Elektroniksever
Üye
Elimde 5 watt bir güneş pili ile 6 volt 4 ah akü var. Bu aküyü ben bu güneş pili ile nasıl şarj ederim? Cevaplarınızı bekliyorum
Bizde 10A den daha küçük akımlı şarj regülatörü yok ne yazık ki ancak sistemde 10A kullanılmasında bir sakınca yok hem ileride paneli büyütmek isterseniz (10A e kadar akım veren başka bir panelle değiştirip) aynı şarj reg. ile devam edebilirsiniz.
Şöyle bir sorum olacak mesela piyasada satılan şarj kontrol cihazlarının en büyüğü gördüğüm kadarı ile 50 ah. Peki ben bir 1500 wattlık güneş paneli sistemi kurmayı düşünürsem, bu sistem yaklaşık olarak 1500 / 17 = 88 ah. peki şarj kontrol cihazı en büyüğü 50 ah olduğuna göre bu sistem aküleri nasıl şarj edecek? yanlış bir hesabım mı var? Bu konuda yardımızını bekliyorum.
Sayın abuzerefendi.
100 w.lık panellere kadar 12 v. olur. 200 w. paneller 24 v. olur. 12 v. olan boşta 17-18 v. gösterir, yüke binince 13-14 lerde akü şarj eder. Aynı şekilde 24 v. olan da boşta 34-35 v. gösterir, yüke binince 24-25 lere düşer.
Elinizdeki paneller 12 v. ise ikişer ikişer seri bağlayıp 24 v. olarak kullanırsınız. Her grubu da diğer grupla paralel bağlarsınız. Oluşan grubu da ikiye bölerek 2 ayrı şarj cihazı kullanırsanız herbirine düşen akım azalacaktır.