Ettim. Biliyorsunuz ben bu clamp işine çok kafa yordum. Bu da denediğimden biri idi. Hesapta tabla altına koyduğum mıknatıs, malzeme üstüne koyduğum mıknatısı çekip sıkacaktı. Öyle basit bir mıknatıs ile de denemedim. Üstteki parçamda L şeklinde olacak bu şekilde de sağa sola kaymayacaktı. Cnc'de rezonans diye birşey oluyor. Eğer o rezonans olmasa belki şu vacumm padleri bile pasif halde tutacaktır.
Denemenizde kullanılan mıknatısların sayısını ve büyüklüklerini (veya adresini) verebilirseniz bizlere de yardımcı olacaktır. Mıknatısı tabla altına yerleştirdiyseniz, uzaklık nedeni ile gücü önemli oranda azalmış olabilir.
Benim önerim tablaya kolay bağlanabilen bir alü levha ve üst tarafında, dairesel veya düz sıralar (dikdörtgen) halinde yer alan mıknatıslar. Levhanın içine açılan fatura ve diş sayesinde yüzeye sıfır (veya yakın) bağlanmış mıknatıslar. Eğer doğrudan manyetik metal iş parçası bağlamak için kullanılmayacaksa, ilk levhaya simetrik ve mıknatıslar birbirine bakacak şekilde yerleştirilen ikinci bir levha daha yapılması. İkinci levhanın üst yüzeyi iş parçasını bağlayabilecek şekilde düzenlenebilir. Çift levha yani çift mıknatıs tutma gücünü de artıracaktır.
Karşılıklı iki mıknatıs (çift levha) kullanılması durumunda kuvvet iki katına çıkmasa da büyük oranda artacaktır. 20 nolu mesajdaki ürün için 110 kg kaldırma kuvveti verilmiş. Çinli satıcı abartmıştır deyip biz bu kuvveti bir yerine bir çift mıknatıs için doğru kabul edersek ve dörder mıknatıslı iki levha için;
4x110kg=440 kg bir kuvvete, yaklaşık yarım tona karşı gelir. Malzemeyi bağladığımızda kaldırma kuvvetinden daha çok yanal kuvvetlerde zorlanacaktır. Levhalar birbiri üzerinde kolay kaymayacak şekilde tasarlanabilir. Mıknatıs sayısı veya kalınlığı gerekirse artırılabilir. Deneyip görmekte yarar olduğunu düşünüyorum.
Neomidyum mıknatısların fiyatı son yıllarda önemli oranda düştü. Mıknatısların kalite farkları da önemli olabilir. 50 mm çapında olanın kalınlığı 5 mm, daha kalınını ben görmedim. 30x10 mm boyutlarındaki dairesel mıknatıstan daha fazla sayıda kullanmak daha uygun olabilir. Manyetik tabla deneyimi olan arkadaşlar, tutma kuvveti hakkında daha iyi yorum yapabilir.