Sn hemmuhhemtek “keşke bunca yazılandan sonra yazıların içinden yanlış olanları bir kenara koyarak en doğru sonucu bize ulaştıran bir heyet yada kişi olsaydı” diye içimden geçirdim. demişsiniz bu heyet sizmisiniz?
Yanlış bilgi, yanlış bilgi diye bir sürü arkadaşımızı eleştirmişsiniz siz farklı düşünüyorsunuz diye bir şeye yanlış bilgi diyemezsiniz.
Ayrıca yazınızı baştan sona okudum. Tek savunduğunuz cihazın gerilimi düşürerek yapacağı tasarruf. Siz bunun doğru olduğunu savunuyorsanız size söyleyebileceğim tek şey YANLIŞ BİLGİ.

Bu heyet ben değilim. bu cihazın kullanımını tavsiye ettiğime ve iyi yada kötü dediğimide hatırlamıyorum. Teknik bir konuda fikir beyan edilmez. Ortaya bilimsel veriler ortaya konur. Kimsenin bir başkasına yanlış teknik bilgiyi aktarmaya hakkı yok diye düşünüyorum
saygılar
 
Cihazların nominalden düşük gerilimle çalışmasını tasvip etmek doğru bilgi midir?
 
Cihazların nominalden düşük gerilimle çalışmasını tasvip etmek doğru bilgi midir?

Ben sizinle tartışmak değil bilgi alış verişinde bulunma istiyorum. Bu konuylada ilgili bir tavsiyem yok. Yanlış bilgiler şeklinde yazdığım yazıdan ister doğru söylediklerimi dikkate alır ne dediğimle ilgilenirsiniz, istersede kimin kim olduğunu bilmediğim kişler için yazdığım yazılara odaklanır benimle tartışırsınız. ikincisini tercih ediyorsanız ben yokum.
saygılar
 
Ben sizinle tartışmak değil bilgi alış verişinde bulunma istiyorum. Bu konuylada ilgili bir tavsiyem yok. Yanlış bilgiler şeklinde yazdığım yazıdan ister doğru söylediklerimi dikkate alır ne dediğimle ilgilenirsiniz, istersede kimin kim olduğunu bilmediğim kişler için yazdığım yazılara odaklanır benimle tartışırsınız. ikincisini tercih ediyorsanız ben yokum.
saygılar

Siz kimseye sataşmıyor sadece fikrinizi beyan ediyor olabilirsiniz. Zaten ben de kimseyi korumuyor sadece fikrimi beyan ediyorum. Yazınızda alenen savunduğunuz düşük gerilimle tasarruf yapma fikri tamamen yanlıştır. Birçok cihaz için zararlıdır.
 
Siz kimseye sataşmıyor sadece fikrinizi beyan ediyor olabilirsiniz. Zaten ben de kimseyi korumuyor sadece fikrimi beyan ediyorum. Yazınızda alenen savunduğunuz düşük gerilimle tasarruf yapma fikri tamamen yanlıştır. Birçok cihaz için zararlıdır.

Düşük gerilimin cihazlara nasıl zarar verdiği ile ilgili bize teknik bilgilerinizi aktarırmısınız? mesala dimmerli bir devrede gerilimi düşürmek lambaya zarar verir mi? motorların yol vericilerle çalıştırılması esnasında uygulanan düşük gerilimler motor ömrünü kısaltır mı?
Saygılar...
 
Burda dimmerli lamba devresinden bahsetmiyoruz. Bütün evin tesisatındaki gerilimi düşüren bir cihazdan bahsediyoruz. Örneğin bir buzdolabının uzun süre 200V ile çalıştırıldığını düşünelim hiç bir şey olmaz mı diyorsunuz. Peki eskiden evlerde özellikle televizyonlarımızda kullandığımız regülatörler ne işe yarıyordu acaba. Ya da elektrikli eşya üreticileri o kadar mal mı? Bu cihazın yaptığı işi yapmıyor ürettikleri cihazın içine gerilimi 200V a düşürecek trafoyu koymuyor hatta tam tersine etikete 220-240V ibaresini koyuyor madem bir zararı yok neden 180-240V yazmıyorlar veya tedaş neden 220V yerine 200V dağıtmıyor bütün ülkenin sarfiyatı düşsün memleket ekonomisi kalkınsın.
 
Sayın hemmuhhemtek,

O kadar çok yanlışımızı yakalamışsınız ki,ben sadece kendi yanlışlarım ile konuşmak istiyorum.

yazınızdan alıntı:
8.Yanlış Bilgi: Mesaj no 48 : m-usta-fa“akımın düştüğünü görmüşsünüz.
Biliyorsunuz akımın birimi AMPER dir.Ama bizim faturalarımızda,tüketilen enerji kısmında amper yazmıyor ki,
kWh yazıyor.Yani biz tedaşa(ya da bölgesel ismi her neyse) çektiğimiz amper kadar değil,çektiğimiz kWh kadar para ödüyoruz.
Bunu nasıl açıklayacaksınız. Bu cihazlar reaktif enerjiyi aktife çevirmiyorlar, reaktif enerji çekmemizi
önlüyorlar(daha doğrusu ters yönde bir reaktif enerji üreterek ,endüktif reaktif enerjiyi etkisiz hale getiriyorlar)”

Sorum: Bir lambanın lümenini gözünüzün algılayamayacağı şekilde azaltan bir sistem olamaz mı? Böyle bir azalma sonrasında
güç azaldığından sayaç daha az dönmez mi? Bu durumda cihazın kompanzasyon yaptığını hangi dayanağa göre söylüyorsunuz?
Yorumum: Yukardakilerin aynısı

VE SİZ BU YAZIYI YAZMADAN ÖNCEKİ mesajımdan alıntı :

ışık şiddetini azaltarak tasarruf sağlayan cihazlar var.Yabancı ülkelerde de kullanılıyor.
Gerilimi değiştiriyor ve tahminimce akımı da sınırlıyor.Bu fluoresanların minimum yanma geriliminde oluyor sanırım.
Tabii ki ışık azalacaktır.Bence bununla uğraşmak yerine,lamba sayısını azaltmak ve lamba yerleşimini yeniden düzenlemek daha mantıklı.

Bahsettiğiniz tür cihazı çalışırken görmedim.Yurtdışından gelmiş bir pano idi,ve içindeki tüm malzemeleri gördüm. Ve böyle bir cihazın olduğunu,ama ışık şiddetini azalttığını ,fakat kişisel kanımca çok pratik bir şey olmayacağını söyledim. BİZİM BAHSETTİĞİMİZ CİHAZ, İÇİNDE KONDANSATÖR OLUP;PRİZE TAKILAN, ENERJİ TASARRUFU YAPTĞI İDDİA EDİLEN CİHAZLARDIR.Fakat sizin bahsettiğiniz teknolojide,içinde monofaze ise en az iki trafo ve kontrol kartı olan bir sistem.

YORUMU size buırakıyorum.

İKİNCİ YANLIŞIM:

9.Yanlı Bilgi: Mesaj No 50 :m-usta-fa: Alıntı yaparak “Aynı şekilde, elektrikli alıcıların, aletlerin, gücü sabittir.
Sizin motorunuzun gücü 1000 watt ise bu 1000 watt güç çeker.bu güç sonucunda bir kaç değer daha bilirsek,bu bize bazı
değerleri hesaplamamızı sağlar.1000 wattlık güç= o yüke uygulanan gerilim (çarpı),o yükten geçen akım(çarpı)xyükün
kosinüs fi değeri 1000=220 volt (çarpı) 4,6 amper (çarpı) 0,98 kosinüs fi. bu formülde mucizevi aleti takıp,kosinüs
fi yi 1 yaparsak 1000 olan gücü değiştiremiyoruz çünkü güç =gerilimin karesi,çarpı motorun direncidir.ve çünkü gerilimi
tedaş veriyor,ve sabit 220 volt vermiştir.Dirençte motorun bobin yapısı ile alakalıdır. bu durumda güç değişmiyor, gerilim
değişmiyor, fakat kosinüs fi değişti.
Sorum: Bir cihazın gücümü sabittir yoksa o cihazın empedansı mı sabittir. ? Cihazların kararlı hale gelinceye kadar
çektikleri akımların nasıl olduğu konusunda bilginiz var mı?
Yorumum: Bir cihazın gücü sabit değildir. O cihazın ne kadar güç çekeceğini uygulanan gerilim belirler. 100 W bir
lambanın dimmer devresiyle kontrolü esnasında lamba 100 W olmasına rağmen sönmeye yaklaştıkça çekeceği akım azalır.
Bunun nedeni dimmer devresiyle gerilimin değerinin değiştirilmesidir. Aynı şekilde motorlarda da hız kontrollü olanlarda
gerilim ve frekans ayarlanarak motorun çektiği akım ayarlanır. Yani güç değişir. Demek ki bir cihazın gücü sabittir cümlesi
yanlıştır.
Vardığım sonuç: Bir meslekte yılları harcamak değildir önemli olan. Buna vurgu yapılarak yapılan anlatımlar
bu şekilde yanlış bilgilerden sonra insanın canını sıkabilir.
Cihazın cosinüsfi yi düzelterek akım düşürdüğünü yani,kompanzasyon yaptığını nereden biliyoruz: Tabii ki içinde sadece kondansatör olmasından,ve tartıştığımız üründeb bahseden arkadaşın söyleminden.Çünkü bahsettiğimiz ürün içinde sadece kondansatör olup ta,sadece kompanzasyon yapan ürünlerdir.

