Arkadaşlar güneş enerjisi ile elektirik üretmek istiyorum. Ama güneş panelini kendim yapmak istiyorum. Malzemeleri bir türlü bulamadım. Acayip bir sorum daha var. Evin çatısındaki sıcak su üreten güneş enerjisi ile elektirik üretebilir miyim acaba ?
Merhaba.Güneş kollektörleri daha ziyade sıcak su eldesinde,dolaylı yoldan da soğutma yapmakta (Örneğin amonyaklı,absorbsiyonlu soğutucu sistemlerde kaynatıcı kazanı,yani amonyaklı su dolu kazanı ısı eşanjörüyle buharlaştırmakta) kullanılıp tercih edilebilirler. Çünkü kollektörden elde edilen enerji ısı enerjisidir ve bunu siz ısıtma için değil de,soğutmada ayni enerji türünü de kullandığınızdan dolayı daha kolay,daha verimli olarak da kullanırsınız bu tür uygulamalarda.Bu yolla
Elektrik enerjisi eldesi için önce kazanda suyun ısı eşanjörü vasıtasıyla indirek yoldan ısınıp buhar olabilecek bir sıcaklığa kadar ısınması,buhar türbininin mekanik gücüyle alternatörü çevirmesi,vb. dolaylı ve uzun yoldan elektrik eldesi yine de mümkündür.Oysa direk gelen güneş ışığından panelde seri/paralel bağlı gözeler yoluyla bunlardan direk elektrik eldesi,daha sonra inverterlerle dc/ac dönüşümünün elektrik eldesi için kullanılması yolu ise daha kolay ve daha verimlidir,elektrik enerjisi çözümü için daha pratik bir yoldur.
Hazır
Panel satın da almayacaksanız,tek olarak satılan güneş hücrelerini,daha fazla amper için paralel,daha fazla gerilim için de seri olarak kendi içlerinde özel montaj telleri ile lehimleyip birleştirerek,şarj sisteminizdeki akü için,bir şarj kontrol cihazı için de kullanılabilir bir panel haline kendiniz imal ederek getirmiş olacaksınız.(Örneğin boşta 17 volt,3 amper veren bir panel yapımı gibi. Sözünü ettiğiniz malzemeler (Güneş hücreleri) internet ortamından da,üniversitelerin araştırma,proje ve güneş gözesi imalatı yapan kısımlarından da ayrıca satışı yapılabilen malzemelerdendir.) Daha sonra da bu panelin çıkış değerlerine uygun bir akü voltaj ve kapasitesini (Amper-h),şarj kontrol cihazının kendi kullanma kitapçığı,bu kullanım bilgilerindeki değerlere göre ikisini birlikte de seçmiş olacaksınız.Kolay gelsin.