Yahu arkadaşlar el insaf. Yıl olmuş 2017. 24 saat internet emrinizde.
İnterneti instagrama, facebook'a girmek haricinde de kullanın. Ne kadar güzel kontrol kalemine bile girmişsizniz, tebrikler, ama birazcık kurcalayın siteyi. Okuyun, öğrenin.
Akü pahalı bir malzemedir. Tamiri yoktur. Uçtumu uçar. Milli servettir. Yazıktır günahtır. Millet sokaktan mı topluyor parayı.
Panelin 5 Watt - 20 Watt olması farketmez. Gerilimi önemlidir. 5 Watt güneş panelide 18V a çıkar. Bir de 5 Watt zarar verecek ha
gibisinden yazılmış. Watt ne alaka? Lütfen biraz insaf.
Zorla aküyü bişey olmaz, 2-3 yıl dayansın yeter yazılmış. Ne marka akü kullanıyorsunuz, Jel akü dayanmaz bu işkenceye.
Sürelerde acayip bir sallama var, yada kullanılan güneş panelleri öğrencilerin fen ödevleri için satılan 15Voltu bulmayan oyuncak paneller.
Diyot bile koymamış. Adam elektronikçiyim diye geziyor, Regülatöre karşıyım diyor.
Neyse milli servet bu malzemeler. iş yaptığınız kişilere yazık. Sen kalkıp
Panel+akü fiyatı verirsin, ben çin malıda olsa regülatör koyarım veya kendim 3-5 elemanla şarj kesici yaparım, ben pahacı olurum, ben kötü olurum. Piyasa bu yüzden bozuluyor, kalifiye eleman yetişmiyor. Ben karşıyım regülatöre yazın birde gülün
300Watt panelde aküyü bozabilir!!! diye Red (REED) röleli kesiciyle akım yükselince gerilimi düşürmüş. Reed röleyle akım gerilim ayarlayan tek insansınız. Tebrikler.
12Volt bir güneş paneli, Tam güneş gördüğünde ortalama 18 Volt gerilim üretir. Açık devre Gerilimi ise ortalama 22 Volt 'tur.
Kuru veya sulu akü farketmez, şarj edilirken maksimum 14.8 Volt verilir. Bu şarj gerilim değerim sulu, yani otomobil akülerinde daha da azdır.
Akımı ise kapasitenin 10 'da 1 'i dir.
Yani soruya göre cevap vermek gerekirse, 12V / 7A bir aküye göre,
Maksimum şarj gerilimi; 14,4 - 14,8V arasında
Sağlıklı şarj akımı ise; 700mA dir. Yani 0,7 Amperdir.
Soruda 13,6V veriyor denilmiş. 13,6 Volt ile de şarj olur ama, çok çok geç şarj olur ve akünün tamamı şarj olmaz. Belki de ölçüm yaptığınızda güneş paneliniz güneşi tam görmüyor olabilir. Tam dik açıyla görüyor ve 13,6V u geçmiyorsa Şarj regülatörünüzde arıza vardır. Yada farklı bir akü de denemenizi tavsiye ederim.
Genellikle bu kapasitedeki akülerin üzerinde max. şarj akımı 1,4 amper yazar. Ama tavsiye edilmez. Akünün ömründen yer. Ama daha çabuk şarj olur. Göze alınabilecek durumlarda, akünün üzerinde yazan max. şarj akımına kadar zorlanabilir.
Yani 12V luk aküye (Amperi hiç farketmez 1,3Amper de olsa 60Amper de olsa) 18 volt verirsen, arada regülatör v.s. kullanmazsan ve dik güneş aldığı zamanlarda Akım da 1 Amper civarıdır, akü ağlar.
Yıl 2017 ya...
Ay' a ayak basalı 48 yıl olmuş.
Regülatöre para vermek istemezsen anlarım, ama 1 tane 741 op-amp al, diyot zener, direnç al, maksimum 4 lira. Karşılaştır gerilim değerlerini 14,4 e geldiğinde kessin şarjı. 4 Lira... Akünün en dandiği ise 25 lira.
Yahu birisi de çıkıp dediklerinize inansa, paneli aküye direkt bağlasa, Allah göstermesin, evi, dükkanı, taktığı yer yansa, veya alıcılar zarar görse, kim karşılayacak bunu, vebalini kim verecek. Sizin gibi düz kontak elektronikçilerden ne çektik be.
Bu durum şuna benziyor. Youtube da, adamın teki çocuğunun akülü arabasının, kuru aküsünü açıp, içine tuzlu su koyup, saçma sapan bir alaetle şarj ediyor, ve çocuğuna bunu kullandırıyor. Sonrada diyor ki, akücüler insan s.kiyor, koy tuzlu suyu, yepyeni oldu diyor. Keko daha düzgün cümle kuramıyor, insanların aklını bulandırıyor.
Allah göstermesin, para, pul önemli değilde, bir insan zarar görse ne maddi gücünüz buna yeter, ne vicdanınız kaldırır.