rainman1907
Üye
kendi binasını şikayet edip enerji yöneticisi olmayı düşünen arkadaşlar var galiba.
Arkadaşlar 1 günde Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması için binanın metrekaresinin çok düşük olması gerekmektedir. Orta ve büyük binaların enerji kimlik belgesi bir günde çıkarılamaz. Hızlı olarak Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması için çeşitli yazılımlar geliştirilmektedir. Bu yazılımlar direk mimari projeyi çözümleyerek kimlik belgesi hesabını yapacak şekilde tasarlanmaktadır. Şu an tamamlanmış ve bakanlıktan onay almış herhangi bir yazılım bulunmamaktadır.
Ayrıca birkaç şehrin belediyesinde bayındırlığın sistemine kayıtlı olmayan photoshop yapılmış kimlik belgeleri bulunmuştur. O nedenle bu konuda dikkatli olmanızı ve ciddi firmalarla çalışmanızı öneririm. Fırsatçılara dikkat edin.
Ayrıca Enerji Kimlik Belgenizi aldığınızda üzerindeki kayıt numarasını çevre ve şehircilik bakanlığı web sitesinden sorgulatmanızı ve Size ait olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Sorgulama sayfası ==> http://88.255.60.11:7171/sorgulama.aspx
Orta ve büyük binalarda dahil 1 günde EKB çıkarılabilir. Bu konuda kulaktan dolma bilgilere sahip olduğunuz belli.. 500 m2 bir bina ile 10000 m2 bir binanın EKB sini almak arasında sadece 3 saatlik bir ek çalışma süresine ihtiyaç vardır.İkisini arasındaki fark kat kopyalama için harcanacak zamandır. İçinde AVM ve otel projeleride dahil 200 ün üzerinde Kimlik belgesi çıkaran bir uzman olarak bunları söylüyorum. Bu işin özünü bilmeyen bir uzman için 2 katlı 100 m2 lik bir villanın EKB sini çıkarmak bile günler alabilir. Halbuki en fazla 2 saatlik bir çalışmadır. Ayrıca bu iş için yani hızlı EKB çıkaracak bir yazılım olmasıda mümkün değildir..
Diğer taraftan photoshop olan bir iki kimlik belgesi bulunduğundan bakanlık yazdığınız sitede sorgulama sağlamaktadır. Zaten belediyelerde kendilerine gelen EKB yi buradan sorgulamaktadır..
Kısa sürelerde EKB hazırlayan kişi veya şirketleri FIRSATÇI olarak lanse etmek bu işten hiç anlamayan kişilerin; sistemin gündüzleri yavaş çalışmasından yada arıza vermesinden dolayı gecenin bir yarısında sisteme girmek zorunda olup el emeği göz nuru döken sadece emeğinin karşılığını almağa çalışan kişilere yaptığı büyük haksızlıktır.
Öncelikle kulaktan dolma bilgilere sahip olduğumu söylüyorsunuz. Bu konuyu başından sonuna kadar okursanız mesajlarıma daha dikkatli bakarsanız kulaktan dolma mı değil mi daha iyi anlarsınız. Ben 2010 yılında BEP-TR programını tasarlayan ekipte olup programın testlerine katılmış biriyim. Öncelikle bunu belirtmek isterim.
Eğer EKB çalışması için 300m2 bina ile 10.000 m2 bina arasında sadece 3 saat zaman farkı var diyorsanız ben buradan açık açık size kesinlikle EKB çıkarttırmamalarını öneririm. Siz ilk mesajınızda "1 günde EKB teslim ederim" diyorsunuz. Neye göre, kime göre teslim ediyorsunuz? kat kopyalama var diye bir çıkışta bulunmuşsunuz. Katların birebir aynı olduğunu nereden biliyorsunuz? Katlar farklı olmasına rağmen siz aynı kabul edip katları bire bir kopyalayıp devam mı ediyorsunuz? Peki zonlamaları nasıl yapıyorsunuz? Her katı tek zon mu kabul ediyorsunuz?
Tekrar söylüyorum. EKB teslim süresi projenin büyüklüğüne ve yapısına göre değişir. Kimse projeyi görmeden 1 günde teslim ederim diyemez. Diyorsa da bende fırsatçı derim. Önce proje bilgileri alınır, ondan sonra kaç günde teslim edilebileceği söylenir. Size soruyorum 70.000 m2 büyüklüğündeki bir alışveriş merkezini 1 günde mi çıkaracaksınız?
Yazılım konusuna gelirsek. Bu konuda hazırlanan bir yazılım var. Yazılım test aşamasında. Dijital projeler üzerinden çalışan bir yazılım. Fakat henüz bakanlıktan onay almadı. Alır mı bilemem. Biraz araştırırsanız bulabilirsiniz. Bulamazsanız buraya yazayım sizin için.