Fabrikada toprakla nötr hattı birleştirilmiş kaçak akım rölesi kullanmak istiyoruz!

Katılım
1 Eki 2006
Mesajlar
74
Puanları
1
Yaş
40
Fabrikamızda toprak ve nört birleşmiş Kaçak akım rölesi takmazmıyız
 
arkadaşım kaçak akım rölesinin öyle bir versiyonu çıktımı bilmem ama bildiğim kaçak akım rölesinin kaçak akımı önlemesi gerekir bu yüzden ismi kaçak akım rölesidir.
diyelimki;
sen kaçak akım rölesinden fazı nötrü geçirdin daha sonra işletme içerisinde bu nötr ü topraklamayla irtibatlandırdın kaçak akım rölesi devreyi budurumda keser.
ama kaçak akım rölesine topraklamayla irtibatlandırdıktan sonra nötr ün girişini röleye yaparsan bu durumda
aynı topraklamayla işletme içersinde nötr irtibatlansa dahi röle devreyi kesmez.
bu ancak bu şekilde olur.
bide toprak nötr birleştirilmiş bi kaçak akım rölesi icat edildimi bilmiyorum eğer varsa böyle birşey forumda bizimle paylaşmanı isterim.
 
normal şartlarda toprakla nötr iletkenin ayrı olamsı gerekiyor fabrikada bütün toprakları nötr iletkenden ayırman gerekli,daha sonra üç fazla çalışan makinaların gövdesine toprak bağlamalısın..sonrada kaçak akımı bagla
 
sayın torapans haklı ilk yazdığım msj da kaçak akım rölesinin nötr toprak irtibatında devreyi kesmemesi için kısa bir bilgi verdim ama normal şartlarda o şekilde bir uygula olmaz.
sağlıklı bir iş çıkarmak istiyor isen işletme içerisinde tüm toprak iletkenlerini nötrden ayıracaksın
ek noktalarında izole edilmemiş nötr iletkenleri bulunuyor ise izole edeceksin herhangi bir şekilde nötr iletkeni duvar beton bina demiri v.s hiç birşeye temas etmeyecek.
toprak iletkenini ek noktalarında izole etmesende bi sorun teşkil etmez ama olası faz toprak kısa devre durumuna karşı izole etmen daha sağlıklı olur.
 
arkadaşlar bir jenaratörün yıldız topraklamasını nasıl yapabilirim ve nasıl ölcmem lazım multimetrenin ohm konumuna alıp ölce bilirmiyim veya faz la toprak arasını ölctugumde 220 ğörmekteyim calıstıgı anlmına mı gelir yardımcı olusanız sevinirim
saygllarlmla
 
Sn.atakanbayri ,nötr ile toprak sadece ana panoda birleştirilmiş ise kaçak akım koruması kullanabilirsiniz.Yok eğer tesisatın bir çok yerinde birleşiyorsa,duruma göre tali panolarda veya makina beslemelerinde bir çok kaçak akım rölesi kullanarak çözüm bulursunuz.Bunların dışında kaçak akım korumadan yararlanamazsınız.Selametle...
 
Sn.latif 87/4 ,Jeneratörün yıldız noktası gücüne göre uygun bir kablo ile bildiğin sıradan bir şekilde topraklanır.Aynı trafolardaki gibi.Torak elektrodu veya levhası kaliteli paslanmaz malzeme olmalı,irtibat noktasında gevşekliğe ve korozyona karşı tedbir alınmalıdır.Şebeke nötrü ile birleştirilmelidir.Faz ile toprak arası 220 V ölçüyor iseniz. Bu ya işletme topraklamasının var ve iyi olduğu anlamına gelebilir.Ya da jeneratör nötrünün bir şekilde toprağa iyi bir teması var anlamına gelir.İkinci şekil söz konusu ise jeneratör ana panosu veya alternatör çıkışından bu topraklama var mı yok mu bakılmalıdır.Tesisatın her hangi bir noktasından bu temas oluyor ise,kesit yetersizliğinden arıza durumlarında istenmeyen sonuçlar doğabilir.
 
Sayın atakanbayri,
kaçak akım rölesinin bir diğer adı diferansiyel röledir. Diferansiyel ise fark anlamına gelir. Yani; fazdan giden akım ile nötrden gelen akımın farkını alır ve eğer 30mA'den fazla ise devreyi açar. 30mA ise insanın üzerinden geçmesi durumunda tehlikenin oluşacağı sınır değerdir.
Bu durumda; fazdan giden akım eğer toprak hattından geçer ve nötrden geçmezse devre kaçak akım rölesi tarafından kesilir. Saygılarımla...
 
Yukarıda arkadaşlar kaçak akım rölesinin bağlantısı ile ilgili bilgi vermişler. Bir katkıda bulunmakşunu şöyleyebilirim: şayet işletmede motor türünden makinalar varsa ve bunlarda topraklanmış ise, kaçak akım rölesini işletmenin geneline yapacak olursan, herhangi bir makinadaki motor sargılarında oluşan manyetik alandan dolayı bir gövde-toprak atlaması olursa tüm işletmenin enerjisi kesilir. bunun yerine işletmenizde çalışan makina ve cihazlara AYRI AYRI kaçak akım rölesi konulmasını tavsiye ederim.belki pahalı bir çözüm gibi geliyor ama işletmenin tamamının durması yerine olay yerinin durması daha mantıklıdır diye düşünüyorum.
 
Alıntı;duruma göre tali panolarda veya makina beslemelerinde bir çok kaçak akım rölesi kullanarak çözüm bulursunuz.Bunların dışında kaçak akım korumadan yararlanamazsınız.Selametle...Sn.doangun ,benim 4 satır yukarıda belirttiğimden farklı bir tavsiyede bulunmuş olduğunuzu düşünüyormusunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst