CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Her eve sessiz çalışan bir torna lazım. :)
Tamamı air bearing (hava yataklı), granit gövdeli (bir çift T şeklinde, epoksi ile yapıştırılmış) mikron hassiyetinde bir torna;

High precision air bearing CNC lathe and grinder (Dan Gelbart, youtube)
Amcanın tornası çok güzel. Kendisi yapmış ve çok iyi iş çıkarmış. Şasi epoksi granit bu arada.
 
aa siz yazmışsınız zaten. Tam okumamışım. Yani düzeltmek için yazmadım. Kusura bakmayın.
 
cnczone forumunda "Epoxy Granite" diye bir bölüm var. Amerika'da çok yaygın olduğu için böyle bir bölüm açmışlar herhalde. Güzel makineler yapıyorlar.
 
İngizceyi çok rahat anlayamıyorum, dikkatli ve bazen de bir kaç kere dinlemem gerekiyor. Doğal graniti (T kısımlar) epoksi ile yapıştırıyor diye anlamıştım, düzeltmenize sevindim. Önemli olan arkadaşlara yanlış bilgi aktarmamak.
 
Son düzenleme:
İngizceyi çok rahat anlayamıyorum, dikkatli ve bazen de bir kaç kere dinlemem gerekiyor. Doğal graniti epoksi ile yapıştırıyor diye anlamıştım, düzeltmenize sevindim. Önemli olan arkadaşlara yanlış bilgi aktarmamak.
Bildigimiz granit ama dolgun olmasi icin 8-9 farkli kalinlikta granit kumu aliyorlar. Bunlarin hepsini harmanladiktan sonra epoksi ile karstirip hazirladiklari kaliba dokuyorlar. Epoksi yapisi geregi esnek degil. Kirilgan da degil. Granit ile de birlesince epey saglam govdeler cikiyor ortaya. Burada asil marifet kalibi yapmak. Icine metal dolgu ekliyorlar. Raylari monte etmek icin hazir delikleri acilmis celik cubuklar ekliyorlar. Hatta bu cubuklara kalibin icinde kalacak sekilde metal kaynatiyorlar. Raylar ve vidalandiklari cubuklar boylece asla oynamiyor.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Anlattıklarınıza göre epoksi granitin yapımı betonarmeye epey benziyor. Çimento-epoksi, kırmataş-granit, çelik ise ortak. Kırmataş elekten geçirilir, granit gibi boylarına göre ayrılır. Boşluksuz olması için oranlar belirlenir. Kaba örnek, hepsi ceviz gibi olsa aralarında boşluk kalır. Bu bu boşluklara girebilecek daha küçük boyutlu malzemeler eklenir. Bağlayıcı prizini aldığında boşluksuz kayamsı dayanıklı bir malzeme ortaya çıkar. Beton çekmeye değil sadece basınca çalışır, eklenen çelik çekme kuvveti zayıflığını giderir.
 
Son düzenleme:
Vidyodaki gibi kamerayı tutan manyetik alet tutucunun çalışma prensibi arkadaşlar https://en.wikipedia.org/wiki/Magnetic_base, geçende rastladım daha iyi anlaşılırdı yine de bu da iş görür satın almak yerine kendi yapmak isteyenler için.
TYUDYwpy7w8dQmm4-yWlqvb6_spmjZ3R32O9xFGH_AgksZmqKJ.jpg
 
Vidyodaki gibi kamerayı tutan manyetik alet tutucunun çalışma prensibi arkadaşlar

Bazı webcam lerin makro özelliği de oluyor. Webcam (kamera yerine) ile pratik ucuz bir çözüm ortaya çıkabilir.

6-8 mm millerin metresi 15 TL civarı.
http://sahinrulman.com/site/index.php/tr/alt-destekli-mil/krom-kapl-talanm-miller.html

Komparatör bağlamak için de kullanılır. Ustalarımızdan biri de millerin bağlantı parçasını yapar (belki hazırı da vardır) ve anlatırsa kolay.
 
Yapmaya değecek bir şey değil yahu. Hırdavatçılarda kralı 50 lira.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,837
Mesajlar
920,879
Kullanıcılar
450,934
Son üye
altandomx

Yeni konular

Geri
Üst