Deneyim mi? yoksa okul mu?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
turkerweb ' Alıntı:
Bu olayı şöyle örneklersem sanırım konu anlaşılır...İki insan düşünün...Birisi çocukluğundan itibaren mahalle aralarında top oynamaya başlamış yıllar boyu o saha benim bu saha senin top koşturmuş..Diğer kişi ise çocukluğundan itibaren o spor kitabı senin,bu futbol kitabı benim topa nasıl vurulur,vole nedir kısacası futbol ile ilgili bütün teknik terimleri yutmuş birisi....Burda tartışılan hangisi daha iyi futbolcudur yani mühendistir veya o işin erbabıdır?..Ulan hangisi olacak tabiki ilki :D "İkincisinden futbolcu yani mühendis olmaz" olsa olsa ya bir yönetici ya da bir spor yazarı olur...

Bitti. ;D

Bitmedi daha başlamadı bile futbolcular miniklerden yetiştirilirken mahalle aralarından 21-22 yaşında yıldız olarakmı toplandıklarını sanıyorsun? >Öle ise kuluplerin pafları minikleri yıldızları ne oluyor?? Futbolun okulu orası zaten hiçbir ünide yada lisede futbol bölümü yokkk. Yani o adamlar onun okulunu okuyorlar. Gelelim arkadaşın sorusuna eğer temel eğitimi alırsan üzerine bina inşa etmen cok daha kolaydır. Belki okullarda teknik eğitim almamış yada uni okumamış arkadaşlara dokunabilkir ama şunuda söylemeliyimkendilerini bu denli yetiştirdikleri için dokunmaması aksine övünmeleri lazım ama iş ilanında 3-5 yıl tecrübesi olan diyolar ama mutlaka vasıf yani diploma belirtiyolar. Uzun lafın kısası eğitim alıp pratiğede devam etmen en güzel ikisinden biri olmazsa koltuk değneği kullanmak zorunda kalabilirsin.
 
Bende dedim biraz bişiler yazayım...
öncelikle bu yorumum 6 yıllık teknik okul deneyimime dayanıyor ve 8 yıllık iş hayatıma yanii kaç yaşındasınız derseniz 21 yaşındayım ama okurken çokta olmasa çalıştım en azından yazları ve cumartesi günleri...
soru şu deneyimmi okulmu?
bakın okuyan birine sorarsanız evet okul çalışana sorarsanız evet deneyim diyecek bence
her ikiside...

bir insanı alın hiç bişi bilmiyo sıfırdan yetişecek usta olacak
ne kadar zaman alır 3-4-5 sene belki daha fazla birde okumuş o bölümle alakalı insanı alın aynı şekilde yetiştirin bakalım kaç senede yol alacak hemde tam teknikleriyle yani şu bilmem eşlerine yada annelerine yardım eden varmıdır kek yapar bayanlar iyi maya tutarsa iyi kabarır ama maya iyi tutmassa sönük olur buda böyle ama bir mühendis kendini geliştirmişse yada teknik eleman meslek lisesi yada iki yıllık hiç farketmez kendini geliştirmişse iş biter.. diploması olan bir süre sonra amir olur alındaki insan ne kadar bilirse bildsin o sadece pratik bilir kağıda gelince dökülür sorun bakalım aşşağılamak amacaıyl değil yanlış anlamayın elektrikçilere watt hesabı hp hesabı yada ohm kanunu yada kirşof kanunu nedir diye çoğu elektrikçi bilmez ustalık imtihanında sormuşlardı 7 yıllık usta bilmiyordu aşşağılamıyorum ama bilmesinede gerek yoktu zate çünki o bu işte onu kullanmıyordu ama mühendis olan konumu itibari ile bunu bilmek zorunda bilmeyen mühendisklerde var ama bunların öğrenmesi zor değil tabiki çünkü temeli biliyorlar hepsi için değil severek okuyanllar için geçerli ben öyle bir elektrik mühendisi tanıyorumki elektrikten pek anlamaz ama makina üzerine marmaranın en iyisi buna şahidim...
en iyisi en iyi tavsiye bizim bulunduğumuz yüzyıl itibari ile hem rahat etme hem emir almaktan kurtulma hemde severek bu işi yapmak isteyenler varsa okul okusun bu arada teknik kitapları yalayıp yutsun ingilizce öğrensin okuldayken kendini geliştirici faaliyetlerde bulunsun kurslara gitsin ve okuldan sonra 2 yıl para düşünmeden mesleği ile alakalı bir yerde üst düzey değil işçi seviyesinde çalışsın ve ondan sonra buraya yazsın...
vesselam
bu anlattığım niteliklerde bir mühendis 2000-3000 ytl üzerinde maaş alıyordur
ha şuada bir gerçek yakın zamanda herkez mühendis olacak ve böylece piyasada usta kalmayacak yanii işçide artık mühendis olacak 2yıllık okul mezunu olacak sanayideki adamda dolayısıyla hani o günümüzdekii çocukluktan yetişme ustalar kalmayacak....
 
Arkadaşlar; Eğitim ve deneyim ikiside önemli ama Eğitim daha ağır basar. İş konusunda da böyledir kimse eğitimli birisi varken çıraklıktan (piyasada) yetişmiş birini tercih etmez. Üniversitede alanın konusunda herşeyi gösterirler ama sadece öğrenmeyi öğretirler. Kumanda işi yapabilecek PLC programlayacak yada pic programlayacak piyasadan yetişme birini bulmak oldukça zordur ama bir meslek lisesi,yüksekokul veya lisans mezunu birini bulmak yada bu işleri yaptırmak daha kolaydır. Kullandığınız bir cihazın manueline bakın "Yetkili kişilerce montajı yapılmalıdır." şeklinde veya buna benzer bir ibare bulunur yani belli bir eğitim seviyesi gerektirir.
 
semih_turna ' Alıntı:
en iyisi en iyi tavsiye bizim bulunduğumuz yüzyıl itibari ile hem rahat etme hem emir almaktan kurtulma hemde severek bu işi yapmak isteyenler varsa okul okusun bu arada teknik kitapları yalayıp yutsun ingilizce öğrensin okuldayken kendini geliştirici faaliyetlerde bulunsun kurslara gitsin ve okuldan sonra 2 yıl para düşünmeden mesleği ile alakalı bir yerde üst düzey değil işçi seviyesinde çalışsın

Çok sağol. Diğer arkadaşlarada teşekkür ederim bu arada benim fikrim elinizde imkan varsa kaçırmayın müh. okuyun. Yoksa sevdiğiniz iş üzerine bir iş bulun onun üzerine yoğunlaşın. Benim şu an elimde imkan var. dgs ile müh okuyacağım inşaallah. Ben teknik lise mezunuyum. ve öğr. istemiyorum müh. istiyorum. Fakat bizim müh olmamız için tek yol var 2 yıllık sonra dgs ile mühendislik.
Elinizde mühendislik imkanı varsa kaçırmayın. Ama yok olamam diyorsanız o zaman sevdiğiniz iş üzerine kurslara, o da olmuyorsa o işüzerine bir iş bulun (Biliyorum işbulmak çok zor ben 7-8 ayda sevdiğim işi buldum) Şuan hem bir işte çalışıyorum hemde dgsye çalışıyorum.

Kafaya fazla takmayın hayırlısı neyse o olur inşaallah
 
Sn.hakanozh86 arkadaşım
Daha gençsin. Hiç bir şart altında 4 yıllık bir mühendislik okuma fikrinden vazgeçme.Sürün,simit sat,su sat,part time çalış,mesleğinle ilgili çalış ne yaparsan yap.Mali imkanların müsaade etmiyorsa yaz forumlarda insanlardan yardım iste.Ayıp değil. Ama mutlaka o diplomayı al.Eğer senin içinde pratiğin önemi varsa onu mutlaka bir şekilde edinirsin.
4 yıllık eğitim süresinde, çalışarak mesleğin belli bir noktasına gelirim diyorsan,içinde varsa o deneyimi okulun bittikten sonra bir yılda kapatırsın.
Gökans arkadaşımız yazmış TAçsız Kral Olmaz demiş. Doğru demiş.Ağzınla kuş tutsan,ben bu mesleğin feriştahıyım desen bir noktada çakılırsın.
İleride, arkana baktığında KEŞKE'n olmasın. OKU..
 
