Güneş Paneli Yardım?

berkiskar

Üye
Katılım
21 Mar 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam k. bakmayın.
Elimde 18 volt 5 watt bir güneş paneli var. Bu panelle 12 volt 9 amperlik bir aküyü şarj etmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Konu çok detaylı aslında. Yinede sizin istediğiniz türde birçok devre nette mevcut aklınıza yatan bir örnek varsa onu koyun inceleyelim. yada çok verimsiz olsada sarz etsin biraz yeter diyorsanız bir diyot üzerinden paneli bağlayın aküye gitsin (israftan başka birşey değil bu yöntem tavsiye etmem).
 
1N5401 diyod ile aküye giriş yapacaksın. Ayrıca akü voltajının da 14volt seviyesini geçmemesini sağlaman lazım. Bunu da lm431 ve 3 direnç bir röle ile yaparsın. En kolay ve kullanışlı yöntem bu.

Bu devre uygun değil, şarj uzun sürer ve enerjinin bir kısmı ısı olarak lm317 de harcanır. Üretilen tüm enerjiyi direkt aküye girmek lazım.

Shottky diyod da kullanılabilir, voltaj düşümü daha az olur.

Ama gerçek verimi alayım diyorsan 18v 5W bunun en verimli yeriyse, Giriş 18v çıkış 14 volt olan bir DC-DC convertor lazım. Neden mi.

Grafikte 36volt için yapılmış ama farketmez.
Mesela bu grafiğe göre bu paneli 14 volt olacak şekilde bir aküye bağlarsan çekeceğin akım 5 Amper civarında . YANI 70 W.

Oysa 2 aküyü seri yapıp bağlarsa 28*5 = 140 W.

grafikteki en verimli noktada 36v x 4.5 Amper = 160W. O yuzden bu noktada calismasi en iyisi
 
Bu devre uygun değil, şarj uzun sürer ve enerjinin bir kısmı ısı olarak lm317 de harcanır. Üretilen tüm enerjiyi direkt aküye girmek lazım.

bu devre sorunsuz çalışıyor şarjın uzun sürüp sürmemesi konusu bağlanan seri direnç ile alakalı. şarjın yavaş olması akü içinde sağlıklıdır. giriş gerilimi herzaman 18v olsa dediğin gibi enerjinin bir kısmı ısı olarak atılır fakat bu tam güneş alındığında olur.zaten giriştede bir diyot var 0,6 volt orda gidiyor yani giriş gerillimi 17v civarı çıkışta 13.8 olacağından çok ısı kaybı olmaz. çokta iyi çalışır.
 
Bu devre hoşuma gitti arkadaşlar. Bir sorum daha olacaktı size.
bu panelin çıkışı 18 volt amperi ise 0,28 amper. bu voltajı 13.8 düşürünce amper biraz yükselir değil mi? Aslında tek sıkıntım amperin düşük olması. Bu amper nasıl yükseltilebilir?
 
karıdaki post u görünce benimde aklıma bi soru geldi güneş panelinin çıkışına regulatör devresinden önce yüksek kapasiteli bi kondan satör bağlasak(10000uf) regülatöre gelen akımda nasıl bi etki yapar acaba doğrulltma devrelerindeki mantık yani
 
280mA oldukça iyi bir akım. çok iyi şarj olur.
 
LM317 üzerinde 3Volt voltaj düşümü olur. 14volt çıkması için 17 volt girmen lazım.

Farzet panel 16 volt verdi zaten 18 voltu da belki öğlen güneşinde verecek, 16-0.6-3 = 12.4 volt ve senin şarj durdu. Yazık değil mi.
 
merak ettigim dc dc konverterdeki enerji kaybı lm317 kullanılan devreninkinden azmıdır.en az komponentle yapılan devre en makul devre degilmi.akü ömrü 2-3 sene yeter diyorsa bir diyotla 100r direnci parelel baglayıp direk aküyü sarj edebilir.(ben bu metodu cok kullandım alarm sistemlerinde akü 2-3 sene gidiyor).eskiden otomatik sarj devresi yapıyordum akü bozulmuyor müsteri bizi unutuyor diye vazgectim.ayrıca aküyü sarj etmek icin regüle etmek gerektigini zannetmiyorum sadece akımı sınırlamak yeterli bence.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,911
Mesajlar
921,627
Kullanıcılar
451,065
Son üye
ümit karasu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst