Merhaba.
bir adet ÇAYCI KETTLE ı söktüm. Hani bu kaynattıktan sonrada ısıtmaya devam edenlerden. İçinde diyot bekliyordum, gerçektende vardı, çıktı. Çünkü fön makinelerinde de var ve motor devrini falan ayarlıyor.
Hani biz diyodu gerilim sabitleme ve ya tek yönlü kapı olarak biliriz ya , burdaki görevi ne?
Birkaç sayfa okudum, iki farklı görüş var.
1. Fön makinesinden hareketle, rezistans motora bir ön direnç oluşturur, gerilim düşer, diyotda bunu yarım dalga doğrultur, motoru çalıştırır ???
2. Şebeke 220 voltdur. Diyot yarım dalgayı keser, ve voltaj yarıya düşer ???
Siz ne diyorsunuz?
Sıradan DC Motorlu fön makinasında 5 adet diyot ve 2 adet rezistans bulunur;
Diyotların dördü bir köprü diyot oluşturur, 12 veya 24 Volt gerilim ile çalışan motora doğru akım sağlar.
Diğer tek diyot hız ve ısı ayarı içindir. 2 Kademeli makinalarda düşük hız yüksek hız, düşük sıcaklık yüksek sıcaklık seçimi için kullanılır.
İki rezistanstan biri havayı ısıtmak içindir diğeri motor için ön direnç olarak kullanılır. Bu rezistansın çıkışı köprü diyot grubuna gider. Bazı makinalarda soğuk hava üflemesine yarayan bir buton vardır bu butona bastığınızda ısıtıcı rezistans devre dışı kalır ancak motorun rezistansı devrededir. Bu nedenle tam olarak soğuk bir hava gelmez saçınıza dikkat ettiyseniz.
Bazı makinalar 220 Volt AC motor kullanır, bunların motorunda doğal olarak ön direnç yoktur bu nedenle tam olarak soğuk bir hava akımı elde edebilirsiniz.
Konu içeriği ile alakasız olacak ama bir ek bilgi daha vereyim, eğer kendinize veya bir yakınınıza(özellikle bayansa) fön makinası alacaksanız üzerinde yazan güç değerini 220 Volt gerilimde mi 240 Volt gerilimde veriyor mutlaka dikkat edin. Bazı markalar 220 Volt bazıları 240 Volt için güç değeri yazmaktadır. Alırken dikkat edin
Saygılarımla....
Son düzenleme: