Bilgisayar kasası (usb şasesinden) çarpılma

Hocam faz ile toprak voltmetre ile 226 volt gösteriyor. Ayrıca kalorifer tesisatı demir borulardan yapılmış ve tüm okulu, lojmanı ve ayrı yerde bulunan atelye kısmına toprak altından ulaşıyor. Bu durumda da yaptığı topraklamnın zayıf olma ihtimali var mı? Bir de şu var tabi koca okulda bir tek o odada problem oluyor. Yan oda da aynı buattan besleniyor fakat orada problem yok.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama demirlerle yapılmaz ya bakır yada galvaniz olması lazım Binanın şasesi toprak hattı olarak kullanılmaz.Topraklama konusu çok ciddi bir konudur.Burada anlatmayla olmaz.Topraklama bölümünü forumda ayrıca incele.Yan odada olmuyorsa oranın toprak hattından en az 2.5 mm2 lik kablo çek arızalı olan bilgisayarların buatına bağlantı yap (hatta ilk başta bir tane bilgisayarın kasasına irtibatlandır bak olacakmı çarpılma)öyle dene istersen.
 
Ben ce de topraklamada sorun. Başka bişey deil. Uzatma kablosu ile yan odadan çektik yine çarpılma oldu dediniz uzatma kablonuzuda kontrol edin . Bu arada topraklamayı kalorifer tesisatınbıza nasıl bağlıyorsunuz anlamadım. Bu hiç iyi bir fikir deil. Topraklama metal borulara olmaz. Fazredelim topraga faz kaçagı oldu kalorifer tesisatında bu sefer elektrik olacak. Topraklama güçlü olmazsa sigortayı attırmaz
 
Hocam faz ile toprak voltmetre ile 226 volt gösteriyor. Ayrıca kalorifer tesisatı demir borulardan yapılmış ve tüm okulu, lojmanı ve ayrı yerde bulunan atelye kısmına toprak altından ulaşıyor. Bu durumda da yaptığı topraklamnın zayıf olma ihtimali var mı? Bir de şu var tabi koca okulda bir tek o odada problem oluyor. Yan oda da aynı buattan besleniyor fakat orada problem yok.
faz ile nötrün 220v göstermesi topraklamanın yeterli olduğunu göstermez.örneğin 220v gösteren faz toprak arasına bir ısıtıcı bağlarsanız ısıtıcının istenen güçte yanmadığını görürsünüz. ayrıca topraklama çeşme boruları kalorifer tesisatları balkon demirleri vb yerlere kesinlikle bağlanmaz. o yüzden biz bu tür yanlışlıklar bilerek veya bilmeyerek yapılmasın diye karolelerini ısrarla vurguluyoruz ki bu tür tehlikeli işler yapılmasın yapılamasın diye. role takarsanız 30ma lik tehlike anında açaçak çarpılma riskiniz ortadan kalkacaktır.roleyi taktıktan sonra bilgisayar prizini seri lambayla kontrol edin faz toprağa değdirdiğinizde role açarsa topraklamanız sağlamdır.slm
 
Ne yaptıysak olmadı. Dediğim gibi bu işlerin acemisi değilim. Yapılacak tüm varyasyonları tüm ölçümleri yaptım işin içinden çıkamadım. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Dedi ki zaman zaman fareden çarpılıyorum. O zaman dedim kablosuz fare alalım sana diye ;) Ama yine de bu işle uğraşmaya devam edicem. Sonucu size bildiririm. İlgilenen tüm arkadaşlara çok teşekkürler.
 
Ara ara çarpıp ölçümde kaybolmasının da statik elektrikten kaynaklandığını düşünüyorum.
 
Ilginç yahu bul su sorunu da biz de bilelim neymiş bakalım
 
Son düzenleme:
:)ilginç bir önerıdede ben bulunayım topraklama bilg. kasasında tam ıletkenlık olmıyabılır mesela guç katına bağlıdır kasa ıle arasında ıletken olmıyabılır buda fanların titreşimiyle kasaya 220 verebılır basıt bır test toprakla kasa arasına bır lamba bağlayın
 
sayın ustalar çarpılmanın nedeni vücutta biriken statik elektrigin boşalması olabilirmi... bazı insanlar arabaya binip inerken çarpılıyor onun gibi ....odanın zemini parkeyse yada oturdugu koltuktan kaynaklana bilirmi acaba..
 
Bence arkadaşın yapmış olduğu ölçümlerde sıkıntı var mesela toprak-nötr arası kaç v toprak direnci kaç ohm gibi ölçümler yapmamış.Bunları ölçerse kesin bir sonuç çıkacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,840
Mesajlar
920,910
Kullanıcılar
450,935
Son üye
oqzknt

Yeni konular

Geri
Üst