Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

test
slm arkadaşlar elimde 5hp lik 10 amper veren 4200rpm yazan bir dinamo var ben bunla türbün yapmak istiyorum buna hangi şarj devresi almam lazım. en uygun ve hangi akü iyi olur buna. genel yazmayın. sadece bu motor üzerine konşalım. yani bu motora eniyi sistem nedir.
ve ilgilenenlere 1.75 ve 4hp arası motorlarım var. on lar satılık. 12 adet.
http://www.sahibinden.com/1_75_hp_ve_5_hp_arasi_dc_motorlar_ruzgar_turbini_icin_ruzgar-10WQQaXQQ13175351WQQpXQQdisplayitem

5hp yi kendime ayırdım :)
 
selam arkadaşlar öncelikle tüm paylaşımlar için teşekkürler.şefim size ayrıca teşekkür etmek istiyorum.şefim sizden öğrendiklerimle bu rüzgar jeneratörünü yaptım.şu an normal bir rüzgarda 18v ila 23v arası voltaj üretiyorum.fakat bu aşamada tıkandım.yardımlarınızı bekliyorum.ben 12v aküyü şarj edip inverter kullanmadan 12v trafo ile florasan ampül aydınlatma kullanacağım.ilk sorunum rüzgar hızıyla bağlantılı 18v-23v olan enerjimi 14,4v olarak nasıl bir devre ile veya daha ekonomik bir şekli varmı.hazır regülatörler çok pahalı geldi.aküyü sürekli şarj edip sadece 12v olarak kullanmayı planladım.mekanik kısmı tamam.evimin balkonuna bağladım.enerji üretiyor fakat akü şarj kısmı hakkındaki yardımlarınızı bekliyorum şimdiden tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum
 
işyerinden sevdiğim bir abim aldı kurdu 2kwlık bina arası kaldı biraz ama yinede güzel dönüyor:) yeri geçici daha rüzgarlı bir yere yerleştiricez.8 akü ile devrede resimlerini koymaya çalışırım.
 
Üstad bizim fabrikadad denendi bu rüzgar türbini ama pek randıman alamadık.İnşallah buradaki bilgiler bize yol gösterir emeğinize sağlık.teşekkürler
 
Sayın yılmaz58 arkadaşım !
Yaptığın türbinin çalışması çok hoşuma gitti. Hele bunda benim katkımın olması daha da sevindirdi. Öyle sanıyorumki para verip, almış olsan bu kadar mutlu olamazdın, bir insanın kendi yaptığı birşey karşısında çok daha mutlu oluyor.

Aşağıda girişi 12 - 40 v. olan bir regüle ve akü şarj devresi veriyorum. Devre denenmiş ve çok iyi çalışan bir devre. Çok sevdiğim bir elektronikçi ağabeyimin çalışmasıdır. Onun iznini alarak yayınlıyorum.

Şayet ürettiğin elektrik ac. ise üstte görülen doğrultma devresini de kullanıyorsunuz, dc. üretiyorsanız doğrultma devresine gerek kalmadan regüle devresini kullanıyorsunuz. İşine yarayacağını sanıyorum.

Arkadaşım, birde yaptığın çalışma hakkında bilgi verseydin daha güzel olurdu. Kullandığın alternatör, kanat sayısı ve uzunluğu, arada redüktör varmı bu gibi detayları açıklarsan buradaki yapmaya çalışan arkadaşlara örnek olurdu. Resmini çekip, koyabilrsen çok daha güzel olur.

Sayın uzunarif
Fabrikada denediğiniz türbin kaç kwa olduğunu bilmediğim için ve hangi bölgede olduğunuzu bilmediğimden yorum yapmak zor olur. Bu rüzgar türbinini çok rüzgar alan yerde kullanmak gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • 12 - 40 v. regülatör.jpg
    12 - 40 v. regülatör.jpg
    62.6 KB · Görüntüleme: 625
Sevgili giray kardeşim, öncelikle aramıza hoşgeldin.
Henüz 16 yaşında olmana rağmen bu kadar araştırmacı ve meraklı oluşun hoşuma gitti. Evimin elektriğini bu türbinden karşılamak gibi bir düşüncem yok, tek bir led bile yakmak yeterli demişsin. Bir insanın kendi yaptığı bir makinanın, cihazın (bunun adı her ne olursa olsun) çalıştığını görmek kadar insanı mutlu eden başka bir şey yoktur. En azından benim açımdan.

Şimdi elimden geldiği, dilimin döndüğünce senin anlayacağın şekilde anlatmaya çalışayım.

Elektrik üretmek için bobin ve mıknatıs gerekli. Mıknatısı bobinin yanında hızla hareket ettirirsek bir elektrik meydana gelir. Bu tersi de olabilir. Yani mıknatıslar sabit durup, bobinleri hareket ettirebiliriz.

Elektrik motorları da aynı prensip üzerine çalışır. Özellikle sabit mıknatıslı doğru akım motorları aynen böyledir. Motor dış sacının iç kısmında yarım yuvarlak şekilde bir kaç tane mıknatıs bulunur. Bu mıknatısların ortasında ise bakır sargıların bulunduğu endüvi bulunur.
Biz bu doğru akım motoruna dışardan elektrik verdiğimizde ortadaki endüvi döner, endüvinin ucundaki mil den döner bir hareket alırız.
Şayet bu endüvi milini dışardan başka bir kuvvetle dönderirsek, bu seferde elektrik alırız. Yani öyle güzel bir tasarım ki, elektrik verirsen döner, dönderirsen elektrik verir.

Bu bahsettiğim dışardan bir kuvvetle motoru döndürdüğümüzde elektrik alıyoruz ya, işte o döndürme hareketini bir rüzgar gülü ile yani rüzgar türbini ile sağlıyoruz.
Üretilen elektriği aküde depolama işi biraz daha elektrik bilgisi gerektiren bir konu. Akü doldurabilmek için 12 v. elektrik alabilmeli. İstersen sadece 12 v. küçük bir ampülü yakmak için mesela el fenerlerinde bulunan ampül yakmak için küçük bir doğru akım motoru bulmalısın öncelikle. Bu motoru verdiğim resimlerde olduğu gibi monte edebilirsen seninde küçük bir rüzgar türbinin olur.

Tabi bu anlattığım sistem bizim gibi amatörlerin zevk için yaptığı sistemdir. Profesyonel anlamda ülke elektriğine katkıda bulunan o devasa türbinlerin yapısı çok daha farklı ve karmaşıktır.

Diyeceklerim şimdilik bu kadar, kafana takılan soru olursa yardıma hazırım canım kardeşim.

Aşağıda en son yaptığım küçük bir türbin var. Üzerinde bulunan küçük bir lambayı yakıyor.
 

Ekli dosyalar

  • SD533823.JPG
    SD533823.JPG
    84.1 KB · Görüntüleme: 442
  • SD533824.JPG
    SD533824.JPG
    80 KB · Görüntüleme: 396
Son düzenleme:
Şefim biz yaptık pervaneyi ama balans olayı için bir öneriniz varmı pratik olsun
Pervaneyi sizin verdiginiz ölçülerde imal ettik.önerilerinizi bekliyorum.
Bu arada devre içinde teşekkür ederim.
 
sayın hocam ben bunu denedım 12 volt bır sarz dınamosuna pervane bagladım dınamo 12 volt 120 amper akuyu sarz ettı aku cıkısına 600 vat bır adet ınvertor bagladım normal 220 elektrıgı alıyorum yalnız aku cabuk bıtıyor sureklı dınamo sarz edıyor ama 2 saat buz dolabı calıstırırsam aku zayıflıyor bır sure bekleyıp sarz ettırmem gerekıyor ne yapmam lazım bılen arkadaslar yada sız yardımcı olursanız sevınırım tesekkur ederım
 
ayrıca kucuk mbır balık cıflıgımde elektrık uretmek ıstıyorum sanıyede 10 lıtre su alıyorum cark sıstemını bılıyorum dırek 220 cıkıslı bır jeneretor dınamosu koysam suyum yetermı tesekkur ederım
 
ya ust al kardeş acaba sen mi yanlış anlattın,yoksa ben mi yanlış anladım?şarj dinamosuna pervane takıp 12volt 120 amper aküyü şarj ettim demişsin...peki nasıl bir dinamo bu.herhalde modifiye yaptın bu dinamoya yoksa hazır mı buldun bu tip bir dinamoyu?biliyorsun normal bir şarj dinamosuna modifiye yapmadan pervaneyle çevirip enerji alabilmek pek kolay bir iş deyil.piyasada sabit mıknatıslı şarj dinamolarının nadiren de olsa bulunabildiğini duymuştum.bir çok otoelektrikciye ve bobinajcıya sordum öyle bir şarj dinamosu görmedik dediler.bir forumda okumuştum esgi wosvagen lerde ve unimorklarda varmış diye ama soruşturdum yokmuş. seninki bu tip kendinden mıknatıslı bir dinamomu?eğer öyleyse markası ney ve hangi araç tan söktün?cevabını merakla bekliyorum kardeşim çoksağol...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,036
Mesajlar
932,450
Kullanıcılar
453,003
Son üye
CagdasBey

Yeni konular

Geri
Üst