Bu devredeki diyodun görevi nedir?

Merhaba.

bir adet ÇAYCI KETTLE ı söktüm. Hani bu kaynattıktan sonrada ısıtmaya devam edenlerden. İçinde diyot bekliyordum, gerçektende vardı, çıktı. Çünkü fön makinelerinde de var ve motor devrini falan ayarlıyor.

Hani biz diyodu gerilim sabitleme ve ya tek yönlü kapı olarak biliriz ya , burdaki görevi ne?

Birkaç sayfa okudum, iki farklı görüş var.
1. Fön makinesinden hareketle, rezistans motora bir ön direnç oluşturur, gerilim düşer, diyotda bunu yarım dalga doğrultur, motoru çalıştırır ???

2. Şebeke 220 voltdur. Diyot yarım dalgayı keser, ve voltaj yarıya düşer ???

Siz ne diyorsunuz?

Sıradan DC Motorlu fön makinasında 5 adet diyot ve 2 adet rezistans bulunur;

Diyotların dördü bir köprü diyot oluşturur, 12 veya 24 Volt gerilim ile çalışan motora doğru akım sağlar.

Diğer tek diyot hız ve ısı ayarı içindir. 2 Kademeli makinalarda düşük hız yüksek hız, düşük sıcaklık yüksek sıcaklık seçimi için kullanılır.

İki rezistanstan biri havayı ısıtmak içindir diğeri motor için ön direnç olarak kullanılır. Bu rezistansın çıkışı köprü diyot grubuna gider. Bazı makinalarda soğuk hava üflemesine yarayan bir buton vardır bu butona bastığınızda ısıtıcı rezistans devre dışı kalır ancak motorun rezistansı devrededir. Bu nedenle tam olarak soğuk bir hava gelmez saçınıza dikkat ettiyseniz.

Bazı makinalar 220 Volt AC motor kullanır, bunların motorunda doğal olarak ön direnç yoktur bu nedenle tam olarak soğuk bir hava akımı elde edebilirsiniz.

Konu içeriği ile alakasız olacak ama bir ek bilgi daha vereyim, eğer kendinize veya bir yakınınıza(özellikle bayansa) fön makinası alacaksanız üzerinde yazan güç değerini 220 Volt gerilimde mi 240 Volt gerilimde veriyor mutlaka dikkat edin. Bazı markalar 220 Volt bazıları 240 Volt için güç değeri yazmaktadır. Alırken dikkat edin :)

Saygılarımla....
 
Son düzenleme:
İyide bunun Cattle rezistansıyla ne alakası var? Diyelim ki bu rezistanslarda da durum aynı "geçici rejimde" gerçekleşen olayın diyot devresinde yük üzerine düşen gerilimle ne alakası var. Ben hiç bir bağlantı kuramadığım için yadırgadım !
 
İyide bunun Cattle rezistansıyla ne alakası var? Diyelim ki bu rezistanslarda da durum aynı "geçici rejimde" gerçekleşen olayın diyot devresinde yük üzerine düşen gerilimle ne alakası var. Ben hiç bir bağlantı kuramadığım için yadırgadım !

Ampul kısmı sadece ek bilgi vermek amaçlı yazılmış sanırım, birde konuyu açan üyemiz işin teorik kısmınada önem veriyor yazılması iyi olmuş. Ketılın içindeki rezistans çok azda olsa gerilime karşı değişken direnç gösterecektir. Pratikte elbette önemi yoktur.:)

Saygılarımla...
 
İngilizce üzerine şu karikatürlerimiz gibi "anlıyorum ama konuşamıyorum" demek gibi ben de anlıyorum ama "anlatamıyorum" :) Isıtıcı bağlantılarını lamba ile değiştirirsek sanırım etkisini daha iyi daha etkili görürüz nette bolca anlatım var
Lessons In Electric Circuits -- Volume III (Semiconductors) - Chapter 3
03259.png
 
Uygulanan gerilime göre lamba akımı formüle göre değişiyor..bunun rezistansada uygulanabileceğini düşündüm..
ama tabii farklı iki ürün aslında, denemek lazım..yani gerilim düştüğünde diğer parametreler nasıl değişiyor rezistansda..
çeşitli malzemelerden yapılan rezistanslar var yani.. lamba = rezistans değil tabi ki..
 
Şimdi bu şekle göre aklıma bir soru daha geldi :) Diyotun bağlanma yönü sonucu etkiler mi? nihayetinde alternatif akım uyguluyoruz, ha üst yarısı kesilmiş ha alt yarısı diyebilir miyiz? Yoksa mutlaka giriş kısmına anotu mu bağlanmalı?
 
"Şimdi bu şekle göre aklıma bir soru daha geldi Diyotun bağlanma yönü sonucu etkiler mi? nihayetinde alternatif akım uyguluyoruz, ha üst yarısı kesilmiş ha alt yarısı diyebilir miyiz? Yoksa mutlaka giriş kısmına anotu mu bağlanmalı?"

Merhaba,sn.elektrofizikçi;Bir ac/ac trafonun sekonder kısmından gelen 15 volt ac. ile tek diyotla bağlayıp da bir aküyü şarj edip dolduruyorsanız bu durumda etkiler,akü kutup başına göre ters polarmada olduğu için P-N eklemi birbirinden uzaklaşır,akım dalgalı dc. formda aküden geçerek devresini de tamamlayamaz ve akü şarj olamaz.Doğru polarmada ise P-N eklemi arasında mesafe (Aralık) çok kısalır,birbirine iyice yaklaşır ve dc. akım bu P-N eklemli olan yarıiletken içinden,dc. akım,dalgalı doğru akım formunda geçip aküyü şarj eder.Ancak bir alternansın kesilmesi nedeniyle de arada geçişte boşluklar da olacağından,şarjdaki kimyasal olay da,doğrultma çıkışında palalel,uygun sığalı bir elektrolitik kondansatör bağlı olmadığında,bu boşlukları da kapatmaya çalışmadıkça,sıfır (0) düzleminden diğer üst yarım sinüs dalgasına doğru yapılmaya çalışılan bağlantı hattı da tam birleşleşmemiş ve bu yapılmaya çalışılan şarj işlemi de,gelen kesikli dallgalı akımla doğru orantıda kesik kesik gerçekleşmiş olacaktır.

ancak güç kırpıcı devresi olarak kullanılacak ısıtıcı rezistansta ise ,diyodun girişe göre ters veya doğru bağlantıda bağlanarak yarım doğrultulmuş dc. dalgalı akımın alttan veya üstten kesilerek (kırpılıp) girmesinde bu durumda özel bir önemi yoktur.Çünkü rezistans + veya - kutba sahip olmayıp (Elektronikte kullanılan dirençlerde benzer şeklide olduğu gibi) hem ac.,hem de dc.nin, + veya - polaritede gelen yönüyle,yani dc. akımın bu gidiş yönünden muaf olarak da çalışacağı için bir önemi yoktur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
burada anlaşılmayan bir durum yok herhangi bir AC ile çalışan devreye seri olarak diyot konur ise yönü itibari ile sinüs'ün ya + yada
- alternas'ı kesilmiş olacağından yani diyot'un devreye + yönü bağlı ise sinüs'ün sadece artı'sı geçer - kısmı ise giremez bu durumda
voltaj devreye artı var eksi yok şeklinde gireceğinden voltaj'da düşme meydana gelmektedir.
 
Sanırım bu kadar uğraşa ben sebep oldum;kettle videosu istememden dolayı.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
 
Sanırım bu kadar uğraşa ben sebep oldum;kettle videosu istememden dolayı.
Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Estafuruğlah sebep değil sadece vesile oldunuz amaç paylaşım aktarım yapmak, matrix kablolarınızı hazırlayın dövüş eğitimi kasedini paylaşıyorum :)) 3 2 1 Transfer başladı ....
 

Forum istatistikleri

Konular
130,066
Mesajlar
932,714
Kullanıcılar
453,053
Son üye
ulu09

Yeni konular

Geri
Üst