Cihazın gücü mü,empedansı mı sabittir demişsiniz.Elbetteki empedansı sabittir.Siz buyurmuşsunuz ki, cihazın gücünü gerilim belirler.Ben de derim ki,hayır gerilim belirlemez.
Gerilim belirleseydi,örneğin bir motora ,verdiğiniz gerilim azaltılınca,daha fazla akım çekmeye çalışmazdı.Ben bir formülden bahsediyorum,güç formülünden.İçinde cosinüs fi geçen bir formülden.Yani endüktif yüklerden bahsediyorum.Siz ise,bana akkor flamanlı lambanın geriliminin değiştirilmesinden ( hem de bildiğimiz anlamda değiştirme de değil,tristör ile kerilimi kıyarak,efektif değerini değiştirmekten) bahsediyorsunuz.Hem bu verdiğiniz örneğin bizim konumuzla alakası olmaması bir yana,gerilimi trafo ile düşürmek ile alternansları kıymak şeklinde gerilim düşürmeyi,aynı şeymiş gibi anlatarak bahsediyorsunuz.O zaman ben size bir tristörlü ac kıyıcı yapayım.Bizde koca koca tristörler var.Siz bunu alın( yani bu büyük dimmer devresini) evinizin girişine takın,potans. ı kısın,tasarruf edin.Bu mu sizin doğrunuz.
Konuya dönüyorum,gerilim gücü belirlemez,demiştim.Gücün formülü bellidir.UxIxcosfi.
Ya da u kareXcosfi / r Ya da I kare.cosfi.r
Gördüğünüz gibi,bir sürü etken var.Aslolan belirleyici unsur cihazın empedansı ve gerilimdir.Zaten her cihazın etiketinde,gücü ile beraber gerilimi de yazar.Bizim şebeke voltajımız 220 volttur.Bu bizim için sabit bir değerdir.Cihazı kompanze etmekten bahsederken yazdığıma dikkat etmenizi istirham ederek soruyorum,biz bu gerilimi değiştirebiliyor muyuz?Cihazın direncini değiştirebiliyor muyuz? Bu durumda siz gücü nasıl düşürmeyi planlıyorsunuz? O yazıda bahsedilen "cihazın gücü sabittir" ibaresi,elbetteki, gerilimin sabit ve empedansın sabit olduğu durum için kullanılan bir ibaredir.Çünkü olay , devreye paralel kondansatörün bağlanmasının,enerji tasarrufu yapıp yapmayağı konusudur.Yoksa ki,ben motora seri bir direnç bağlarım,ampermetreyi takarım, aaa ne güzel akım düşüyor,alın size tasarruf diye,size enerji tasarruf cihazı satarım.Böyle bir şey var mı?Siz cihazın empedansı ile oynuyorsunuz.Sonra?Bu cihaz ne kadar sağlıklı çalışacak?
Ve ben bu durumda da derim ki,mustafa usta cihazın gücü sabit dediydi,aha bak ben gücünü değiştirdim , mustafa usta bilmiyor diye ,kendi kendime gülerdim.
Konuyu toparlamaya çalışayım.
Cihazın gücünü ne tek başına empedans belirler,ne gerilim belirler,ne cosinüs fi belirler.
Bunların hepsi zaten birer gücü belirleyen etken olduğundan dolayı , bu formülleri ortaya koyan vatandaş formül çükarmıştır.Yoksa sizin buyurduğunz gibi,gücü gerilim belirleseydi ya da gücü empedans belirleseydi şöyle derdik
Güç=gerilim Ya da Güç = empedans.
Desteklediğiniz görüşe karşı çıkılmasına sinirlenmek yerine , konuyu güzelce takip etmenizi öneririm.
Ortada bir cihaz var.Bu cihazların web sitelerinde dahil,kompanze sözünden kaçınılmamış,ve bahsettiğimiz konu , devreye paralel kondansatör bağlamak suretiyle tasarruf elde edilip elde edilemeyeceği konusudur.( konunun adı bu değil elbet,içeriği bu)
Şimdi siz bu yöntemle ,nasıl oluyor da gerilimi,ya da empedansı değiştiriyorsunuz ( cihazların empedansından bahsediyorum, şebekenin değil ,sonra bana kondansatör bağlanınca empedans değişir deyip empedans formülünü yazmakla uğraşmazsanız sevinirim) bu cihazlarda sadece cosinüsq değişir,dolayısı ile güç formülünün dengesi değişir,BENiM BUZDOLABIM GERİLİM DEĞİŞTİREMEYECEĞİNDEN,Satılan kondansatörler HEM AKIMI SABİT TUTUP;HEM COSİNÜSq Yİ YÜKSELTİP, HEM DE GERİLİMİ AYARLAYAMAYACAĞINDAN DOLAYI,akım aşağı düşer.
Şunu da belirtmek isterim ki, sizin bir örnekleme için kullanmış olduğunuz dimmer devresinden örnek vermek istiyorum.Dimmer devresi ile gücü düşürerek yaptığımız tasarruf,gereksiz yere ortamı fazladan aydınlatmaktan vazgeçmek şeklinde bir tasarruftur.O anda bize 30 watt lık lamba ışığı yetecekken,100 watt lık lamba yakmaktan vazgeçmek şeklinde bir tasarruftur.Aynı şeyi bir buzdolabında yapmak isterseniz,izolasyonu güçlendirirsiniz,ya da belki kompresörünü inverterli yaparak,hem demeraj akımlarından,hem de gerekli olmadığı halde,kompresörün tam kapasite çalışmasını önleyerek,tesarruf yapmış olursunuz.Bu da gereğinden fazla güç harcamaktan vazgeçme şeklinde bir tasarruftur.Fakat siz buzdolabına giden gerilimi düşüreyim derseniz,bu değişim 10-15 volt kadarsa,cihaz daha fazla akım çekmek suretiyle, aynı gücü harcayacaktır.daha da aşağı çekerseniz,daha da fazla akım çekmek suretiyle yanacaktır.Bu durumda da tasarruftan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Sonuç olarak yazımı iyi okursanız, fiziksel değişim yapmamak kaydıyla( empedansını değiştirmekten bahsediyorum) tedaşa rica edip( ya da trafo kullanıp) gerilimi düşürmemek kaydıyla( ki gerilim düşerse olacaklarla,sizin dimmer devrenizde olanlar çok farklı şeylerdir) cihazın çekmek isteyeceği güç sabittir.Bahsettiğiniz gibi gerilimle alakalıdır,fakat gerilimi düşürmek ya da artırmak cihazımızı çalıştırmayacağından( omik yükler için,istediğimiz sonucu alamamak( yeterince aydınlanamamak ya da yeterince ısınamamak) endüktif yükler için ise cihazın bozulmasına sebebiyet vermek), gerilim sabit kabul edilerek hesaplamalar yapılmalıdır.
Meslekte geçen yılların ya da harcanan sürenin,kişinin bir şeyi doğru bileceği anlamına gelmeyeceği sözünüz konusunda hemfikiriz.Tabii ben bu ifadeyi kullanırkan,arkadaşımızın ,elektrikle ilgili alt yapısı olmadığını,işin pazarlama boyutu ile ilgilendiğini,ancak 10 saat( ya da 10 gün ,unuttum) araştırma yaptığını söylemesine binaen, benim 10 saat ya da 10 günden daha fazla süredir araştırma yapıyor olduğumu belirtmek amacı ile kullandım.
Yazının karmaşıklığı için özür dilerim.

___

Düşük gerilimin cihazlara nasıl zarar verdiği ile ilgili bize teknik bilgilerinizi aktarırmısınız? mesala dimmerli bir devrede gerilimi düşürmek lambaya zarar verir mi? motorların yol vericilerle çalıştırılması esnasında uygulanan düşük gerilimler motor ömrünü kısaltır mı?
Saygılar...

Her ne kadar bana sormamışsanız da belirteyim,dimmerli devrede gerilimi düşürmek,lambaya zarar vermez diye biliyorum.Bahsedilen zararın,omik yükler için geçerli olmadığını düşünüyorum.Sanırım arkadaşımız da bunu kastetmiştir.
Motora yol verme konusuna gelince,adı üstünde yol veriyorsunuz,çalıştırmıyorsunuz.Yol vericinin kalkış esnasında verdiği düşük gerilimi,sürekli olarak verirseniz,motor yanar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
tüm yazılanları okudum cihazın tasarruf yapacağını savunanlar da var ama ağırlıklı olarak görüş bu cihazın bir tasarruf yapamıyacağı yönünde.

0,7 amperi 0,4 ampere düşürmesi tasarruf sağlayacağını düşünmeme sebep oldu. Elektronik Sayaç üretimi yapan bir firmanın Teknik Servisinde çalışmıştım.Elektronik sayaç ölçüm yaparken akım ve gerilimden sürekli olarak değer alır alınan bu değerler MCU (micro calculate unit) dediğimiz ölçüm katında hesaplanır.ölçme sonucu elde edilen değer bize çekilen gücü verir bu değere RTC adı verilen (Real Time ClocK) gerçek zaman saatinden saat birimi de eklenir ve çekilen enerji kW/h cinsinden ekrana gönderilir aynı zamanda hafıza saklanır.

şimdi devremizde bağlı olan cihaz önce 0,7 amper daha sonra 0,4 amper çekerse bu durum daha az güç çekmek ve daha az tüketim olarak bize yansımaz mı?

gerilimin sabit olduğunu düşünürsek. 220 volt gerilim altında 0,7 amper çeken cihazın gücü P=UxI
P=220x0,7= 154W

0,4 amper çekerse

P=220x0,4=88W

bu hesaplamaya göre cihaz tasarruf sağlıyor ama bunlar benim sadece nacizane fikirlerim yanlış düşünüyor da olabilirim bunu kabul ediyorum.
 
Son düzenleme:
Biz bu cihazları üniversitede cihazlarımızla yaptığımız analizlerde sadece akımın düştüğününü bu akımın sadece aktif akım olmadığını, görünür akım olduğunu gördük. AKtif akımda bir değişme olduğunu görmedik bu tür cihazlarla sadece evlerde endüktif reaktif yüke kompanzasyon yapıyor. Bu endüktif reaktif güç evlerimizdeki elektrik saatlarine yansımıyor. baktığımız waatmetrede hiçbir sapmanın olmadığını sadece varmetrede düşme gözlemledik bu varmetredeki bizim aktif sayaca yansımayan bir güçtür. Normal ampermetrede ölçüm yaptığımızdaakımın düştüğünü gördük. Ama bu akımın endüktif reaktif ve aktif akımın karelerinin toplamının karaköküne eşit olduğu için, bu akım görünür akımdır tabi ampermetreyi bağladığımızda akım düşüyor çünkü devredeki cosq 1 yaklaşıyor. Bu yaptığımız deneyler neticesinde bunun bir kandırmaca olduğunu gözlemledik.

bu yazı herşeyi özetliyor, düşen akım aktif güce bir etki etmiyor. endüktif reaktif güç kompanze ediliyor. teşekkürler murat.
 
Bence bu cihaz ev kullanıcılarının reaktif güç bedeli ödediği ülkelerde tasarlanmış ve işe yaramış. Ama bizim ülkemizde 15kwh ın altındaki alıcılardan reaktif güç bedeli zaten talep eilmiyor. Bu durumda ülkemizde bu cihaza yatırım yapmak çok mantıksız.
Mahalle aralarındaki trafo binalarında kompanzasyon işlemi topluca yapılıyor bildiğim kadarıyla.

___

Mademki ekonomi yapıyor o zaman akkor telli lambayı bağlayalım yada ısıtıcıyı.
Evet ısıtııcıyı bağlayalım (İnfrared olanı değil eski klasik ısıtıcılardan). ütüyü mesela. Yapsın bi ekonomi o zaman bidaha bakalım. Geçen gün trabzon dünya ticaret merkezinde standını gördüm fakat standda kimse yoktu. konuşma fırsatı bulamadım kendileriyle
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
130,270
Mesajlar
934,931
Kullanıcılar
453,519
Son üye
eemyusufkilinc

Yeni konular

Geri
Üst