Elektrikte Faz nedir?

faz : enerji santralllerinde , stator uzerinde 120 şer derecelik açılarla sarılmış olan sargıların, rotorun donmesiyle uretilen manyetik alanın her bir sargı uzerinde 120 şer derecelik açı farkıyla oluşturduğu elektrik enerjisidir. genel acıklamalar ekteki dosyadadır yani faz için her şey söylenebilir.

Faz, herhangi bir dalganın herhangi bir referansa göre durumuna verilen addır. Referans değiştirildikçe faz değeri de değişmektedir. Genelde dalgalar üzerinde kullanılan bu kavram, özellikle elektrikte çok yaygındır ve buradaki konu anlatımı da elektrik üzerinden yapılacaktır. Bunun nedeni ise AC elektriğin sinüsoidal olarak ilerlemesi ve bazı devre elemanlarının dalganın fazını değiştirici etkide bulunmasıdır. Faz; gerilim veya akım dalgasının sinüs formuna göre sahip olduğu açı farkının değeridir. Burada önemli olan, dalga formunun tıpatıp sinüs eğrisinin noktalarını takip etmesi değil, sadece sinüs eğrisinin eksenleri kestiği noktalardan geçmesi, maksimum ve minimum noktalara ise aynı noktasında sahip olmasıdır. Yani sinüs eğrisinin eksenleri kestiği noktaların üzerinden geçen bir başka sinüs eğrisinin (genlikleri farklı da olsa) fazı 0°'dır.
 
3 fazın için kullanılan RST nin anlamı hakkında duydugum bır sey vardı.dogrumudur bılmıyorum ama 3 fazı bırlestırdıgınızde bırlesım noktasındakı gerılım 0 voltdur dolayısıyla RESET (sıfırlama) baş harflerı olan RST Alınmış ne derece dogrudur bılemıyorum

[/quote] Sayın blacktoot !

Yukardaki açıklamanın yanlış olduğunu, hiçbir zaman 3 fazı direkt olarak birleştirmenin mümkün olmayacağını vurgulamak istemiştim. Değil 3 fazı birleştirmek, faz - nötürü bile birleştirmek mümkün değildir.
Trafo çıkışı yıldız bağlı olduğundan 3 sargının birleşim noktası sıfırdır. Aynı olay kullandığımız almaçlarda da geçerlidir. Yıldız bağlı bir 3 fazlı motorun klemensinde birleşim noktası sıfır olur.
Sizin dediğiniz gibi yoruma açık olma şansı yok. HOŞÇAKAL
 
arkadaşlar burda doğru olan şey R S T ingilizçe alfbesinden ismini alır en mantıklısı bu rst uvw xyz bu kesin gibi başkada bir manası yok bide 3 faz toplamı nasıl sıfır volt olurmuş bu 380 volt değilmi ?
 
UfukizmiR ark bencede doğru söylüyo büyük bir patlama olur
 
kelimeyi anlamak için bu kelimeyi kim bulmuşsa onun dilinden öğrenelim.
[ phase ] 1. Sözlük

phase
feyz
İsim
» evre, safha.
» faz.
Fiil
» (bir şeyi) evreler halinde hazırlamak veya sunmak.

[ phase ] 2. Sözlük
aşama
safha
evre
faz
evrelendirmek
aşamalandırmak

Arkadaşın dediği gibi 120 derecelik safhalar vardır zaten 3 fazlı sistemlerde.


3 fazı birleştirme olayına gelince :)
Arkadaşın dediği kısmen eksik olmuş.Elektrik santrallerinde generatörün yıldız noktası 3 fazın birleşim noktasıdır. Anlyacağınız asenkron motorun elektrik üretmesi gibi. Bu yıldız noktasıda üretilen gerilimin stabil olması için topraklanır.

Reset dediği noktaya yıldız noktası denir ve RESET denildiğini ilk defa duydum.Aslında mantıklı! :)
bunun içinde hemen sözlüğe bakalım :)
[ reset ] 1. Sözlük

* xyz bile/ayarla,xyz bile/ayarla.
* yeniden yerine takmak. yeniden ayarlamak. yeniden dizmek. ilk durumuna döndürmek. sifirlamak. sıfırlamak. yeniden başla (hardware)ınfinitive. resetsimple past. resetpast participle. resetmean. tekrar hazır etmek. yeniden yerleştirmek.



Demekki arkadaş doğru duymuş.Bu güzel bilgi için teşekkürler. @elektriktek.
 
Arkadaşlar, 3 fazın birleşiminden bir nötr noktası oluşabilir.Şöyleki; 3 telli (3 fazlı) yıldız bağlı ,dengeli yüklerden oluşan bir sistemde 3 fazın birleşim noktası nötr dür.
 
elektriktek. arkadaşın yazdığı gibi 3 fazı anlayabilmek için alternatörlerin çalışmasını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. santrallarda ki alternatörlerin endüvilerinde birbirine 120 derece geometrik açıyla yerleştirilmiş 3 adet sargı (veya sargı grubu )vardır. bu sargılar kutuplardan etkilenerek oluşan gerilim birbirinin aynı fakat zamanları (safhaları) (fazları) farklıdırve birbirlerini 120 derece açı ile takip ederler .bu açının zamansal degeri alternatörün devrine bağlıdır.bu da frekansı oluşturur.bu konu çok geniş ve birbirine bağlıdır . tam anlayabilmek için manyetizma,vektörler, indüksiyon bilgisine sahip olmak gerekir
 
sayın arkadaşlarım; şimdi üç fazı birleştirmek deyince,ilk akla gelen ucunda 380v olan üç iletkeni birbirine kısadevre yapmak geliyor, ve buda arkadaşların yanılmalarına sebep oluyo; örnegin; 3 tane 2000w lık rezistansı her faza birer tane gelecek şekilde baglasak ve boşta kalan uçlarıda birbirine kısa devre yapsak üç fazı gene birleştirmiş oluyoruz ve dogru olması gerekeni bu şekilde yapıyoruz ( üç fazı birleştirmeyi ) rezistansları kısa devre yaptıgımız ucada " 0 " noktası diyoruz.
çünki fazlar arasındaki yükler eşit oldugundan dolayı " 0 "noktasındaki akım sıfır olacaktır ve bundan dolayıda sıfır noktası ismini alır.
 
3 fazin alnlik ve bellis sure araliklarindaki vektorel ve efektif toplamlari hep 0 ri verir dolayisi ille teori dogrudur ve yillardir bilinmektedir . Arkadaslar bu uygulamayi hayatta uc fazi birlestirmek sureti ile uygulamak istemisler nedense ama unutulan birsey var sanirim . Evet diyelimki ayni anda butun fazlari kisa devre ettiniz ve 0 noktasini yakaladiniz sonuc her faz ve ousturdugunuz 0 noktasi arasindaki faz farki 220v olacak ve yukunuz bulunmadigi icin kisa devre yapmis olacaksiniz ve kesiciniz acacak bu islemi blaktoot arkadasimin acikladigi yontemle yaparsaniz elle tutulur bir sonuc alirsiniz

Bu testi yildiz bagli motorlarinizin yildiz noktasi kisa devre edilmis olan x y z noktalari ile hattinizin notur potansiyelini olcerek yapabilirsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
130,276
Mesajlar
935,011
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Geri
Üst