Artik Herkes Aldigi ÜrÜn Veya Hİzmetİn Etİketİne Bakiyor,kalİtenİn Etİketinde Yazan Yazi İse O Markanin Deneyİmİnİ,bİlgİsİnİ İhtİva Edİyor;buradan Çikarilacak SonuÇ Meslkekİ Olarakda Pektabİİ İnsanlar Emanet Ettİklerİ Tesİslerİ Önce Sorumluluk Verecegİ İnsanin Etİketİne Sonrada Eger Profesyonel İse Onun TecrÜbelİ Bİrİsİ Olmasina Bakarak Tercİh Edİyor, Ben Kesİnlİkle Ve Kesİnlİkle Önce Okul Dİyorum TecrÜbe Zaten İsteyene Kendİlgİnden Sen Farkinda Bİle Olamadan Gelİverİr. Yanİ Etİket Kesİnlİkle Şart Etİketsİz Olmaz..
Saygılarımla...
 
Hocam bu tartışma konusu çok hoş'daaa okumayanlar ustalığı savunuyo,çalışmayanlarda'da ustalığı savunuyo doğal olarak,ben 2sene önce brisa'da mütahit elektrik teknikeri olarak çalışıyordum ve orda kimse mühendisleri sevmezdi onlara hiç bi işe yaramayan insan muamelesi yapılıyodu...
kim bilir bu okuyamamanın verdiği eziklikmidir bilmem...
bence ilk olarak OKUL,daha sonra deneyim gelecek zaten...

haa ben daha sorna o işi bıraktım ve dikey geçiş sınavını kazandım şuan Mühendislik fakülesi 3.sınıf öğrencisiyim...
saygılar...
 
Herkes gayet güzel düşüncelerini açıklamış bende açıklamak isterim.Öncelikle ikisini ayrı ayrı düşünmek bence olanaksızdır yani sadece okulla yada sadece deneyimle olabilecegini sanmıyorum bir işte başarılı olabilmen için ikisini güzel bir şekilde birleştirmen lazım bu ikisinin birleşimini ne kadar dengeleyebilirsen yani ne kadar ikisini de beraber ilerletebilirsen senin için o kadar iyi olur ve o kadar sana başarı getirir.
Okul konusunda bu zamanda ne kadar deneyimlide olsak ne kadar da bilgili de olsan bir yere kadar ondan sonra daha iyi yerlere gelebilmen için senden belge istiyorlar bir kariyer istiyorlar.Buna bizzat ben yazın staj yaptıgım yerde şahit bulundum.Staj yaptıgım yerde bizim başımızdaki abi teknisyendi fakat cok bilgiliydi ve cok pratikdi yaklasıkda 13 yıldır aynı yerdeydi ve orada calısan bazı MÜHENDİSLERde(ki bunlardan biri de BOGAZİÇİ mezunuydu) o abiye fikir danışmaya gelip onun fikirlerini soruyorlardı ancak oradaki mühendisler sırf belli bir diploması ve kariyeri var diye hem işyerinde ki statüsü daha üstündü hemde maaş olarak daha fazla alıyordu.Başımızda bulunan abi onların mevkisine yükselmek için basvurdugunda da izin vermiyorlardı.
Deneyim konusuna gelecek olursak ise yukarda söylediğimin tam tersi de burada geçerli ne kadar iyi üniversiteler bitirip ne kadar iyi kariyer sahibi de olunsa eger o işyerinde siz pek fazla yardımcı olamıyorsanız pek fazla pratiğiniz yoksa ve "Ben sadece imza atarım kardeşim." felsefesinde devam ederseniz sizi hiçbir işyeri de 2 aydan fazla calıştırmaz.
Şimdi yazıyı özetleyecek olursak ilk başta dediğim gibi Okul ve Deneyim konularını ne kadar dengeli tutup bunları olabildiğince iyi yapabilrseniz zaten başarı bunu arkasından gelir.
 
Öncelikle teknik adam 41 katılıyorum. Eğitim + tecrübe (pratik ) şart temel olmadan bina çıkılmaz. temeli
sağlam atacaksın ki bina çökmesin. Ben 1994 de meslek lisesinden mevzun oldum bu göne kadar çeşitli yerlerde çalıştım. yaptığım işi seviyorum . ama işletmelerde gördümki ilk izlenim olarak eğitim almış olan arkadaşlar terci ediliyor. Ne yazık ki ülkemizdeki eğitim sistemi 4 4lük değil. Bazı şeyler kitaplardaki yazıldığı gibi olmuyor. zamanla yaşanması gereken ler var. İyi yetişmiş elemak olamak için önce teknik bilgi sahibi olmak gerkir. Gerekli teknik bilgiye sahip olusan yanında ve altında çalısanlarda sana duyar ve marka olamda yuardımcı olurlar. Bilgi paşlaştıkca coğalır hele bizi meslekte her gün yeni ürünler çıkıyor. Teknoloji yakalamak ve ileri gidebilmek için önce eğitim sonra tecrübe lazım. Hayatta insanın karşısına hep eğitimi almazsa bir yerlere gelemezsin. daha doğrusu duvar gibi önüne çıkar. Bir gün çarparsın. O yüzeden bence önce eğitim.
 
bence bir şeyi gözden kaçırıyoruz.... ben elektronik haberleşme mezunuyum. okula başladığımda girdiği bölümü şans eseri kazanmış insanlar vardı. ne okuyacaklarından haberleri bile yoktu. mezun olurken de hala modülasyon bilmeyen vardı (ciddiyim). hepsi benden önce mezun oldular bu arada bunu da belirtmeliyim. çünkü mezun olmak istiyorsan
1) ödevleri yapacak/yaptıracak yada benzer çözümlü sorulara bakarak benzetmeye çalışacaksın
2) vize öncesi sabahlayıp formülleri yutup bir kelime bir işlem oynayacaksın
3) hocalarla ters düşmeyeceksin.
ha şu anda bir şirkette çalışıyorum. bana pano yapmaya gelen bir sürü şirket var çıraklarına bakıyorum ustalarının alnında ter boncuk boncuk olmuşken adam ya cep telefonuyla oynuyor ya dışarıyı seyrediyor. oğlum kablo kes oğlum kontrol kalemini ver denmeden de o dünyadan geri gelmiyor vatandaş....

Kısacası demem şu ki, ister okul oku istersen en iyisinin yanında çıraklık et... merak etmedikçe, araştırmadıkça, öğrenmeye aç hırsla saldırmadıkça o kişinden ne köy olur ne kasaba... nice üniversite mezunları ve nice ben 30 senenin elektrikçisiyim otomasyoncusuyum elektronikçisiyim diyen alaylılar mesleklerinin M sinden haberleri yok çünkü bilgiye saldırmıyorlar. ben mesleğimin pratiğini yeni yeni öğrenen biriyim. ve bu siteyi bulduğumda altın bulmuş gibi sevindim. türkiyede böyle bir portal olduğunu kaç kşi biliyor? kaç meslektaşımız internetten kitaplardan araştırıp kendini geliştiriyor?
böylesine bir çaba içinde olanlar ister okullu ister alaylı olsun işin erbabıdır. önünde saygıla eğilirim. diğerlerinin ne olduğunu ben söylemiym....
benim görüşüm bu tabi...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,854
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst