Redresör çıkışının ölçüm değerlerinde sorun yok.
Ben şunu öğrenmek istiyorum.PC den sinyal jeneratöründen -12db 0.244V u transistör devresine girdiğimde ibreye gidecek olan 0.244V u nasıl okuyacağım?Bunu voltmetre ile ölçek istiyorum. Bu ölçümü bana yaptırabilir misin Yamyam hocam?Aldım elime probları
Aşağıdaki şemada nereye dokunacağım?
KÖTEK
ayrıca SUMSUK
Bizim redresör devresinin TP (Test Point) noktası aynı zamanda bir ölçüm noktasıdır. Redresör girişinden 1Vp AC verdiğinde TP noktasından bu gerilimi 1V olarak aynen okursun.
Demek ki redresör girişinden 0.1Vp AC (-20db) verdiğinde de burada herhangi bir ölçüm aleti ile aynen okumalısın.
İşte burada şunu anlaman lazım.
1 transistör devresi ve bir ibre ile yapmış olduğumuz şey aslında DC 1V ölçebilen bir voltmetredir. İnanmazsan DC 1V ölçen bir digital voltmetreyi bağlayıp aynen doğrulayabilirsin.
Anlaşılması gereken konu ise şudur.
PPM ler AC gerilimin peak seviyesini ölçerler. Dolayısı ile müzikteki iniş ve çıkışlar çok hızlı oldukları için ibremizin bu hıza ayak uydurabilmesi istenir. Ancak takdir edersin ki ibre kendisini kaldırıncaya kadar müzikteki peak seviyesi çoktaan en alta inmiş olacaktır.
İşte bu tek transistörlü devremiz bu amaçla tasarlanmış bir devredir. Normal olarak bir redresör devresi çıkışı önündeki kondansatörü dolduruncaya kadar bir gecikmeye uğrar. Aynı zamanda bu kondansatörün boşalması da zamana bağlıdır.
İşte buradaki esas unsur şudur.
Dedektör çıkışındaki kondansatörün doldurulması dedektörün çıkış akımı ile ilgilidir. Bu akımı asla tam sağlayamadığımız için ibreye bağlı bir kondansatörü belli bir voltajla daima dolu halde bırakırız. (Prensip olarak 0.4V V- ile) Redresör devresindeki kondansatörün polaritesi ile bu kondansatörün polaritesi aynı dahi olsa tr üzerinden dolma ve boşalma mümkün mertebe hızlandırılmış olacaktır.
(Kafam karıştı yanlışlarım olursa düzeltirim)
ÖNEMLİ NOT:
TP noktamız esas ölçüm noktası olup, ibrenin olduğu yer ise transistörün akıttığı akımı ifade etmektedir. Yani transistör çıkışının doğrulanması bu transistörün emiterinden geçen akımı doğru ölçmek ile mümkündür.
İbre akımımız 1mA olduğu için ibrenin sonuna kadar sapma halinde ibre üzerinden 1mA geçtiğini bilmeliyiz.
Dolayısı ile son devremizi V to I (Voltajdan akıma) konverter olarak düşünmeliyiz.
Bu sebeple daha önceki yazılarımda karmaşıklık olmaması için şunu belirteyim.
Bu ibreye paralel olarak 1mA lik başka bir ibre daha bağlarsan örneğin bir ölçü aleti ibresi, veya 1mA ölçen bir ibreli DC mA metremiz var ise ibremiz ile aynı değerleri göreceksin.