V) voltaj elde edebilmek için.
Eğer LM317 ile 12V tan daha yüksek voltaj lazım olmasaydı, Doğrudan köprü diyottan artı alınır GND si dediğin gibi ortak yapılır, Kaç volt isteniyorsa ayarlanır bırakılırdı.
78XX regüleler zaten belli çift 12V elde edilmiş ve bir de 5V için 7805 konulmuş. Demek ki burada sorun yok.
2X12V AC trafodan daha yüksek gerilim ortak GND kullanılan devrelerde mümkün olmaz. Ya trafoyu 12+12V olarak kullanacak, Buradan LM317 ile 12V tan daha yüksek voltajı alacak Ya da bağımsız bir 24V sargı kullanacaktır. Trafonun 24V şeklinde kullanılması halinde 78XX entegrelerde güç kaybı çok olacağı için neredeyse boşta bile ısınacak akım gereksinimini karşılayamayacaktır.

Soru bu:
78XX ler ve Lm317 nin bir arada olduğu güç kaynağı devresinin GND si neresi olur?
Bu sorunun yanıtını vermek zor mu?

power-supply-schematic-png.111539

LM317 nin veri bilgilerine bakarsanız aynı tür bağlantıyı görürsünüz.
LM 317 başka türlü kurulmaz.
Standart bağlantı türü budur.
88ccce03832a78821653a791fe23495c.png

Konu, 12 V - 20 V meselesi değil. Konu karıştırma da, eğip/bükme de mahirsiniz.
Konu LM317 nin bağlantısı değil. Konuyu yine yanlış yerlere çekiyorsunuz.
78XX -LM317 nin birlikte aynı güç kaynağında kullanılmasında ortak GND nasıl olur, nasıl kurulur?

Ortak GND neresi dir?
Bazıları hakediyor.

Bildiğimi yazdım. Ortak GND yi sizde yazın herkes öğrensin.

(Bilseydin zaten cevap verirdin.)
5 sayfadır yazıyorum. Hala anlaşılmadı mı?

Son düzenleme:
Bu şemada çizdiğiniz yanlış. Eksiğinizi kabul etmek tevazu dur.
Bize " bilseydin yazardın" veya "GND kavramını bilmeyenlerle tartışmam" yazarak üst perdeden trip atmayın.

Düzeltme yaptığınız şema bu
ortak GND yi gösterin bizlerde öğrenelim.

screenshot_20241030_212411_drive-png.111536

Aşağıdaki şemada mavi oklarla çizilen yerler, aynı devrede kullanılırsa potansiyel fark oluşturur.
Aynı güç kaynağında kullanılacağından, fark oluşmaması için, Ortak gnd olmalıdır.
Screenshot_20241030_212411_Drive.png

Son düzenleme:
Allah'ım sen bana sabun ver, ben yıkanırım.
Benim çizdiğim devrede LM317 nin GND si farklıdır. Diğer GND ile birleştirilemez. Birleştirilirse köprü diyot ÇATLAR.
Çünkü vatandaş önceki devresinde LM317 den daha yüksek gerilim elde edebilmeyi planlamış ve o sebeple LM317 nin GND unu köprü diyodun eksi çıkışından almış. Neden ?
Köprü diyodun +ve- uçlarına bakarsan orada 24V görürsün. Ama çift çıkışlı trafo ortak GND ye göre kullanılırsa sadece 12V elde edilebilir. Voltaj ikiye bölünmüştür.

Ahmed yerlinin şemasında ise LM317 ile alabileceğiniz max gerilim trafo tek sargı gerilimidir. Yani trafo 2X12V ise o devreden 16V alamazsınız. Boşta alsanız dahi yükte ripple oluşur ve regülasyon prensibi düşer.
Konu, 12 V - 20 V meselesi değil. Konu karıştırma da, eğip/bükme de mahirsiniz.
TRİP de TRİP azcık daha TRİP. (kaçak akım rölesi gibi oldum :p
Yahu 12V tan daha yüksek gerilim lazım olmasaydı o bağlantıyı ne diye köprü diyotun eksi ucuna bağlamış. Aklınca 24V a kadar voltaj alabilmek için bağlamış.

Benim çizdiğim devrede LM317 nin GND si farklıdır.
Neden farklı ? neden? konu sahibi sabit ve ayarlı güç kaynağı tasarlamış birlikte kullanacak.

LM317 den daha yüksek gerilim elde edebilmeyi planlamış
Öyle bir şey yok. Ayarlı güç kaynağı tasarlanmış. Bağlantı hatalarından, aşırı akımdan trafo da ısınmalar varmış. Yüksek gerilimden bahseden kim ?

Köprü diyodun +ve- uçlarına bakarsan orada 24V görürsün. Ama çift çıkışlı trafo ortak GND ye göre kullanılırsa sadece 12V elde edilebilir. Voltaj ikiye bölünmüştür.
Tamamda ortak GND neresi?
Hala aynı yerde mevzu devam ediyor.
neyse @Mr_YAMYAM eksiğinizi kabul etmeseniz de ben bilirim ortak GND yi gösteremediğinizi...
78XX -LM317 ile yapılan tümleşik güç kaynağı devresinde ortak GND şarttır.
Bu şemada eksik/yanlış çizdiğinizi sizde biliyorsunuz bende;
Konuyu sağa/sola çekmek eksiğinizi düzeltmedi.
Çizdiğiniz devreyi; ortak GND si olmayan güç kaynağını siz de kullanamazsınız.

Tarafıma;
Mr_YAMYAM' Alıntı:
GND kavramını bilmeyenlerle bu konuyu tartışmam.
Yazmanız sizin eksiğiniz dir.
Tarafımıza böyle bir yanıt yazmamanız gerekirdi. Forumda bilgi paylaşımlarımı herkes bilir.
Size yakıştıramadığım bir yazım/üslup şekli oldu.
Bilginin paylaşıldığı bir ortamda yanlış/eksik yazılan/çizilenleri kabullenmeniz, erdemli bir davranış olurdu.
Yanlışta ısrar etmek, usta denilen bir şahsa yakışmamıştır.
Yanlış çizdiğiniz devreleri yapın/kullanın/başkalarına önerin.

Benim için konu burada kapanmıştır.

Öyle bir şey yok. Ayarlı güç kaynağı tasarlanmış. Bağlantı hatalarından, aşırı akımdan trafo da ısınmalar varmış. Yüksek gerilimden bahseden kim ?

Tamamda ortak GND neresi?
Hala aynı yerde mevzu devam ediyor.
Bağlantı hatasını zaten anlattım. LM317 den fazla gerilim elde edebilmek için köprü diyodun eksi ucundan bağlantı alınamaz (Buradaki uygulama için)
Bu bağlantıda akımın dönüş yolları birbirlerini etkileyeceği için entegreler osilasyona girer ve boşta bile aşırı akım çekilir.
Trafoda 2X12V gibi bir uygulama kullanılacaksa trafonun orta ucu bir devre için GND olarak kullanılacaksa trafodan elde edilen 2X12V tan daha fazla gerilim için ortak hat belirlenemez. Özel koşullarda belirlenirse, GND asla ortak olamaz. Bu GND (Bahsi geçen LM317 GND'si) asla diğer GND ile ortak kullanılamaz. Çünkü bu GND 2X12V un orta noktasıdır ve prensipte bu bağlantı 12V için GND return (Dönüş) hattıdır.
ELEKTRONİKTE GND KAVRAMI TOPRAK VEYA ORTAK UÇ ANLAMINDA KULLANILMAZ. ELEKTRONİKTE GND KAVRAMI HAT AKIMLARININ DÖNÜŞ HATTIDIR.
GROUNDİNG&SHİELDİNG KURALI No:1

Eğer ortak gnd kullanılacaksa ilk önce LM317 için gerekli voltajın diğer voltajlarla olan ilişkisi belirlenmelidir. Bu ortak nokta trafo ortak noktası ise, diğer gerilimlerin ortak GND leri arasındaki akımların dönüş yollarındaki akımları dikkate alınarak belirlenebilir.

Ama sen hala farklı voltajlar için ORTAK GND diyorsun. Ortak olma gibi zorunluluk olmaz. Ama voltaj çıkışında bir cihazı veya devreyi beslemek için birleştirilirse PATLAMA olur :p
Eğer trafo özel sarım olsaydı ve ortadaki uç sıfır olmak üzere 24-12-0-12-24 şeklinde olsaydı, o zaman senin dediğin gibi tüm GND leri ortak yapar keyfederdim.

GND kavramını bilmeyenlerle bu konuyu tartışmam.
Yazmanız sizin eksiğiniz dir.
GND kavramını sadece sen değil mütekamil mühendislere dahi anlatamadım. Ama yılmadan binlerce sayfa döküman inceledim Üstelik bu dökümanlar ingilizce oldukları için ayrıca da çaba gösterdim.
Amatör arkadaşların bu denli karışık işlerle kafasını yorup hesaplamalar yapması mümkün olmadığından, bu tekniği mümkün mertebe basit uygulamalarla anlatmaya çalıştım. Sana anlatabilmeyi de ümit etmiyorum. Sen hala GND ler bu devrede ortak olmalı diyor başka birşey demiyorsun.
78XX -LM317 ile yapılan tümleşik güç kaynağı devresinde ortak GND şarttır.
Öyle bir kural yoktur. O kuralın gereksinimlerini yukarda açıkladım. Trafo amaca uygun olmalıdır. Veya LM317 den 12V tan daha yüksek voltaj istenmemelidir.
Bu şemada eksik/yanlış çizdiğinizi sizde biliyorsunuz bende;
Konuyu sağa/sola çekmek eksiğinizi düzeltmedi
Ben çizdiğim şemada akımların gidiş yönlerini dahil her türlü etkileşimini de gösterebilirim. Ya siz?
Sağa sola çekmek değil, yanlış bilinenleri anlatmaya çalışmaktan yoruldum.
Hadi bilmeyenlere anlatmak kolay, ama bildiğini sanan kişilere anlatmak işkence.

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Geri