recep antep
Üye
- Katılım
- 31 May 2009
- Mesajlar
- 11
- Puanları
- 1
- Yaş
- 36
solar assisting heat pump system diye aratın googleden
Güneş enerjisi ile ısıtma derken arkadaş Elektrik üreterek dememiş sıcak su üreterek demiş..
Güneşten elektrik üreten solar paneller hem pahalı hemde % 17-25 civarında verimle çalışıyorlar yani metrekareye düşen enerjinin % 17 ile 25 ini elektrik enerjisine çeviriyor.. Ama sorunlar burda bitmiyor üretilen enerjiyi depolama sıkıntısı var.. yani teknoloji bu sistemi ısıtma için kullanmaya uygun değil..
Güneş panelleri ile ( ısıl paneller) bizim yaptığımız sistem şu şekildeydi..
Sistemin 2 ana ısı kaynağı vardı. Biri lpg kombi diğeri 13 adet 2 metrekarelik güneş panelleri yani yaklaşık 26 metrekarelik güneş paneli vardı. sistemde yerden ısıtma ve Panel radyatör vardı. Güneş paneli devresinde ayrı bir sirkülasyon pompası ısıyı sisteme aktaran plakalı eşanjör ve en önemlisi sistemin dönüş hattında ve panelin üstünde iki sıcaklık sensörü vardı. bu sensörler küçük bir elektornik devreye bağlıydı. Panel devresinde ikinci bir sirkülasyon pompası vardı. Bu pompa set ettiğimiz sıcaklık farkını yakalayınca (panel ve sistem arasındaki sıcaklık) calışıyor ve panellerde ısınan suyu sisteme iletiyordu. Eğer panel sıcaklığı sistem sıcaklığından düşük olursa bu devre pompayı durdurarak içerideki sıcaklığın panellere gitmesini engelliyordu.
Sistem gündüz saat sabah 08:30 gibi çalışmaya başlıyor akşam 16:00 saatlerine kadar sistemi besleyebiliyordu.. (kışın güneşli havalarda..) gecede kombi ile ısıtmaya devam ediliyordu..
Aslında bir ikinci yöntemde var ama bu sistem daha maliyetli ondanda bahsedeyim..
Rezervli ısı biriktirme.. Genelde büyük tesislerde kullanılır. Mesela ısı depolama tankları vardır. Akümülasyon tankları. 5 tonluk su tankı olur ve güneş enerjisi ile bu tank ısıtılır. Bu ısı gece tesisata verilerek gecede biriktirilmiş bu ısıdam yararlanılır. Bu tankın büyüklüğü ısıtılacak mekanın büyüklüğle orantılıdır.
Bir diğer ısı depolama yöntemine örnek vereyim..
Bu binanın (genelde müstakil binalarda uygulanabilir) yapımı aşamasında temelde bir miktar kaya dolgu yapılır aralarına ısıyı kayaya iletmek için boru dolastırılır bu kat kat yapılarak sandviç şekilde yapılıp buların uçları temel dışına çıkarılır. Güneş enerjisinden gelen sıcak su bu kaya dolguyu ısıtarak ısıyı biriktirir gecede bu ısıyı binaya yönlendirilerek kullanılabilir..
Aklıma gelen bilgileri şimdilik aktardım umarım size fikir vermişimdir.Konuyu biraz dağıttım gibi ama affedin
Kolay gelsin iyi çalışmalar
Güneş enerji sistemine bir ısı algılayıcı sensör bu sensörün kapalı çıkışına bir valf koyarsak iş hallolur su sıcak olunca devre çalışır. Soğuksa çalışmaz.....