binamızdaki nötr hattı kopmuş herşey yandı

Onun yerine dairene bir faz koruma rölesi koysan dairene gelen kolon hattınıda bir kontaktörden geçirsen; geriliminde bir sorun olduğunda faz koruma rölen kontak verip kontaktörünü çektirse ve daireni korusa olmazmı...

Ama senin dediğin gibide olur...
olur bencede daha iyi olur.burada amaç kendi nötrümüzü binanın nötründen ayırmaksa nasıl yaparsan yap.slm.
 
Kontaktör ile yapmak riskli, nötr kesiliyor ama gerilim kesilmiyor..kontaktör belli bir süre bırakmayabilir veya yanar.
gerilim kontrolünden başka çare yok ve bu iş hızlı yapılacak.
 
olur bencede daha iyi olur.burada amaç kendi nötrümüzü binanın nötründen ayırmaksa nasıl yaparsan yap.slm.
O şekilde gene ayrılmaz. Evinize gelen 2 kablodan birinin kopması zaten bir sorun oluşturmuyor. Sizin bahsettiğiniz şekilde yapılırsa kontaktör bırakmaz, bir süre sonrada bobini yanar. Saygılar.
 
kesın bı cözümmüğ deil bence bana sorarsan yuksek ve düsük gerılım rölesı kullan hem voltaj dusuklugunde hemde yukseklıgınde engeller
 
Arkadaşlar çıhazların yanmasıyla ilgili başımdan geçenleri paylaşmak istiyorum
1-yıllar önce 1996 .Binamızda 12 dayrede var olan tüplü televizyonlar 3/4 gün icerisinde yanmiş
en son benim televizyonum yandığı için (kondasitor patlaması) voltaj ölcümü yaptım 220 v yüksekti
hemen arızaya aradım gelip nötr gevşek olduğundan yüksek voltaj cıkışı oluyormuş
gofradan kabloyu sıkıp gittiler
2-5 ay önce babamların dayresinde elektrik arızası varmış içeri girdiğimde elektrik yok idi
sigortalar yukarıda olduğu halde-faz girişi var .Yanık kokusu fark ettim mutfaktaki doğal gaz kelepcesi ateş gigi altındaki kaucuk
yanıyor kelepceyi borudan ayırayım dedim daha çok alevlendi (perdenin tam arkasında kelepce yangın cıkması işten değil evde
olmassan)nötr kelepçe üzerinden tamamlamaya çalısıyor hemen arızaya aradığım geldiler bir şey yok dediler ben ısrar edince sokak direğine cıktılar gevşeme oradaymış sıktıktan sonra normala geçti
Benim düşüncem nötr tamamen kopması problem değil gevşek olması
 
O şekilde gene ayrılmaz. Evinize gelen 2 kablodan birinin kopması zaten bir sorun oluşturmuyor. Sizin bahsettiğiniz şekilde yapılırsa kontaktör bırakmaz, bir süre sonrada bobini yanar. Saygılar.

neden bırakmaz?

Kontaktör ile yapmak riskli, nötr kesiliyor ama gerilim kesilmiyor..kontaktör belli bir süre bırakmayabilir veya yanar.
gerilim kontrolünden başka çare yok ve bu iş hızlı yapılacak.
zaten buradaki amaç nötrü kesmek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. REZİSTANS elimle çizmeye çalıştım nötr hattı kopsa bile gene fazlar arasına kalıyor tüm bina. Kontaktör kontaklarını açık çizdim kolay anlaşılması için. Saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • nötr kopma.jpg
    nötr kopma.jpg
    78.1 KB · Görüntüleme: 90
sayın alpernbugra sizin çizdiğiniz nötr üç daireye gidiyor benim yapmak istediğim sadece kendi daireme giden nötrü kontaktör üzerinden geçirip nötr gelmediğinde kontaktör bırakacağından ana besleme nötrünü kendi nötrümden ayırmak.slm
 
Merhaba.Öncelikle geçmiş olsun diyelim,umarız bir daha böyle durumlar da inşallah bir daha tekrarlanmaz.Daha kolay anlaşılabilmesi için bazı amfilerin beslenmesinde kullanılan,bazı simetrik güç kaynaklarını bu faz olayına benzetip de öyle düşünelim.2*40 volt dc. veren simetrik çıkışlı bir güç kaynağında,ortadaki 0 (Toprak) iletekeni olmadan + ve - uçlarından 40+40=80 volt dc. besleme gerilimi çıkmış olur,eğer ortadan gerilim bölücü bu 0 iletkeni ile,bu gerilimler bölünmezse,ayrı ayrı,2* 40 volt dc. yerine,+ ve - yüklü 2 kablo ucundan 80 volt dc.seri toplamlı bir gerilimi alırsınız.

Nötr barasının panodan ayrılması nedeniyle yaşanan facia da ayni durum söz konusudur.Olayı tekrar özetlersek eğer;

1) Nötr noktası ayrıldığında,iki fazın arasında gerilim bölücü görevini yapan nötr iletkeni,kısa süreliğine veya daha uzunca bir süre devre dışında kalmıştır.

2)Nötürün(0 noktasının) devre dışında kalmasıyla,fazlar arası 380 volt ac. gerilimi,ayni bıçakla ortadan ikiye bölünmesindeki benzerliğiyle,2*220 volt ac. şeklinde tam ortadan ikiye bölünmeden iki daireye,sadece iki fazın uçlarının (R,S) uygulanması gibi, "seri bağlı 2 daire bağlantısı" şeklinde gitmiştir.

3)Ohm kanununa(R=V/I) göre; direnci en düşük iletkenden en büyük akım geçer,gerilim bölümünde,2 ayrı direnci olan,2 dairede,direnç ve watt. değerleri farklı cihazlardan da,380 volt ac. tam ortadan ikiye bölünüp,220 volt ac. her iki cihazdan/Paralel bağlı cihazlardan, eşit voltajlar şeklinde geçmemiştir.Evdeki cihazlarınız,iki dairede şebekeye bağlı toplam cihazlar,omajlarına da bağlı olan watt. değerleriyle,bir terazinin kefesi gibi o anda eşit olabilseydi,2 dairedeki tüketicilerin hiçbirisinin cihazı o anda,her ikisine de 220 volt ac. tam olarak gideceğinden(Gerilim bölümü tam olarak gerçekleşeceğinden dolayı) zarar görmezdi ohm. kanuna göre.Ama böyle bir eşitlik,tesadüf de olsa imkansız göründüğünden olması da beklenemezdi.Böylece örneğin,bu denge durumuna göre,bir daireden 320 volt ac.,diğerinden ise sadece 60 volt ac., o anda geçebilmiştir.

Elektronik cihazların max. dayanım voltajı en fazla 165-265 volt ac.(Özellikle SMPS'li besleme girişleri) olabildiğinden,bu voltajın geçtiği lcd tv,uydu cihazı,crt tv'nin yanıp bozulması bu nedenle de gerçekleşebilmiştir.Olayın kısaca özetlenmesi bu şekildedir.Yani cihaz arızası doğrudan doğruya elektrik panosundaki dağıtım aksaklığından olmuştur.Kaçak akım rölesi bu durumlarda etkisizdir.Çünkü bir yerden kaçak akım,ancak fazdan toprağa akarsa KAR atacaktır.Bu gibi durumlarda,yüksek gerilim korumalı devreler işe yarayacaktır,yani belirli bir sınırdan 260-265 volttan yüksek gerilimlerde,bunu hissedip sesli alarm vererek devreyi anında ve hızlı kesebilen,yüksek voltajdan koruma sistemleri düşünülebilmelidir.Evlerde kullanılan elektronik prizler ise,sadece anlık,çok kısa voltaj yükselmelerini içindeki yapıyla bloke ederler,yani sadece "line interaktif ups" 'ler gibi,anlık dalgalanmaları karşılayabilirler.Uzunca bir zaman gelen 320-330-350 volt ac.lerle,elektronik cihazların bozulma riskine karşı, özel yapılmış ve yüksek voltajdan koruma düzenleriyle korunarak bir güvence altına alınabilmelidir.Kolay gelsin.
doğru acıklamaya ne hacet :D bazı elektrikçi arkadaşlar nötr kopunca hersey yanar der ama yanlış olay tamamen akımlar ve gerilimler kanununda biter :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Mesajlar
933,236
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz

Yeni konular

Geri
Üst