CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Yazılan bir mesaj Nasıl silinir. Bilmediğimden z de bıraktım.
 


Yukarıdaki videyoda akvaryum pompasından (dk. 3:50) bahsediliyor, soğutma için çözüm olabilir mi? Doğrusu basınçlı hava kullanımı olsa da onun da farklı sorunları var. Videyodaki örnek 70W, 70 lt/dk hava verebiliyor, 60 lt/dk kapasiteli olan benzeri 185 Tl'ye satılıyor 25 lt/dk dan başlayıp 60 lt/dk dan daha fazla olan büyük modelleri de var. Basınç değerleri ise çok zayıf.

Membranlı ve bir tür selenoid pompa gibi çalışıyorlar. Db olarak verilmese de gürültü düzeyinin düşük olduğunu sanıyorum, boyutları da küçük olduğu için ses izolasyonu kolay olabilir (kapalı ortama konursa ısınma sorun olabilir). Akvaryum pompası olduğu için uzun süreli kullanıma uygun.

Yağ ile kullanımda, basıncın düşük kalması nedeni ile damlatma yapıyor. Belki damlatmayı azaltacak denemeler yapılabilir. Deneyimim olmadığı için soruyorum, lt/dk olarak verilen bu seviyelerdeki hava akımı soğutma için tek başına (yağsız) ne kadar verimli olur?
 
Son düzenleme:
Su soğutmada asıl mesele tablanız. Havuz gibi bir şey lazım bence. Atıyorum benim makinanın üstünde bu su yağ sıvı aksa aşağıda laminant parkeler var. Ki o sırada motora vs su gelmezse. Dikkatlice azar azar yağ daha mantlıklı. Ama havuz gibi bir şey yaparsanız 10 numara olur. Çok derin baklava tepsisi gibi tepsiler var. Lokantalarda kullanılıyor. Onlardan bir adet edinip üzerinede mengeneyi yerleştirip havuz yapılabilir
 
Alttaki servis arabasının üstündeki tepsi. Üzerine 4-5 delikle mengene alttaki tablaya monte edilerse direk su içinde kesim yapılabilir.

Derinliği 10 cm'miş. Mengeneye göre araştırılabilir.

http://mutfakmerkezi.com/servis-ara...yatlari-havuzlu-servis-arabasi-imalati-detail

s-arabasi-fiyatlari-havuzlu-servis-arabasi-imalati.jpg
 
Bana da cazip gelen düşük yağ kullanımı. Hava soğutma desteği ile yağ min seviyelerde tutulursa belki başedilebilir. Yağ suya oranla daha az sorun yaratacaktır. Kendi tasarımımda alüminyum olan tablamın altına tepsi gibi ince sac büküp koymayı düşünüyorum, yeterli olmasa da işe yarayacaktır. Merak ettiğim yağ kullanılmazsa havanın soğutmaya ne kadar faydası olacağı.

Mengene altına tepsi kullanımı pek pratik olmayacaktır.
 
Yağ tablaya bulaşır, aralarına girer(seninkinden yok). Oraları silikonla kapatırsın vs. Etrafa yağlı alumimyumlar attırmasın diye tabla çevresine köpükten 4 köşe çerçeve yaparsın. GÖrüş alanı ve kullanımı kısıtlar. Fiberglass''I sadece yağ ile kesemezsin(sağlık açısından). Ama su havuzu içinde çok rahat kesersin. Aluminyum talaşı ağır gibi gözükse de az paso verilen işlerde sim gibi etrafa uçuşur. Uçuşan bu aluminyum tozlar ortalıktaki elektronik parçalara, 3'lü prizlere girer. Kısa devre yaptırır. Su içinde olursa aluminyum talaşları direk havuzda kalır.Kanalda yıkanarak alt hazneye akıtılır. Raylara ve millere aluminyum talaşı olur. Raylardaki bu aluminyumlarda arabalara girip dağıtmaz çizmez. Bir de şu ecnebi makinalarına bakıyorum. Kalıpçı diye tamir edebileceğimiz kişiler genelde şarıl şarıl su+kimyasal karışımı ile kullanıyorlar.

Yani ikisi de olur. Ama hangisi daha avantajlı ise onu yapmak lazım.

Açıkçası ben de sizin gibi hala araştırıyorum. Ahşap talaşı için raylarda hangi yağ kullanmam gerektiği konusunda hala kararsızım. würth gress sprey, normal makina yağı, gress ?, Vectra mobil 2 yağ vs...
 
Şimdi aklıma geldi. Sen tablanı direk aluminyumdan yapmıştın. İşte o aluminyumu tasarlarken köşe bölümlerine 5mm kalınlığında aluminyum çerçeve dönebilecek şekilde zıvanalı tasarlasa(sızdırmazlık contalarıyla), direk kanallı bir havuzun olacaktı. İçine de istediğin gibi kanallara mengeneyi bağlarsın. Su içinse giriş çıkış kanalları yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,824
Mesajlar
920,784
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst