Güneş Paneli Akü Şarj Hesaplama

tekin hocam şimdi anladğım kadarı ile siz panelin çıkışını direk aküye bağlıyorsunuz değil mi? bu arada aküler kuru akü mü araba aküsü mü acaba?
 
Yahu arkadaşlar el insaf. Yıl olmuş 2017. 24 saat internet emrinizde.

İnterneti instagrama, facebook'a girmek haricinde de kullanın. Ne kadar güzel kontrol kalemine bile girmişsizniz, tebrikler, ama birazcık kurcalayın siteyi. Okuyun, öğrenin.

Akü pahalı bir malzemedir. Tamiri yoktur. Uçtumu uçar. Milli servettir. Yazıktır günahtır. Millet sokaktan mı topluyor parayı.

Panelin 5 Watt - 20 Watt olması farketmez. Gerilimi önemlidir. 5 Watt güneş panelide 18V a çıkar. Bir de 5 Watt zarar verecek ha :) gibisinden yazılmış. Watt ne alaka? Lütfen biraz insaf.

Zorla aküyü bişey olmaz, 2-3 yıl dayansın yeter yazılmış. Ne marka akü kullanıyorsunuz, Jel akü dayanmaz bu işkenceye.

Sürelerde acayip bir sallama var, yada kullanılan güneş panelleri öğrencilerin fen ödevleri için satılan 15Voltu bulmayan oyuncak paneller.
Diyot bile koymamış. Adam elektronikçiyim diye geziyor, Regülatöre karşıyım diyor.

Neyse milli servet bu malzemeler. iş yaptığınız kişilere yazık. Sen kalkıp Panel+akü fiyatı verirsin, ben çin malıda olsa regülatör koyarım veya kendim 3-5 elemanla şarj kesici yaparım, ben pahacı olurum, ben kötü olurum. Piyasa bu yüzden bozuluyor, kalifiye eleman yetişmiyor. Ben karşıyım regülatöre yazın birde gülün :)

300Watt panelde aküyü bozabilir!!! diye Red (REED) röleli kesiciyle akım yükselince gerilimi düşürmüş. Reed röleyle akım gerilim ayarlayan tek insansınız. Tebrikler.

12Volt bir güneş paneli, Tam güneş gördüğünde ortalama 18 Volt gerilim üretir. Açık devre Gerilimi ise ortalama 22 Volt 'tur.

Kuru veya sulu akü farketmez, şarj edilirken maksimum 14.8 Volt verilir. Bu şarj gerilim değerim sulu, yani otomobil akülerinde daha da azdır.

Akımı ise kapasitenin 10 'da 1 'i dir.

Yani soruya göre cevap vermek gerekirse, 12V / 7A bir aküye göre,
Maksimum şarj gerilimi; 14,4 - 14,8V arasında
Sağlıklı şarj akımı ise; 700mA dir. Yani 0,7 Amperdir.

Soruda 13,6V veriyor denilmiş. 13,6 Volt ile de şarj olur ama, çok çok geç şarj olur ve akünün tamamı şarj olmaz. Belki de ölçüm yaptığınızda güneş paneliniz güneşi tam görmüyor olabilir. Tam dik açıyla görüyor ve 13,6V u geçmiyorsa Şarj regülatörünüzde arıza vardır. Yada farklı bir akü de denemenizi tavsiye ederim.

Genellikle bu kapasitedeki akülerin üzerinde max. şarj akımı 1,4 amper yazar. Ama tavsiye edilmez. Akünün ömründen yer. Ama daha çabuk şarj olur. Göze alınabilecek durumlarda, akünün üzerinde yazan max. şarj akımına kadar zorlanabilir.

Yani 12V luk aküye (Amperi hiç farketmez 1,3Amper de olsa 60Amper de olsa) 18 volt verirsen, arada regülatör v.s. kullanmazsan ve dik güneş aldığı zamanlarda Akım da 1 Amper civarıdır, akü ağlar.

Yıl 2017 ya...
Ay' a ayak basalı 48 yıl olmuş.

Regülatöre para vermek istemezsen anlarım, ama 1 tane 741 op-amp al, diyot zener, direnç al, maksimum 4 lira. Karşılaştır gerilim değerlerini 14,4 e geldiğinde kessin şarjı. 4 Lira... Akünün en dandiği ise 25 lira.

Yahu birisi de çıkıp dediklerinize inansa, paneli aküye direkt bağlasa, Allah göstermesin, evi, dükkanı, taktığı yer yansa, veya alıcılar zarar görse, kim karşılayacak bunu, vebalini kim verecek. Sizin gibi düz kontak elektronikçilerden ne çektik be.

Bu durum şuna benziyor. Youtube da, adamın teki çocuğunun akülü arabasının, kuru aküsünü açıp, içine tuzlu su koyup, saçma sapan bir alaetle şarj ediyor, ve çocuğuna bunu kullandırıyor. Sonrada diyor ki, akücüler insan s.kiyor, koy tuzlu suyu, yepyeni oldu diyor. Keko daha düzgün cümle kuramıyor, insanların aklını bulandırıyor.

Allah göstermesin, para, pul önemli değilde, bir insan zarar görse ne maddi gücünüz buna yeter, ne vicdanınız kaldırır.
 
Son düzenleme:
24 volt Panel duymadim. 18 yada 36 volt oluyor. Bu voltajlarda uygun donusturuculerle istenilen voltaja donusturuluyor.

bu noktada 36 volt panel 24 volt aku icin 18 volt panel ise 12 volt icin kullaniliyor.
 
tamam işte onu diyorum.
bende kurulu düzen; 12 volt yani 18 volt 3 adet panelden paralel olarak 30 amper şarj regülesi ile 100 amperlik tek tek aküye geliyor 6 aydır filan kullanıyorum. ama bazen 12 voltun cok kayıp yaptığını farkettim ve koblo takviyeleri yaptım. şimdi.,, akü almadan. 100 wattlık panellerimi değiştireceğim 36 dediğiniz panellerden 250 watt olanını takacağım. sorum şu regülatör 36 dan 14 de düşürür mü ? 24 yapma imkanı bir kaç ay yokken.. idare eder mi yoksa illa akü yü ciftlemem mi gerek..
 
Merhaba. Bakın, 36 voltluk panelleri seçersenz eğer regülatörünüz de 24 voltluk solar sistemdeki 24 volt akü sistemi için 24 veya 12/24 şeklinde özel seçilmiş olmalıdır. 36 volt Panel çıkışı voltajıyla 14 voltlara kadar inemezsiniz, 24 volta inmeniz daha uygun olur, çünkü reg. bu geçişte çok fazla ısınıp zorlanır ve kayıplar çok fazla olur, panelin ürettiği enerji veriminden tam istifade edemeden iyice azaltılmış olur. Akülerin amper-saat güç kapasitesini de, yeni 250 watt, 36 volt olarak gücü (kapasitesi) artırılmış bu panellere göre yeniden dizayn etmelisiniz. 12 voltluk sistemde 24 volta göre kablo kesiti yeterince kalın kesitli seçilmediğinde, istenmeyen ısınma (Güç) kayıpları daha fazla olur, sizin de açıkça söylediğiniz gibi. Ancak üzerinde 12/24 şeklinde akü voltaj sistemi seçicili veya üniversal tipte (Her iki akü voltajı sistemini de kapsayan) solar şarj regülatörleri de mevcut olup ayrıca piyasada satılmaktadır. Elinizdeki regülatör eğer bunlardan ise 12 veya 24 volt akü sistemine geçmek/değiştirmek çok büyük sorun da olmayacaktır sizin için. Kolay gelsin.
 
https://ltspicefiles.wordpress.com/...e-solar-paneli-isik-sensoru-olarak-kullanmak/
36 volt Panel ile 12 volt bataryayı şarz edebiirsiniz fakat verdiği akım değişmeyecektir. yani paneli ister 12 volta ister 24 volt aküye bağlayın hep aynı akımla şarz edecektir. 12 volt aküyü şarz ederseniz bu güç israfıdır. solar paneller yaklaşık akım kaynağı gibi davranırlar. Eğer 12 volt aküyü kayıpsız şarz etmek istiyorsanız mppt şarz cihazı kullanmalısınız.
 
sarj regulatorleri ile ilgili su bilgiyi tam bilmiyorum.

mesela 18 volt Panel 12/24 volt sarj regulatorune takildiginda 12 volt aku baglanabiliyor.

ancak 36 volt panel baglandiginda 12 volt aku baglanamiyor diye biliyorum. sistem 24 volta donusuyor diye biliyorum.

18 volt girerse 12 voltu sarj ediyor
36 volt girerse 24 voltu sarj ediyor.

36 volt girdiginde 12 volt akuyu sarj ediyor mu? Bence etmez.
 
https://ltspicefiles.wordpress.com/...e-solar-paneli-isik-sensoru-olarak-kullanmak/
36 volt Panel ile 12 volt bataryayı şarz edebiirsiniz fakat verdiği akım değişmeyecektir. yani paneli ister 12 volta ister 24 volt aküye bağlayın hep aynı akımla şarz edecektir. 12 volt aküyü şarz ederseniz bu güç israfıdır. solar paneller yaklaşık akım kaynağı gibi davranırlar. Eğer 12 volt aküyü kayıpsız şarz etmek istiyorsanız mppt şarz cihazı kullanmalısınız.
Benim bahsettiğim güneş panelini direk aküye bağlama durumu veya bir seri diyot üzerinden bağlama durumudur.
36 voltluk panelin şarz regülatörüyle 12 volta takılma veya tersi durumu cihazın teknik özelliğidir.
 
12/24 v regülatörlerde akü tanıma sistemi olanları genelde önce aküyü bağlıyoz sistem 12 v akü bağladıysak bunu anlıyor ve panelden geleni oba göre çıkış veriyor bunlar akü bağlanmadan yani önce paneli bağlasan akü çıkışını boşta ölçünce çıkış vermiyor mesela orbus marka fakat 12 v akü bağlayıp 36 v luk Panel bağlayınca da sistem uyarı lambası ikaz veriyor biyerde hata var diyor bazı regülatörler ise panelden mesela16/22 v arası voltaj gelirse 12 v sisteme göre şarj ediyor 28/36 v arası voltaj gelirse 24 volta göre şarjı başlatıyor bu aslında panel tanına sistemidir ve bence tehlikelidir çünkü bir acemi 36 volt luk panele 12 v akü bağlasa mazallah bunla şarj eder çünkü sistem panelden gelen voltaja göre ayarlı gerçek akü tanına sistemi akü bağlanmadan regülatör çıkış vermemesi gerekir yanü bağlanan aküye göre sistemi ayarlaması lazım
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,953
Kullanıcılar
452,743
Son üye
tamirciankara

Yeni konular

Geri
Üst