hangi araba motoru tamircisinin yanında çalışan çırak araba yapmış? hangi ucakla ilgili biyerlerde çalışan çırak insansız hava aracı yapmış? hangi kaportacıda calısan birisi yeni araba dizayn etmiş? rot balans çıda çalışan esp midir esr midir nedir onu bulmuş? yeni jant bulmuş ? .....örnekleri sayısız çoğaltabiliriz. (bu yazdıklarım kimseyi küçümseme değildir. kesinlikle yanlış anlaşılmasın. ) eğitimsiz usta cırak işiyle olmaz bu işler.
usta çırak ilişkisiyle anca adamlar yapar bizde bakarız. bozulurlar tamir ederiz falan filan. başka bişey olmaz. elin adamı makina yapar biz burda 2 kurusa calıstırdıgımız mühendise makinayı öğretiriz. (adınada eğitim deriz, mühendis bişey bilmiyor deriz, o makinayı daha önce görmüş , teknikerdir teknisyendir ustadır ... birileriylede mühendisi karşılaştırır mühendis bilmiyor vay tekniker biliyor deriz. )
geçmişte yaşayıp, geçmişteki sömürü sistemini geri istemek geçmişi unutmadıgımızın en büyük göstergesi. bu geçmişle de neler yaptıgımız , yapabildiğimiz ortada.
okuyup mühendis olmus insanlara( iyi mühendistir kötüdür orasını tartısmıyorum) tecrübesizmiş, yok bişey bilmiyormuş gibi bahanelerle çırak gözüyle bakıp onları bu şekilde değerlendirmek, üç kuruşa çalıştırmak bu memleketin ayıbı. o eski kafa zihniyetin ayıbı. mühendis mühendisdir. vida sıkmayı bilmez ama yeni bir vida yapabilir. ( tabi adama vida sıkmayı bilmiyor diye laf eden zihniyet varken o mühendiste o vidayı yapmak için elini kıpırdatmaz o ayrı mesele, yada o vidayı gider yurtdısında yapar sonrada diğer ülkeler bize satar)
yetiştirilmek üzere mühendis arayan bir memleketiz. yetiştirmek ? yetiştirme ne? eğitim mi veriyoruz? kursamı gönderiyoruz? kendi işiyle alakalı master yapsın ilerlesin diye destek mi veriyoruz? ne yapılıyorda yetiştiriyoruz. okulda aldıgı eğitim o kadar mı değersiz ? hadi diyelim okuldaki eğitimi iyi almadı . işveren yeniden mi eğitim veriyor. Hayır hemde koskocaman bir hayır. Veriyorlar mühendise işi oda öğrendiklerini uyguluyor , verilen işi daha önce öğrenmediyse arastırıp öğreniyor ve yapıyor. Sorsalar bunun adı yetiştirmekmiş.
bu kafa değişmeden bu memleket zor biyerlere gelir. Şükür ki bu kafa değişiyor. ( Bu kafadakiler yavas yavas yaslanıp elini ayagını cekiyorlar bu işlerdende değişiyor yoksa kolay kolay değişmezde)