Dahlender Motorların yüksek devir-alçak devir sargıları nasıl bulunur?

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
iyi günler;
Fabrikada 2-3 tane dahlender motor var.İki yılda bir arıza yaptıklarından her seferinde unututyorum.Hangi sargı alçak devir,hangi sargı yüksek devir bunu nasıl buluyoruz?Bunu zaten hiç öğrenemedim.Unuttuğum sadece bağlantısı.Bir de sanırım bunlarda yıldız-yıldız diye bir çeşit var.Peki başka hangi çeşitler var?Bu çeşitlere göre bağlantı şekli değişir mi?Benim bildiğim alçak devirde alçak devir uçlarına 3 faz veriyoruz,yüksek devir uçlarını kısadevre yapıyoruz.Yd de ise yd uçlarına 3 faz verip ad uçlarını kısadevre yapıyoruz.Bu bilgi doğru mudur?
 
m-usta-fa arkadaşım.Biliyorsunuz,dahlender sargı uygulaması,2 devirli 3 devirli motorlarda uygulanan bir sistemdir.Bu
uygulamada, sargılar ya ayrı ayrı veya aynı sargıdaki uçlar kullanılarak devir sayısı ayarı yapılır.2 devirli uygulamada,
genelde 4 çeşit bağlantı kullanılır .
1-TEK SARGI :Düşük devir üçgen,yüksek devir yıldız yıldız
Düşük devir yıldız,yüksek devir yıldız yıldız ( en çok kullanılan uygulamadır )

2-2 AYRI SARGILI :Düşük devir yıldız,yüksek devir yıldız
3-YILDIZ/ÜÇGEN DÜŞÜK DEVİRDEN YOLVERMELİ:
a-Düşük devir yıldız,yüksek devir yıldız yıldız
b-Düşük devir üçgen,yüksek devir yıldız yıldız
Bu bahsettiklerim 2 devirli için olan bağlantılar idi.3 devirli bağlantılar ise,
1-MOTOR BAĞLANTISI X :
-2 sargı,orta ve yüksek devir sayısı için dahlender,düşük devir sayısı için,yıldız bağlı ayrı sargı
- orta devir yıldız,yüksek devir üçgen
2-MOTOR BAĞLANTISI Y :
-2 sargı,düşük ve yüksek devir sayısı için dahlender,orta devir için,yıldız bağlı ayrı sargı
- düşük devir yıldız,yüksek devir üçgen
3-MOTOR BAĞLANTISI Z :
-2 sargı,düşük ve orta devir sayısı dahlender,yüksek devir sayısı yıldız
-düşük devir yıldız,yüksek devir üçgen

Sargı uçlarında 1u-1v-1w 2u,2v,2w gibi harfler kaybolmuş veya okunamıyor ise,uçları yespit etmek çok zordur.Saran
bobinajcı dışında kimsenin tespit etmesi çok zor olur.Şema çizme özürlü olduğum için,maalesef şema çizemedim,uma-
rım anlaşılabilir şekilde izah edebilmişimdir.

İşaretleri ben koymadım,nasıl oldu anlayamadım
 
şimdi arkadaşlar bende konuyu okudum dehlander sargı yani mustafa arkadaşımın söylemek istedigi iki devirli bir motor bunu bulmak çok kolaydır hiç bir yazı yazmıyorsa üzerinde 6 tane uç vardır ve bu uçlar hiç bir zaman kısa devre edilemz normal bildigimiz yıldız üçgen motor deyildir bu sadece çift devirli bir motordur konuya geleyim şimdi (u1-v1-w1)ucları yoksa (u2-v2-w2)uçlarıda okunmuyorsa bunu baglamak için uçların ohm degerleri degişmeyecegi için bunu bulamazsınız

cevap ne yapılmalı:

öncelikle 6 tane ucları ayırıp birbirlerinden 3 tanesine bir yol verip denemekten başka sansımız yok yol verip amper degerlerini alırız ve eşitse bu uçları bulduksa geriye kalanlarda öbür uclar öbür sargının kısaca uclardaki aynı amperi bulana kadar baglantıları degiştirmemiz gerekecektir bunu başka şekilde bulmak gayet zor yada motoru bir bobinajcıya götürüp ucları bulursunuz başka şekilde benim dedigim gibi olması lazım kolay gelsin..
 
ŞEF ' Alıntı:
Sayın kalesokak19 !

Elinizde bulunan motor, çift sargılı 3 hızlı bir dahlender motordur. Bildiğimiz trifaze motor sargılarından her bir bobin 2 adet sarılmıştır. Karışan kabloları bulmanın en pratik yöntemi ölçü aleti ile bulmaktır.

Aşağıda çizdiğim resimlerin ilkinde çift bobinin yapısını görüyoruz. 2 adet bobin birbirine seri bağlı olarak sarılır.

Elinize aldığınız bir kablonun diğer uçlarına ölçü aletini tutarak, deneme yanılma yoluyla buluruz. Ölçü aletini bir kabloya tuttuğumuzda diğer uçlara tutarak aradaki direnci ölçeriz. Yüksek çıkan direnç seri bobinin 2 ucudur. Yarısı kadar çıkan direnç orta çıkıştır. Resimde tahmini olarak verdiğim gibi 20 ohm ölçülen 2 bobinin uçları, 10 ohm ölçülen ortak uçlardır.

Her bir bobini bu şekilde bulduktan sonra numara verelim. İkinci resimde görülen yıldız devrede olduğu gibi U2 - V2 - W2 U4 - V4 - W4 gibi kabloları numaralandıralım. Diğer uçlar yıldız köprüsü olacak. Numaralar kablo üzerinden silinmeyecek veya düşmeyecek gibi sağlam olsun.

U2 - V2 ve W2 uçları boşta kalmak kaydıyla birer uçlarını yıldız köprüsü olarak birbirine bağla ve U4 - V4 ve W4 uçlarından enerji ver. Şayet motor çalışmazsa bobin uçlarını birer birer söküp, ters bağlamak gerekebilir. Doğru uçları bulduğunda ve motor çalışıyorsa seri yıldız konumda ve yavaş devirde dönüyor olacaktır. Daha sonra U4 - V4 - W4 uçlarını boşta bırak ve U2 - V2 ve W2 uçlarından enerji verdiğinde yıldız bağlı ve orta hızda çalışıyor.

Enerjiyi kesip, kabloları yerinden çıkarmadan, U4 - V4 ve W4 uçlarınıda yıldız köprüsüne bağlayıp, enerji verdiğinde motorumuz paralel yıldız olarak hızlı devirde dönecektir.

Siz bu işlemleri yapmaya başlayın, güç devresi ve kumanda devresinide göndereceğim.Kolay gelsin. HOŞÇAKAL
sayın mustafa bey bu konu hakkında sayın şef bi arkadaşa yorum yapmış. umarım işinize yarar
 
Sayın fahri yetiş,teşekkür ederim.Ben de şema çizme özürlü olduğumdan sizi anlıyorum.Ben iki program buldum ama hala kurmayı beceremedim.İnşaallah siz de program bulursunuz da değerli bilgilerinizden daha fazla nasipleniriz.
O işaretlere gelince : ve peşinden D harfi yazdığınızda o işaret çıkar böyle :D
sayın yerkuşağı:
ilginize teşekkür ederim.Dahlender motorlarda yüksek devirle çalışırken alçak devir sargıları kısadevre edliyor.Sanırım böylece seri olan sargılar paralele çevirliyor ve kutup sayısı artırılıyor.Sanırım diyorum çünkü bu benim mantık yürütmem ve bizde önce DD sonra YD çalışan motorlar var ve 2 tanesinde bu böyle.Ama başka birinde de bu bilgimizin aksine şalterle DD/YD kontrolü yapılmış ve tam tersi.Onun için çeşitlerini sorum.İşte dahlender motor günümüz teknolojisinde lüzümsuz bir şey diye düşünüyorum.Çünkü artık inverterler var.Ama gel gör ki eski makinalarda vinçlerde falan var ve atsan atılmıyor,satsan satılmıyor.Ben de özellikle fanlarda yananları tek hız ve yüksek hız olarak sardırıp kurtuluyorum bu dertten.
sayın soycul size de teşekkürler.Sanırım forumda meslekte en eskimiz sn ŞEF ve bu motorları iyi bilir diye düşünüyorum.Fakat orada geçen 3 hızlı motor bendeki 2 hızlı.
 
Sayın m_usta_fa ustam !
Aşağıdaki şemalarda 2 hızlı dahlender motorla ilgili birşeyler çizdim. Umarım yararlı olur. Çalışma prensibine gelince ;

Şekilde görüldüğü gibi çıkış uçları U ile Z , V ile X , W ile Y uçları birbirine bağlanır. Yani üçgen bağlantıda olduğu gibi. Ve T4 - T5 - T6 numaralı uçlar olur. U1 - V1 - W1 uçları ise T1 - T2 - T3 olarak adlandırılır.
Şayet akım T4 - T5 - T6 uçlarından verilip, T1 - T2 - T3 uçları kısa devre edilirse motor 2 paralel kollu ve yıldız olarak çalışır. Şayet T1 - T2 - T3 uçları kısa devre halinden açılıp, buradan enerji verilirse motorumuz bu zaman seri üçgen olarak çalışır.

Düşük devir seri üçgen, yüksek devir seri yıldız bağlantısı ile olur.

Bu çizimleri bir inceleyin, anlamadığınız yerde tekrar yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin .

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Sayın şefim;
Elinize emeğinize sağlık.
1-bu sargıların hangisi YD hangisi DD nasıl anlarız.(klemense bağlıyken,yani uçlar karışmamış,3 altta 3 üstte var)omaj farkı var mıdır?
2-biz YD çalıştırırken DD uçlarını kısadevre yaparak kutup sayısını mı artırmış oluyoruz.Evet paralel bağlantıdan dolayı direnç düşecek ve akım yükselecektir ama,asenkron motorlarda gerilim ya da akım hızı etkileyen faktörlerden birisi değildir.
 
Sayın mustafa ustam !
DD seri üçgen, YD seri yıldız bağlantısıdır. Buradaki amaç dediğiniz gibi kutup sayısını değiştirerek devir sayısını değiştirmektir.
Bobin omajları aynıdır. Bobin uçları nasıl bulunur ? Ustam şu an kafam biraz durdu düşünemiyorum. Çok yoğun bir gün geçirdim kafa ambale oldu. İnşaallah yarın onun cevabınıda sağlam kafayla veririm.
 
Sn.Şefim yine farkınızı ortaya koydunuz elinize sağlık

Ben şahsen bu şekli çizmeye üşenip internette hazır aramıştım :-[

iyi çalışmalar
 
mrb ii gunler bı sorum olacaktı:dahlender bağlantı a.c da devir sayıları eğişir mi? evet se nasıl? hayırsa
nicin?

seri -yldız seri-ücgen paralel -yıldız paralel-ücgen ne demek bu baglantılar işe yarar???

_________________________________________________

Ardı ardına mesaj yazmak yerine, değiştir butonunu kullanarak mesajınızı değiştirebilirsiniz.

Düzenleme: Roboelektronik
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Geri
Üst