Evinde bütün metal kısımlar daki statik elektrik sorunu

Merhaba.O söylediğiniz de direk statik elektriktir bence,ama üretilen veya gelen bu kaynağı biraz meçhul kalmış oluyor,ben bunun cihazlardan su,kalorifer borusuyla,vb. yolla geldiğini tahmin ediyorum.Yani düşündüğünüz gibi yalnız normal elektrik (faz) değil statik (ölü) elektrik de kontrol kalemini yine yakabilir,toprak hattı bağlı olmayan masaüstü psu'sunun metal kısmına kontrol kalemi değince de bu yanma görülür,ama topraklanınca hemen kaybolur,kaçak akım rölesini attırmaya gücü watt olarak da yetemez.Çünkü en az 30 mA akım gereklidir,kaçak akım rölesinin tam atabilmesi için.Karanlıkta yün kazağınızı çıkarırken kontrol kalemini tam yaklaştırırsanız eğer çıtırtı ile bu kalemin yine yandığını görebilirsiniz.Konuyu tam anlayabilmeniz için statik elektrik konusunda çok sıra dışı bir örneği size vermek de istedim.

Ama bakın,fazın,toprak hattının bireysel bir omaj ölçümü veya faz-toprak arası; nötr-toprak arası ac voltaj ölçümleriniz elbette ki size iyi-kötü bir fikir verebilecektir,ama çekili toprak hattının sağlamlığı konusunda ancak meger'le ölçmenizde daha kesin toprak ölçüm değerini alabilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Deneme amacıyla o metal aksamları bir kaç farklı yerden evin toprak hattına baglayabilirmisiniz?
banyoda ki musluk bataryasından prizde ki toprak hattına bağlayabilirim. dediğiniz gibi bir de öyle deneyeyim. teşekkür ederim.
 
arkadaşlar bir de böyle kullanmaya devam edersem elektrik faturamı etkiler mi ?
 
banyoda ki musluk bataryasından prizde ki toprak hattına bağlayabilirim. dediğiniz gibi bir de öyle deneyeyim. teşekkür ederim.

Su tesisatı platik boruysa hic bir işe yaramaz.
KAR atmayacak kadar kücük sızıntılar faturayı cok fazla etkilemez, ama rahatsız edici bir durum.Mutlaka çözülmesi gerek.

Deneme amacıyla seyyar da olsa pencereden bir kaç metal yerden toprak hattına bağlayın.Sorunu çözerse kalıcı bir sekilde yaparsınız.
Belki toprak hattınız yetersizse fazladan cubuk çakmanız bile gerekebilir.
 
değerli yanıtlarınız için teşekkürederim. başka arkadaşlarım da eve geldiği zaman çarpılıyor benim gibi. yani statik elektrik değil.
kaldığım ev lojman olduğu için bütün cam çerçevesi, kapı çerçeveleri dahil her yer demirden yapılmış. böyle olduğu için korka korka kapı açıyorum artık.
Bir arkadaş nötr kes demiş , kaçak akım rölesinden yarın nötürü ayırıp öyle deneyeceğim bakalım.

ben su konuyu anlayamadım. Hadi dediğiniz gibi olsun başka bir komşu kalorifer yada su tesisatını toprak gibi kullansın ve kullandığı cihazda kaçak olsun ve evinde kacak akım rolesi olmasın yada bozuk olsun. Atmasın.

ama nasıl oluyorda evdeki kapılarda da bu çarpılma oluyor kalorifer yada su tesisatının kapılarla elektriksel bağlantısımı var? Muhalefet olmak için değil gerçekten merak ettiğim için soruyorum.
 
ayakkabılarınızı değiştirin :)
herkesin hayatnda olur boyle seyler dert etmeyin. Bende su aralar jeneratör gibiyim, kapı koluna dokunuyorum çarpılıyorum, insana dokunuyorum çarpıyorum.
üzerinizde ki stresi azaltın.
 
Bugün de carpildim beyler :)
Yarin ohm metre ile toprak nötr ve toprak fazi felan bi olceyim. Buradan yazarim size. Ona göre nir beyin fırtınası daha yapariz umarım. Buarada su tesisatim da demir. Hersey demir evde. :) statik elektrik olsa bu kadar rahatsız etmez diye düşünüyorum.daha onceden de belirttigim gibi eve bakmaya gelen herkez Çarpıliyorm buatlarida kontrol edeceğim bakalım. Cok tesekkur ederim. Herkeze hayırlı geceler.
 
Evin yakinindan yuksek gerilim hatti geciyor mu

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Arkadaşlar Merhaba.
Ben yeni bir eve taşındım. Evde hic bir esya yok. Bi kac gündür eve geldiğim de kalorifer yada musluklara degdigim zaman citt diye hafif olarak carpiliyorum. Ev eski ama kaçak akım rolesi evde mevcut.topraklama da olcmedim ama saglam olduğu kanaatindeyim.
Gece evden çıkarken bütün sigortalari kapattim. Role de dahil eve geldigim de tekrar carpildim. Sorun kisaca bu beyler. Ne yapmam gerek simdiden teşekkür ederim.
Topraklaması zayıf ya da hiç olmayan sistemlerde elektrikli cihazların metal gövdelerinde voltaj okunur. Sorununuz bu gibi görünüyor. Basit bir deneyle normal bir buzdolabı ya da elektrikli sobanın topraklama hattını iptal ederseniz, nötr-toprak arasında ölçüm yaptığınızda net olarak 40V'dan 100V'u aşan değerlere kadar potansiyel fark okuyabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,161
Mesajlar
923,825
Kullanıcılar
451,507
Son üye
alonwolf07

Yeni konular

Geri
Üst