N ADAMLARININ YETKÎ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI
HAKKINDA YÖNETMELİK
(Yayımlandığı R.G: 02.11.1985-18916)
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
Madde 1: Bu Yönetmeliğin amacı, Kanunun 38 inci maddesinde sayılan mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları dışında kalan fen adamlarının yetki, görev ve sorumluluklarını belirlemektir.
Kapsam
Madde 2: Bu Yönetmelik, belediye ve mücavir alan sınırlan ile bu sınırlar dışında görev yapacak 38 inci maddede sayılan mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları dışında kalan fen adamlarını kapsar.
Dayanak
Madde 3: Bu Yönetmelik 3194 sayılı İmar Kanununun 44 üncü maddesinin II nci fıkrası gereğince düzenlenmiştir.
Tanımlar
Madde 4: Fen Adamları; Yapı,
Elektrik Tesisatçılığı, Sıhhi Tesisat ve Isıtma, Makina, Yapı Ressamlığı, Harita Kadastro, Tapu Kadastro ve benzeri alanlarda mesleki ve teknik öğretim veren okullardan diploma ve kurs belgesi alarak, yapıların mimari, statik ve tesisat planlarının, projelerinin, resim ve hesaplarının hazırlanması ve uygulanmasında ve halihazır harita ve kadastro işlerinde görev alan elemanlardır.
İKİNCİ BÖLÜM
Fen Adamlarının Gruplandırılması
Madde 5: Fen Adamları, kendi uzmanlık dallarında iştigal etmek üzere alanlarında gördükleri mesleki ve teknik öğretim seviyelerine göre aşağıdaki sınıflara ayrılırlar:
I. Grup: Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen alanlarda üç ve dört yıllık yüksek öğrenim görenler:
a)
Teknik Eğitim Fakültesi mezunları,
b) Mülga, Teknik Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu ve Yüksek Teknik Öğretmen Okulu mezunları,
c) Mülga, Yüksek Tekniker Okulu mezunları,
d) Yukarıda yazılı okullara muadil tahsil verdikleri Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca tesbit edilecek yurt içi ve dışı okullardan mezun olanlar.
II. Grup: Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen alanlarda iki yıllık yüksek öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra dört yıl mesleki ve teknik öğrenim görenler.
a) Meslek Yüksek Okulu mezunları,
b) Mülga, Tekniker Okulu mezunları,
c) Mülga, Îstanbul Teknik Okulunun Fen Memurluğu okulu mezunları,
d) Teknik Lise mezunları,
e) Mülga; Teknisyen Okulu mezunları,
f) Mülga, Harita Ahzi Tersim Mektebi ve Harita Umum Müdürlüğü Harita Mektebinden mezun olanlar,
g) Mülga, Yapı Kalfa Okulları ve Yapı Kalfası Sınıfı,
h) Mülga, İstanbul Sanayi Mektebinin İnşaat Bölümü,
ı) Mülga, Fen Tatbikat Okulu İstihkam ve Demiryolu Bölümü,
i) Yukarda yazılı okullara muadil tahsil verdikleri Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca tesbit edilecek yurt içi ve dışı okullardan mezun olanlar.
III. Grup: Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen alanlarda ortaokuldan sonra iki ve üç yıl mesleki ve teknik öğrenim görenler.
a) Yapı Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi mezunları,
b) Mülga, Erkek Sanat Enstitüsü, Yapı Sanat Enstitüsü ve yapı Enstitüsü mezunları,
c) Mülga, Erke Sanat Okulu ve Yapı Sanat Okulu mezunları,
d) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu ve Kadastro Okulları mezunları,
e) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Toprak ve İskan İşleri Genel Müdürlüğünce açılmış lise üstü bir yıllık harita veya kadastro mesleki tedrisatlı kurslarını bitirenler,
f) Mülga, İnşaat Ustası Okulu mezunları,
g) Mülga, Yapı Ustası Okulu mezunları,
h) Çırak, Kalfa ve Ustalık Kanununa göre ustalık belgesi alanlar,
ı) Yukarda yazılı okullara muadil tahsil verdikleri Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca tesbit edilecek yurt içi ve dışı okullardan mezun olanlar ile bunlara denk kursları bitirenler.
IV. GRUP: İlkokul mezunu olup, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen alanlarda mesleki ve teknik öğrenim veren kurslar veya ortaokulu bitirenler,
a) Mülga, Yapı Sanat ve Erkek Sanat Ortaokulu mezunları,
b) Çırak, Kalfa ve Ustalık Kanununa göre "Kalfalık" belgesi alanlar,
c) Gece ve Gündüz Endüstri Pratik Sanat Okulunu bitirenler,
d) Milli Eğitim Bakanlığının Sürveyan yetiştiren kurslarını bitirenler,
e) Belediyelere Fen elemanı yetiştirilmek üzere Bayındırlık ve İmar ve İskan Bakanlıklarınca düzenlenen kursları bitirenler,
f) Evvelce, Belediyelerce ve Bayındırlık Müdürlüklerince veya ilgili meslek teşekküllerince açılmış olan Yapı Kalfası Kurslarından mezun olup da iştirak şart ve esasları Milli Eğitim Bakanlığı ile İmar ve İskan Bakanlığınca müşterek tesbit edilmek suretiyle belirli bir tarihte, bir defaya mahsus olmak üzere açılan imtihanda başarı sağlayıp yukarıda bir grupta sözü geçen kurs mezunlarına verilen belgeyi alanlar.