Benim icin hangi Guc Kontrol Rolesi'ni onerirsiniz?

selam;
Ben çalıştığım işletmede,kael kullanıyorum.Sanırım varko 12 idi.aylar boyunca kompanzasyon sistemi arızası üzerine uğraştık.Malesef yeni yaptırdığımız sistemde hesap-kitap hataları yapıldı.İşi yapan firma en son çare olarak kaeli getirdi.onunla da sonuç alamadık.
Daha sonra sağolsun sayın kaelsemih rumuzlu üyemiz bana kaelin kullanımı ile ilgili tüyolar verdi.Ve ben röleyi kendi haline bıraktım.Şu anda endüktif %13 kapasitif % 14 gidiyoruz yaklaşık olarak.Ben uğraşmaktan kurtulduğum için,işverenim ceza ödemekten kurtulduğu için memnunuz ve sayın kaelsemihe bir defa daha teşekkürü bir borç bilirim.
Şimdi gelelim benim soruma.

Sayın Ethemgüner,
yazınızdan anlaşılıyor ki (konu kompanzasyon olduğundan sadece kompanzasyonla ilgili söylüyorum) kompanzasyon konusunda iyisiniz.
O halde kompanzasyonun ne olduğunu,amacının ne olduğunu ,kompanzasyonun, "temiz enerji " için,ve ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorsunuz.
Peki sizce methettiğiniz röle reaktif güç kontrol rölesi mi,reaktif cezadan kurtulma rölesi mi?
Bir sistemi 1 hafta kapasitif reaktif yükleyip,daha sonraki hafta endüktif reaktif yüklemek sizce kompanzasyonun amacına uygun mu?
Evet benim işime yaradı.Ben cezadan "yırttım" . Peki adam gibi kompanzasyon yaptıran,yüklerini dengeleyen,tristörlü sistem kullanmak,detunned reaktör kullanmak ve hatta aktif harmonik filtre kullanmak suretiyle şebekeye harmonik bile basmayan firmalar ne duruma düştü.Ben kirletiyorum,onlar temizliyor.Tedaş ta faturama bakıyor,hmm oranlar makul tamam bu iş diyor.
Bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum.Acaba ben yanılıyor muyum ?
 
TuKa ' Alıntı:
Merhaba,

2008 yili basinda degisen yeni oranlar dogrultusunda kompanzasyonumuzu daha saglikli yapabilmek amaciyla guc kontrol rolemizi ve kondansatorlerimizi degistirecegiz. Mevcut durum yetersiz kaliyor ve cezaya girmek uzereyiz. Elektrik benim uzmanlik alanim degil ancak dogru karari vermek istiyorum.

Yeni guc kontrol rolesinin markasi/modeli konusunda yardiminiza ihtiyacim var. Her gun duzenli olarak olcum yapip, MS Excel'de yaptigimiz basit bir program ile oranlarimizi takip ediyoruz. Uzmanligimiz bu olmasada; yeni alinacak guc kontrol rolesini kullanmayi ogrenip, bir profesyoneli cagirmadan kendimiz problemlerimizi cozebilmek istiyoruz. Tabiki sistemin montaji, ilk devreye alinmasi ve belirli araliklarla kontrolu profesyoneller tarafindan yapilacak. Biz sadece gunluk kullanimi kendimiz yapabilmek ve hatali durumlari hemen gorebilmek istiyoruz. Dolayisiyla kullanim kolayligi bizim icin onemli. Ama gerekli tum fonksiyonlari barindiriyor olmasi daha onemli.

Montaji yapacak olan firma; Entes RG3-12C onerdi. Ancak sizin forumda ElektroPan EKR24k ve KRK Karaca ZeroVAR modelleride kullanim kolayligi ve ozellikleri acisindan oneriliyor. Sanirim piyasada Entes RG3-12C'i bilen/kullanan daha cok ve problem halinde cozmemiz daha kolay olur diye dusunuyorum ama diger modellerden eksik bir tarafi varsa simdiden bilmekte fayda var.

Bizim gibi kompanzasyon takibini kendisi yapacak olan kucuk firmalara bu 3 modelden hangisini onerirsiniz? Veya bunlarin disinda onerebileceginiz baska bir marka/model varmi?

Baglanti gucumuz 50 kVA.

Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

sayın dostum size önerebileceğim en iyi role olarak entes RG3 12 C serisidir. Başka roleler kullanarak boşa zaman harcamamanı tavsiye ederim.M evcut roleler arasınadaki en iyi role diyebilirim . öncelikle kullanacagınız yer bir fabrikamı yoksa bir ofis tarzı işyerimi , eğer bir fabrika ise entesin diğer rolelerinide kullanabilirsin genelde asenkron 3 fazlı motorlar olduğunda kompanzasyon işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsin 3 fazdanda aynı akımı çekebileceğinden bir problemle karşılaşmayabilirsin eğer ofis türü bir işyerinde kullanacak isen her fazdaki reaktif gücü iyi bilmen gerekiyor. rg3 12c serisinde roleye uygun akım trafosu değerlerini girdikten sonra her fazdaki reaktifgüçleri görüp ona uygun değerdeki monofaze ve trifaze kondansatörlerle iyi bir kompanzasyon yapabilirsin.bu roleyi uzun zamandır kullanıyorum.
 
Sayın meslektaşım
Methettiğim VARKOMBİ12 RÖLE cezadan kurtulma rölesidir.
TEDAŞ reaktif ceza parası istiyor ve bizde bunu ödememek için kompanzasyon yapıyorsak'gayemiz cezadan kurtulomaktır''
Ancak ,kondansatör düzenini ve sıralaması iyi yapılırsa her daim ceza sınırlarının altında kalmayı sağlayan bir rölrdir.En önemlisi ceza sınırlarını '' rölede tanıttıktan sonra'' reaktif/ aktif enerji oranlarını o sınırların altında tutmak için röle hızlanıyor veya gerek yoksa yavaşlıyor.
Ben kondansatör sıralamasında 1-2-4-8-16 düzeni ile çok iyi sonuçlar alıyorum.ÖRNEĞİN; 1--1,5--2,5--5--10--20--40--2X40--4X40 kvar gibi VEYA MONOFAZE OLARAK ;0,5--1--2--4-- R fazına,S fazınada aynı şekilde,,T fazınada aynı şekilde ,, Bu tip düzenlemeleri daha sonra inbternetten gönderebilirim
Tristörlü sistem kullananlar veya aktif harmonik filtre kullananlar da netede YİNE bir REAKTİF GÜÇ RÖLESİ KULLANIYORLAR.Rölenin marifeti deeğil yapılan kompanzasyon sisteminin PAHALI DA olsa kalitesidir.Mutlaka çok daha iyi bir düzendirler.Ancak daha PAHALI.Biz uygulayıcılar müşterinin para durumuna göre ,sistemde HARMONİK varsa bu duruma göre vs KARAR vereceğiz.
Önümüzdeki günlerde TEDAŞ HARMONİK VS dende ceza bedeli isterse bizde ADAM gibi kompanzasyon düzeni kurmaya gayret ederiz
SAYGILARIMLA
 
selam
işimizi ADAM gibi yapmak için ille de tedaşın ya da devletin ya da herhangi birilerinin bize yaptırım uygulaması mı gereklidir?
Benim sorunum diyelim ki,endükrif reaktif oranının fazla olması.Acme Elektrik AŞ yi çağırdım.Bana kondansatör sattı.Yanında da ACME reaktif güç kontrol rölesini ve kontaktörler sattı.işçilik dahil 3500 euro ödedim.
Seneye de tedaş tuttu harmonik sınırlaması ve reaktif oranların daha aşağı çekilmesi kanununu getirdi.
İşe bakın ki benim sistemimin o kadar düşük oranları yakalayabilmesi için Tristörlü sistem şart oldu.Kontaktörleri çöpe attım(yani o sistemde kullanamadım).Tristör aldım.Bir de benden harmonik sınırı istediği için,harmonik filtresi ya da detunned reaktör tabir edilen aletlerden aldım.Tüh,şansa bak ki benim yeni aldığım kondansatörlerim 400 v AC lik kondansatör.Fakat bu reaktörler gerilimi yükselteceğinden 460 voltluk almam gerekti.İşin aslı zaten harmonik olduğu için yüksek gerilimli,daha teknik tabirle,güçlendirilmiş kondansatör kullanmam şartmış.Fakat ACME firması DİĞER firmaya işi kaptırmamak için düşük bir fiyat teklifi vermeliymiş ve bana 400 voltluk kondansatör teklifi vermiş.
Şimdi benim 8000 euro daha ödemem gerekiyor.Böyle bir şeyi sizin iş yeriniz olsa siz kabul edebilir misiniz?
Evet bazı işverenler de malesef,böyle ADAM gibi sistemler varken,ucuzu olsun ,aman idare etsin diyorlar.Böyle durumlar için firmalara diyecek lafım yok(aslında var,olmaz kardeşim düzgün yapacaksın deseler ağız birliğiyle ama malesef bu ekonomik şartlarda,mümkün görünmüyor)
Şimdi bana ya da işverenime yazık değil mi?Neden baştan bu işim gerektiği gibi yapılmadı?

Kimsenin forumda yazdığı bir yazıya binaen yazmıyorum.Genel prensip edinelim diye yazıyorum,Vatan şairimiz Mehmed Akif ERSOY'un şu anektodunu:
Mehmed Akif ERSOY Avrupa gezisinden(ya da devlet işi için iş seyahatinden) döndüğünde,insanlar O'na Avrupa hakkındaki görüşlerini sormuşlar.
Üstadın cevabı meşhurdur:
Adamların işleri dinimize,dinleri işlerimize benziyor.
Tüm islam aleminin RAMAZAN Bayramı'nı Tebrik ediyorum.Nice bayramlarda burada hep birlikte olmak dileğiyle.
 
sn. tuka eğer işletmede duruyorsanız uzaktan takip modülüne gerek yok.bende entes kullandım fakat çok zorlanıyordum. şu anda tense 12 yi kullanıyorum ve çok memnunum.neden,kullanım kolaylığı,firma desteği çok ilgililer,türkçe menü dolayısiyle müşterinin ekrandaki bilgileri anlayabilmesi örnek;kon yetersiz yani kondansatör yetersiz bunu görebiliyorsunuz,sistem analizi yaparak gerekli kondansatör değerlerini bunuda görebiliyorsunuz ve dahası.bence tense röle hem müşteri dostu hemde bizim gibi uzmanların dostu.
 
Merhabalar!

Harmoniklerle ilgili bir araştırma yaparken Siteye yeni üye oldum. Uzun zaman kompanzasyonla ilgili sorunlarla boğuştuğumdan yaşadığım tecrübelerden sorunlar ve sorularla ilgili sizlere elimden geldiğince yardımcı olmak için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.

Hangi roleyi tercih edersiniz sorusuna ilk olarak marka vermek yerine özelliklerinin ne olması gerektiğinden başlamak istiyorum;
-3 Akım trafosundan bilgi alan,
-Trifaze ve Monofaze kondansatörleri aynı anda bağlanmasına imkan sağlayan,
-Tüm kondansatörleri otomatik olarak kendisi algılayabilen,
-Herhangi bir aksaklıkta alarm verebilen,
-Sistemdeki Harmonik oranlarını gösterebilen,
-Kondansatörleri devreye alma, bırakma, aynı kondansatörü tekrar devreye alma sürelerini ayarlanabilmesine olanak sağlayabilen,
-Gerektiğinde bilgisayarla uzaktan takip imkanı sunan bir role seçmek uzun vadede hem ekonomik hemde sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır.

Ben şuan tüm sistemlerde Entes RG3-12CS modelini kullanmaktayım. Menüsü ilk etapta karmaşık gelsede kullanım kitapcığı dikkatle okunduğunda tüm istediğiniz bilgilere ve ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Zaten herhangi bir sıkıntı olduğunda fabrikadan da destek alabilirsiniz. (En azından bana yardımcı oldular)

Özellikle kompanzasyonda asıl sıkıntı fazlar arasında çekilen akımların farklı olmasından kaynaklanır. Her tesisin kendine özgü bir güç tüketimi vardır. Burda takip edilmesi gereken ve genelde gözardı edilen fazlar arası çekilen akım farkıdır. Fazlar arası çekilen akım farkını ise monofaze kondansatörler kullanarak dengeleyebiliriz.

Entes RG3-12CS rölesine ilk kademe (1. kademe) 3 fazlı kondansatör bağlandıktan sonra diğer kademelere istediğiniz kondansatör gücünü ister monofaze ister trifaze bağlayabilirsiniz. Dengesiz sistemlerde ilk 6 kademeyi trifaze sonraki 6 kademeyi monofaze bağlanması çoğu tesisin sorununu rahatlıkla çözmektedir. Çözümün püf noktası fazlar arası çekilen akım farkında ve o farkı karşılayacak oranlarda monofaze kondansatör kullanılmasında.

Diğer bir ayrıntıda şuan TEDAŞ'ça cezai bir uygulama olmamasına rahmen sistemdeki toplam harmonik distorsiyon (THD) oranlarının yüksek olması. Bu oranın yüksek olması sistemdeki cihazların bozulmasına, şalterlerin hiç alakasız zamanlarda açmasına , kondansatörlerin çok sık patlamasına vs. neden olur. THD'u vurgulamamın sebebi ise konu ile bağlantılı olmasındandı. Yukarıdaki bahsekonu özelliklere sahip bir role alsanız ve sistemi çok düzgün bir hale getirseniz bile kondansatörleriniz patlamaya başlarsa, şalterler durup dururken açarsa yada mevcut enerji iletim kablolarınız yanarsa sorunun THD olduğundan şüphelenmeniz ve roleden bunu takip etmeniz gerekir. THD için sınır değer % 10 dur.

Kompanzasyonla THD bağlantısı ise Sisteminizin THD değerleri % 10'un üzerindeyse sisteme yeni alacağınız kondansatörlerin seçimi, uzun vade düşünülerek yeni alacağınız kondansatörlerin gerilimini 525 Volt olarak seçmenizde yarar var, çünkü bir süre sonra kondansatörlerinize reaktör bağlamanız gerekebilir. Bu durumda kondansatörler 525 volt olursa ikinci bir masraftanda kurtarmış olursunuz. Bu arada vurgulamam gereken bir konu daha var 525 volt 5 kVar'lık bir kondansatör, 400 voltta kullanıdığında yaklaşık 3 kVar'a iner.

İyi çalışmalar...
 
Detaylar için teşekkürler ZORHAN.

ZORHAN ' Alıntı:
...Burda takip edilmesi gereken ve genelde gözardı edilen fazlar arası çekilen akım farkıdır. Fazlar arası çekilen akım farkını ise monofaze kondansatörler kullanarak dengeleyebiliriz.
Isıtıcı yükleri bu akım farkında sorun yaratabilir ama. Dikkat edin!

ZORHAN ' Alıntı:
...Bu arada vurgulamam gereken bir konu daha var 525 volt 5 kVar'lık bir kondansatör, 400 voltta kullanıdığında yaklaşık 3 kVar'a iner...

Tam olarak,
5. (4002 / 5252) = 2,9kVAr
 
Destek için teşekkürler GENÇ ARKADAŞ :)

ZORHAN ' Alıntı:
...Burda takip edilmesi gereken ve genelde gözardı edilen fazlar arası çekilen akım farkıdır. Fazlar arası çekilen akım farkını ise monofaze kondansatörler kullanarak dengeleyebiliriz.
Isıtıcı yükleri bu akım farkında sorun yaratabilir ama. Dikkat edin!
ZORHAN ' Alıntı:
Fazlar arası akım farkını oluşturan yükün omik, indüktif yada kapasitif yük olup olmadığını roleden bakarak bir zahmet kontrol ediversinler değil mi? genç arkadaş :), fazla akım çekilen fazın o andaki cosQ değerinden rahatlıkla anlaşılabilir.

Bu arada reaktif güç kontrol rolesinde olması gereken özelliklerden biride 3 faza ait akım, gerilim, cosQ vb. değerleri aynı anda görmemize imkan sağlayan türde olması.

Kolay gelsin.
 
arkadaşım yaklaşık 80 yere entes rgt 12c role bagladım ve mysis sisteminden bagımsız gprs kontrolü yapıyorum ve internet çıkışımda var arkadaşlar diyorlarki illa bir bilgisayar açık kapacak adsl modemin açık kalması yeterli ki açık degilse bile sabah açılıyor akşam kapanıyor diyelim içindeki memory kart sayesinde 10 günlük bilgi saklayabiliyor baglandıgınız anda bütün verileri geçiyor
siz internet düşünüyorsanız entesin emg20 modelini kullanacaksınız sadece modemden bi port açıyorsunuz o kadar dakikalık bilgileri veriyor size
yada gprs diye düşünüyorsanız direk kendi sabit ip adresinize yönlendiriyorsunuz program vasıtasıyla işlem çözülüyor fakat 3 saatde bir bilgi gönderiyimi yapıyor 2.5aylık faturam 8,45 (turkcell için)
ama bu işlemi yaparken biraz bilgi birazda tecrübe lazım kondansatör devreye alış zamanını ve çıkarma zamanını ayarladıktan sonra fazla bi sorun yok entes rolenin mühendisleriyle görüştüm 1 kademeye baglanacak en büyük kondansatörü baglayın ondan sonra hangisini baglamak isterseniz onu baglayın zaten kendisi otomatik olarak tanıyo eskisi gibi degil gerekli kadarını kendisi çekip bırakıyor
 
arkadaşlar olaya birde  kademe sayısı boyutundan bakalım.400 kw lık bir sistemde , 12 kademeli rölenin 6 kademesini monofaz  kondansatör olarak kullandığımızı varsayarsak, kalan 6 kademe ile bu işi nasıl kotaracağız.ELEKTROPAN ve BARİKA nın dışında 18-24 kademe  alternatifi sunan başka röle yok gibi(enazından ben öyle biliyorum).ENTES yetkililerinin çözüm diye sundukları "çift röle" uygulaması ne kadar mantıklı...son olarak TENSE ile görüşmelerimizde ,yaklaşık 1-2 ay içerisinde 24 kademeli röleyi piyasaya süreceklerini belirttiler.saha elemanı olmayan arkadaşlar alınmasınlar ama bu iş masa başından görüldüğü gibi değil.ben yaptım oldu mantığı ne kadar tutarlıdır.selam ve dua ile.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst