Doğru Akım(DC)

Katılım
11 Ağu 2014
Mesajlar
10
Puanları
1
Alternatif akımda(AC) faz ve nötr'u bir iletkene bağladığımızda yani akımı düşürerek kısa devre yaparak bu iletkenden akım akmaya başlar bildiğiniz gibi ve elimizi bu iletkene dokunduğumuzda Elektrik akımı bizim üzerimizden değil yani fazdan nötre doğru akar elektrik akımı direnci en düşük ve en kolay yolu seçtiği için. Peki Doğru akımda(DC) aynı şeyi yaparsak yani bir iletkene pozitif(+) ve negatif(-) kutuplarını bağlayarak yüksek gerilim düşük akım vererek kısa devre yaparsak ve biz bu iletkene dokunursak çarpılırmıyız.?
 
elektronlar + dan - ye hareket ederler mantık aynı aslında
Tam tersi. Elektronlar - den + ya hareket eder. Ama Elektrik akımının + dan - ye hareket ettiği varsayılmıştır. Neden? Sanırım elektriğin temellerinin atıldığı ilk zamanlardaki varsayımlardan olabilir. Yani elektrik akımı ve elektron akımı aynı şey değildir.
 
Yani sonuç nedir çarpılırmıyız? Ac akımda olduğu gibi dc akımda da akım toprağa mı gider?
 
elektronlar + dan - ye hareket ederler mantık aynı aslında
fakat dc akımda bu kısa devre ettirilerek üzerinden akım geçen iletkene dokunduğumuz da Elektrik akımı bizim üzerimizden de geçer diye biliyorum yani ac akımın tersi çünki elektroşok cihazlarında iki kutbu bir birine bağlayarak akım verdiğimizde yanlış hatırlamıyorsam insana etki ediyordu açıklayıcı cevaplarınızı bekliyorum...
 
Teorik olarak soruyorsan AC de de DC dede eğer uçlardan biri topraklanmamışsa , yüksek gerilimde de alçak gerilimde de çarpılmazsın.


Şöyle açıklayayım; 230 v faz notr gerilim aldığın şebeke , trafonun yıldız noktasında bir direnç üzerinden veya direnç kulkanılmadan direk topraklıdır. Yani nötr ucu dediğimiz uç trafoda toprağa bağlıdır. Bu yüzden zaten kontrol kalemi ile notr e baktığında kontrol kalemi yanmaz. Çünkü toprakla notr ucu bir iletken ile kısa devredir. Bu toprak notr kısadevresi bazı ara direkler ile nihayet direklerinde tekrar yapılır. Buna işketme topraklaması denir. İnsan bu işletme topraklaması yapıldığı için çarpılır. Faza dokununca (dc de de - uç toprağa bağlanmışsa) elektik fazdan (dc de + dan) vücudun üzerinden toprağa akar oradan da işletme topraklaması ile trafonun yıldız ucuna(dc de - ucuna) gelir. Ve devresini tamamlar. Böylece Elektrik akımı senin üzerinden devresini tamamlar. Çarpılırsın. Eğer trafonun notr ucu topraklanmamışsa ve direklerde de topraklama yapılmamışsa çarpılmazsın( örnek komur madenlerinde trafoların notrleri toprak izolelidir çarpılmayı engellemek için)
 
Son düzenleme:
Bu işin teorisi; pratikte ise gerilim yükseldikçe ve hat uzunluğu arttıkça toprağa iletkenler yaklaştıkça iletkenle toprak arasında bağlantı olmasada havadan kaçak manyetik akılar toprağa akar ve bu manyetik akıların toplamı sanki bir iletlenle toprak kısa devre edilmiş gibi davranır ve sen toprak izoleli trafo kullansan bile 34.5 kv gerilimde çarpılırsın... Kısacası düşük gerilimde, dc ac fark etmez topraklama yapılmamışsa bir uç, çarpılmazsın, ama gerilim kritik değeri aştıktan sonra dc ac fark etmez notr kablosu veya eksi uç toprak izoleli olsa bile çarpılırsın. Ek bilgi; dc de çarpılma gerilimi 120 v ac de. 50 v tur. Sebebi insan vücudunun kondansatör etkisi göstermesi. Buradan çıkan sonuçta dc de, ac ye göre biraz daha yüksek bir gerilim uygulaman gerekir tehlikeli gerilime maruz kalabilmek için. Daha detaylı bilgi için tt tn tn-c topraklamaları ve farklarını oğrenebilirsin...
 
Son düzenleme:
Açıklayıcı cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Peki ben elektrikli sinek öldürücü yapmak istiyorum ama bunu sadece bir iletken ile yani dc akımda yüksek gerilim trafosu ile beslenen düşük akımlı bir iletken ağ üzerine trafonun iki çıkış kablolarını bağlayarak yani kısa devrede sürekli bir akım almasını sağlayarak nasıl yapabilirim bu mümkünmü yani kısacası sinekler burada akan akıma nasıl dahil olurlar.
 
Ne söylediğini maalesef anlamadım. Ancak dc gerilimde trafo çalışmaz. Doğal olarak gerilimi trafoyla yukseltemezsin. Şöyle yapalım istersen. Sen önce temel Elektrik.pdf diye Google da bir arama yap. Elektriğin temellerini bir oku. Sindirerek. Sonrasında hayallerin için destek olalım. Olur mu?
 
Ne söylediğini maalesef anlamadım. Ancak dc gerilimde trafo çalışmaz. Doğal olarak gerilimi trafoyla yukseltemezsin. Şöyle yapalım istersen. Sen önce temel Elektrik.pdf diye Google da bir arama yap. Elektriğin temellerini bir oku. Sindirerek. Sonrasında hayallerin için destek olalım. Olur mu?
Değerli üstadım kısacası benim yapmak istediğim sinek öldürücülerde sinekleri ve zararlı uçan böcekleri öldüren araları bir birine çok yakın iki tane ızgara yani yüksek gerilim ağı var ve benim yapmak istediğim ise bu ızgaralardan bir tanesini çıkarıp sadece bir tane ızgaraya pozitif ve negatif kutupları bağlayarak sürekli akım geçecek şekilde yani dc akımı bu bir tane olan ızgara üzerinde kısa devre bağlantısı yaparak sinekleri burada geçen akıma nasıl maruz bırakabiliriz? Çünki bunu böyle yapmamın sebebi bu cihazlara konan sineklerin çoğu ölmüyor iki kutup üzerine gelmiyor bazen ve böylece devre tamamlamıyor.
Not; eğer benim istediğim gibi bir devre varsa buradaki elektrik akımının AC veya DC olmasının bir önemi yok hangisi olursa olsun. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden TEŞEKKÜRLER...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,756
Kullanıcılar
452,706
Son üye
nurbay aktaş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst