Hurda Amplinin Başına Gelenler

Bu durumda STK ile loudness devresi arasında grounding veya kablolama hatası var kesinlikle.
ÖNEMLİDİR:
Pot tamamen kısık iken duyulan gürültü arttı mı?
Volüme potu ile oynarken gürültülerin durumu seviyeye göre ne alemde.
STK pre state ground ile loudness ground birleştirilmişmi idi.
Bu işlem yapılırken loudness çıkış kablosu STK ya bağlanırken şase ucu da bağlanmalı, STK daki şase jumperı sökülmelidir.
PC ile ölçüm yapılırken volüm potu kısık durumda iken gürültü kaç civarı idi.
Ton konrole geçebilmemiz için loudness ile STK ampli arasındaki sorunu halletmemiz gereklidir. Çünkü volüme potu tam kısıkken bile gürültü oluyor demiştin. Bu gürültü cızırtılı şekilde olduğu için tam anlaşılamıyor.
Bu arada volüme potu ve PCB si ve bağlantılarını yeniden düzenlemek gerekebilir.
Senin blendajlı kabloların zaten orijinal ve birinci sınıf. Ancak volüme pot bağlantısındaki kablolarda hata olasılığı olabilir.
O trafo birinci sınıf ve galiteli. Zaten trafodan genellikle HUMM HIRR gibi sesler gelebilir.
 
Gürültünün karakteristiği aynı ve biraz daha yüksek şekilde duyuluyor bu haliyle.
Loudnesstan stkya giden kablodaki şase STKya bağlı değildi. Ama kart üzerindeki pin takılıydı. Birde diğer türlü deneyeyim bakalım ne olacak.

Gürültü,hoparlörlere yaklaştığımda kulak ile rahatlıkla duyulabildiğinden dolayı bu aşamalarda PCden gürültü ölçümü yapmadım.
Kartları yeniden yapmadan önce bi fırsat bulabilirsem volume ve pot bağlantı kablolarını yeniden ince bir kablo ile tekrar yapacağım. Ancak işimden dolayı hala ilgilenemedim maalesef

Olası bir kablo hatası varsa fark edebilmek için açılmış konuları bir dolaşayım bakalım.

Bu arada ampli hiç ısınmıyor. STKnın kendisinde çok çok az ısı olsa bile soğutucu bloğu aşırı soğuk.
Ama birkaç ay sonra Antalya sıcağında belki durumlar değişebilir.

Trafo hakkında yazdıklarınız beni biraz rahatlattı hocam. Bu arkadaşın sesi bazen yükseliyordu şüphelerim de o yüzdendi ama normalmiş.
 
Volüme potu min iken herhangi bir hışırtı oluyorsa, bu durum ampli pot arası kablolama grounding kurallarınca incelenir.
Çünkü POT min iken ampli girişi şaseye kısa devre demektir.
POT min iken ampli girişi kısa devre olmuyorsa, pot şase arasında...
Omik direnç.
Endüktif direnç.
Kapasitif etkileşim.
Gibi unsurlar olduğu teknikte ifade edilir.
Bu etkilşemlerin sebebi ise yanlış kablolama tekniği ve yanlış grounding anlamına gelir.
Potun şase bağlantısı arasındaki kabloların uzunluğu dahil, bağlantı noktaları artı, bağlantı yerleri bile önem arz eder.
Teknik olarak potun şase uçları ila metal şasemizi bir ohmmetre ile ölçsek ve sıfır ohm görsek dahi, bu bağlantıda bir direnç olduğu teknik olarak gerçektir.
İşte bu tür dirençlerin ölçümleri basit olarak yapılamadığından dolayı çoğu kişiler bu gibi sorunların üstesinden gelemezler.

STK PCB si tarafımca acımasız testlerden geçirilmiş olup, malzemelerde veya montajda hata yapılmamışsa, sağlıklı olarak çalışacaktır. Bu devredeki tek sorun kötü üretim STK lardır. Bu sorunun aşılabilmesi sadece muhtelif entegrelerle test edilmekle anlaşılabilir. Kötü üretim entegreler şimdilik yüklenme testinden geçemedikleri için bu şekilde kullanılabilir.

NOT:
Volüme potunun üst uçları ve loudness uçları pot plaketindeki konnektörlerden sökülerek gürültü testi yapıldığında cızırtı devam ediyorsa sorun kesinlikle kablolama veya grounding hatasıdır.
Bu uçlar ayrıldığında gürültü olmuyorsa, besleme devresi dahil, loudness montaj prosedürlerini incelemek gereklidir.
 
Bahsettiğim bu cızırtı devam ediyor hocam. Sesi açtıkça azalıyor ve sesi iyice yükselttikten sonra sanırım üst uçlar takılı olmadığı için çok kısık tiz bir ses vermeye başlıyor.

Aşağıdaki pinleri volume pot plaketinden direkt söküp denedim.



Şimdi bass ve tiz pot bağlantıları için yeni kablo yapıyorum sonucu tekrar yazacağım.
 
Bahsettiğim bu cızırtı devam ediyor hocam. Sesi açtıkça azalıyor ve sesi iyice yükselttikten sonra sanırım üst uçlar takılı olmadığı için çok kısık tiz bir ses vermeye başlıyor.
Sorun kesin olarak grounding hatası.
Potun şaselemesi ile ilgili hata yapmışsındır.
Önce şu testi bi yap.
Ampli giriş kablolarının üçünü de bağla. Yani şaseyi de bağlayacaksın. Amplideki ground jumperını sök. Potun üst uçları bağlı olmadan yine bir test et ve sonucu yaz.
Duruma göre gidek.
Bu vaziyete göre devrelerde hata yok.
Şimdilik balans potunu devreden ayır.
 
Hocam bu şekilde volume kısıkken cızırtı ciddi anlamda azaldı, çok düşük seviyede duyuluyor. Hıss dediğim gürültüyle aynı seviyede gibi. Tabii bunlar volume en kısık seviyedeyken.

Deneme amaçlı üst ucu da takıp dinlediğimde volume ile artan gürültü mevcut. Sadece ses en kısıkken yükselen gürültü ciddi anlamda azaldı.

Bu testler esnasında değişiklik yaptığımız trimpotlar ilk ayarladığımız şekilde ayarlıydı. Tekrra eski haline getirmiştim.
Ölçümler kulak ile yapıldı.
 
Tamamdır. Demekki grounding oldukça kötü imiş.
Eğer son testten sonraki pot kapalı iken gürültü seviyesi rahatsız seviyede değilse, şunları yapalım.
Önce loudness trimpotlarını yine 50K olarak ayarla. STK trimpotları yarıdan biraz daha açık yaklaşık %60 seviyesinde olsun.
Bu durumda iken volüm potu %60 tan fazla açıldığında HISS oluşuyorsa şimdilik normaldir.
Müzik dinlerken HISS sesi rahatsız etmiyorsa, bir süre müzik ile test et. Ampli gücü ne alemde bi bak.
 
Trimpotları tekrar söylediğiniz gibi ayarladım hocam. Gürültü yine %70lerden sonra duyuluyor orası değişmedi. Ancak kısık seste bu gürültü şimdi çok daha az. Ampli tamamen sessiz çalışmıyor olsa da bu en azından öncekine göre iyi bir gürültü seviyesi.

Keşke ampli çıkışındaki gürültüyü de bilgisayardan ölçebilsem.
Sırf bunun için daha önce @sasen1 ile birlikte hazırladığınız osilaskop çalışmasından yapasım var ama fırsat bulamıyorum bi türlü.

Peki pot kablolarını yeniden yapayım mı? Fotoğraftaki gibi blendajlı kısmı boşta bırakarak yapacağım bu sefer. Biraz kaba kablolama olacak ama gürültüye olumlu etkisi olursa hiç problem değil.
Dışarıda kalan blendajlı kısımları keseceğim.


Yarın güç testini 1K sinyal vererek yapacağım. 1W seviyesindeki volume potunun konumunu da eklerim yine konuya.

Bu arada STKya şaseyi bağlayıp yine karttaki şase pinini çıkardığımızda neden bu gürültü bu kadar azaldı? Nerede hata yaptığımı çözemedim
 

Ekli dosyalar

  • amp1.jpg
    328.7 KB · Görüntüleme: 9
  • amp2.jpg
    408 KB · Görüntüleme: 14
Gürültünün %70 lerden sonra duyuluyor olması normaldir. Çünkü sen bir armatür... Pardaon AMATÖR'sün.
Profesyonel bir tasarımda bu gürültü unsuru için çok pahalı ölçüm aletlerine ihtiyaç duyulur. Sen dert etme.
PC bazlı osilaskop ile ampli gürültü seviyesi ölçmek risklidir. Ancak ses kartının max giriş gerilimi baz alınarak yapılabilir.
Bu arada STKya şaseyi bağlayıp yine karttaki şase pinini çıkardığımızda neden bu gürültü bu kadar azaldı? Nerede hata yaptığımı çözemedim
Bu olay guduruk bir olaydır. Aslında herşey normal olup, zaten o jumper tarafımca tasarım prosedürleri doğrultusunca hazırlanmıştır.
Ben de guduruk olduğum için montaj ve tasarım prosedürlerini elimdeki ölçü aletleri ile hazırlıyorum zaten.
Olay PRE-STATE ground ile POWER-STATE grounding olayının hesaplamasıdır. Bu hesabı her kişi yapamıyor.
Hatta nice mühendisler doktorlar istedi de vermedim...
PARDON
Nice mühendisler bu devreyi yapmak istediler de yapamadılar. Sorun değil.
POT gabloları belli disiplinde yapılmalıdır. Aksi takdirde yine gürültüler oluşur. Bu sebeple pot için kablo yapacaksan bana sormalısın. Yoksa köteklenirsin.
 
Aslında osilaskop için pcdeki 5,25”lik alana uygun bir modül yapmıştınız sanırım, ben onu kastedmiştim.

Potların bağlantısı için önerilerinizi alabilirim hocam. Aslında ince kablolarla bile gürültü olmaması lazımdı ama nedense problem çıktı.
Belki de hiç katkısı olmayacak ama yapılabilecek bişey varsa da denemek isterim.

Aslında gürültüden dolayı hevesim biraz kursağımda kaldı diyebilirim. O kadar malzemeyi ölçüp eş değer olanlarını belirleyip kullandım, malzemelerin çoğunu kaliteli ve markalı aldım ama tam istediğim sessizlikte olmadı, ufaktan gürültü var.
Muhtemelen temel bazı şeylerde hatam var. Belki sonraki projelerde daha iyi sonuçlar alırım. Temelden kastım lehimleme ve süresi ile ilgili.

Ama son yaptığımız işlemlerden sonra gürültü anlamında daha iyi durumdayız.
Bu amatörlüğüme rağmen ve bu alanın çok dışında biri olmama rağmen yardımcı olmaktan bıkmadığınız için çok teşekkür ederim hocam.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…