CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Mesaj attım ona da cevap vermedi.
 
Tek yol kaldı , abuk sabuk bi konu açalım. Ortaya çıkarsa iyi, çıkmazsa bir bilenden soruşturalım.
 
CNC ye 4. eksen eklemek istiyorum ama bir sorunum var. CNC nin şasisi (gövdesi) rijit olacak şekilde tasarlamaya çalışıyorum, Y ekseninde 45x90 yerine 45x135 sigma da kullanabilirim maliyeti çok değiştirmez. Tabla hareketli olacağı (Y ekseni) için, üzerine 4. ekseni koyduğumda şasiye bağlantısı arabalar üzerinden sağlanmış olacak. Sorum arabalar nedeni ile 4. eksen çalışırken "tırlamaya" neden olur mu?

Diğer yandan ağır bir köprüyü yürütmek cazip gelmiyor. Hareketli tabla daha uygun olacak gibi. Evde çalıştıracağım için küçük ve rijit tasarlıyorum. 4. Ekseni kısmen "tornamsı" da kullanmak istiyorum. Manuel kalemlik, küçük bir gezer punta veya rulmanlı bir sabit punta ile. Tek bir makina üzerinde sıkışık bir yapı oluşak ancak çalışacağım parçaların, kısmen alü-çelik bile olsa, görece hafif, küçük veya düşük çapta olacağını düşünüyorum.
 
Diğer bir olasılık ise alttaki sigmalar üzerine (tablanın da üzerinde olacak) X eksenine paralel ve tam spindle ın altına gelecek şekilde sabit olarak 4. ekseni monte etmek. Rijitlik daha iyi olur ancak spindle iki eksenle sınırlanmış olur, Y yönünde parça üzerinde hareket oluşamaz.

Bu bağlantıda spindle sökülerek yerine kater de bağlanabilir (katerin rijitliği sorun olabilir?). Söküp takmak sıkıntılı olsada, tek bir makina üzerinde torna ihtiyacını bir ölçüde karşılayabilir.
 
Son düzenleme:
4. eksen ile ilgili sorularımı daha ayrıntılı yazacak olursam;
21575-1b365f42956ce574b7fe32fe1e001339.jpg


Resimdeki ER32 silindirik şaftlı pens tutucu, spindle olarak kullanılabilir mi?

150 mm olan L boyu üzerinden, rulmanlarla yataklandığını, alü kasnak takıldığını (bağlantı sorunu çıkmazsa?), step motor ve kayış ile dönme hareketinin sağlandığını düşünelim.

Flanş (volan?) olmadan sağlıklı çalışır mı? Yani spindle a kaynaklı bir metal ve flanş yapısı gerekli mi?

Silindirik şaftın iç yapısı konik mi olmalı? olmasında fayda mı var? Mors, R8 gibi çok sayıda konik bağlantı var. TR de yaygın olup tercih edilmesi gereken var mı?

ER32 somun, tutucu üzerinde açılmış olan 40 mm çapında vidaya bağlanıyor. Gerektiğinde somun çıkartılarak veya pens seti hiç olmadan, bu vida yapısına 80-100 mm lik flanş + ayna ve/veya düz ayna bağlanırsa sorunsuz çalışır mı? Vidalı bağlantı tek başına yeterli mi? İlave setuskur gibi bir sıkıştırma gerekir mi?

ER40 ise 50 mm çapında vidaya bağlanıyor, uygun ER40 pens seti bulunursa daha rijit bir alternatif olabilir.

Aşağıdaki Tubulcain videosunda benzer bir örnek var ancak torna ağır döküm ve rijit bir yapıya oturduğundan, 4. eksenle mukayese etmek ne derece doğru olur bilmiyorum.

 
Son düzenleme:
öhm

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/İkinci-ev-yapımı-spindle-projem.93802/

4. eksenle doğrudan ilgili değil fakat kullanımı hakkında fikir verebilir.

Bunun gibi düz tip ER tutucularında preload ve burç gerekir. Rulman olarak da önde bir veya iki, arkada da bir tane (isteğe bağlı olarak 2 tane olabilir) kullanılabilir.

ER32 büyüktür. Şaftı 20mm olanını bulabilirseniz (bulunur keza) hesaplısından 7004 (angular contact) rulmanla veya veya muadili "deep groove" dedikleri (bizde ne deniyor bilmiyorum) rulmanlarla güzel olur.

Bu anlattığım benim yapmayı planladığım 4. eksen. Belki o güne kadar hafif değişiklik olabilir.
 
İkinci-ev-yapımı-spindle-projem konusunu okudum, faydalı oldu sağolun. 1. si ya yok ya da ben bulamadım.

4. eksen sanırım sizin spindle ın hız ve zorlanmasına yaklaşmayacak. Step motor Nema 23-3A veya Nema 34-4.2A Şahin Rulman düşünüyorum. Somun ve vidalı mil arasındaki gibi ısınma sorunu da olmayacak. Step motor hızlarını vermiyorlar ama bildiğim kadarı ile düşük (1000 RPM civarı?). Normal rulman + büte rulman (veya ucuz açısal temaslı bilyalı rulman) yeterli olabilirse ekonomik çözülmüş olur. 6:1 - 4:1 gibi oranlarda dişli yapısı olursa hız iyice düşecek. Bu arada 4. eksenin hızı çok düşük olacak, sizce bu hızlar "tornamsı" çalışma için yeterli olur mu? Tork iyi olursa iş görür mü? Torna da kullandığınız için yorumunuz değerli.

Yukarıdaki sorumu da cevaplayabilirseniz sevinirim, tehlike yaratabilecek bir konu ama yorum yapamıyorum. Sadece vidalı bağlanan flanş (+ ayna) yerinden çıkmadan çalışır mı?
 
Son düzenleme:
1. spindle konusu da var.

Isınma olmaz. Daha önce tartıştığımızda söylediğim gibi vidalı millerde de ısınma olmuyor çünkü bunların hız rekortmeni bile metali ısıtmayı bırakın kendini bile ısıtamıyor.

Yataklamayı iyi yaparsanız (yataklamadan kastım 4. ekseni sabitleyeceğiniz tabla) ve 4. ekseni gezer puntasıyla birlikte rijit bağlarsanız torna gibi kullanabilirsiniz tabi. Dediğiniz gibi tork da önemli fakat o Nema23 motorlar fazla hızlı dönmüyor. Ben 3000 devire kadar çıktım. Sorun olmuyor ama dişli oranıyla eksen hızı 6/1'e düşecek. Bu da önemli değil çünkü hızlı dönen bir spindle var. Eksenin yavaşlığını tölere edecek. Tornada ayna da spindle ile birlikte dönüyor. Tabii parça da. Ama sizin yapıda dönen 2 mekanizma var. Spindle hızlı olduğu için 4. eksenin fazla hıza ihtiyacı yok. Hatta yavaş olması kaliteyi arttırır. Dakikada (atıyorum) 100 devirden fazlasına heves etmeyin. Fazla bile gelir.

Flanş için, 4. eksene göbekten 40mm vidalanırsa çıkar mı, diye mi soruyorsunuz? Çıkmaz ama garantiye almak için dişlere thread locker sürebilirsiniz. Dişlerin hatvesini de düşük tutarsınız mesela.
 
Teşekkürler,

Yukarıdaki resimdeki gibi bir tutucuyu spindle olarak kullanırsam, uç kısmında 40 mm çapında ER32 somun bağlanmak üzere açılmış dişlere, aynı diş yapısında bir flanş ve bu flanşada ayna bağlasam, çalışma esnasında gevşeme, yerinden çıkma veya başka sakıncası olur mu? Tubulcain'in videosunda ilave bir sabitleme olmadan bu şekilde çalışıyor gibi, emin olmaya çalışıyorum.

Pens tutucuyu hazır malzeme olduğu için tercih ediyorum. Biraz araştırdım, pensle parça bağlamak aynaya göre daha rijit deniyor. Ayna da parça bağlamada daha esnek, cazip. Pahalı olduğu için pens olmadan da (veya sadece birkaç pens ile) yukarıdaki gibi bir tutucu spindle olarak kullanılabilir, eğer ER40 için olan silindirik tutucu kullanılırsa 50 mm çapındaki diş (somunun iç çapı) nedeni ile 4. eksen daha rijit olabilir.

Spindle konunuzunn başlangıcını buldum; "Z ekseninde fırçasız motor kullanımı"
 
Son düzenleme:
4. eksende ER kullanımı kısıtlayıcı olur. ER40 için en büyük pens 25mm galiba. Daha kalın malzeme takamazsınız. Aynada kapasite çok daha fazla. 80'lik bir ayna ile 100mm'ye kadar parça takabilirsiniz.

ER ile ayna arasında maliyet bakımından da büyük fark var. ER tutucunun kendisi ile ayna fiyat bakımından yarışır. Bir de ER pens takımı almak zorunda kalacaksınız ki hiç ucuz değil. Dün ER32 pens takımına 400 lira fiyat aldım. Aynayı ebay'den alın. Çok ucuza gelir.

Ayna için mil ve flanş gerekecek. Tornacı 10 dakikada 20 liraya halleder. Hem de yekpare yapar. Sağlam olur.

ER fikri şaftının olması ve dolayısıyla montaj kolaylığı ile ilginizi çekiyor galiba.

Rijitlik açısından düşününce gezer puntayı da hesaba katmak lazım. İşlerinizin %90'ında kullanacaksınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,837
Mesajlar
920,876
Kullanıcılar
450,932
Son üye
ibo45

Yeni konular

Geri
Üst