Mardahan
Üye
neyi tamamlayım anlayamdım sn. mahradan birde tesisatçı olmadığım kanaatine nereden vardınız merak ettim ?
Sırasıyla gidelim...
- Yedek enerji kaynağı olan jeneratörlerin tesisata bağlantısında (ister otomatik,isterse manuel olsun...) Şalterden veya Kontaktörden geçen kablolar faz kablolarıdır... Jeneratör Nötrü direk olarak nötr barasına bağlanır... Nötr şebeke trafosunun yıldız noktasıdır. Aynı zamanda şebeke topraklaması ile ve bazı direk veya boxlarda topraklanmıştır... Dolayısıyla jeneratörün yıldız noktasıda böylece topraklanmış olur... Bunu tüm tecrübeli tesisatçılar bilir...
- Şebeke enerjisi bulunmayan bir alanda ise; yükler dengesizse yıldız noktası topraklanmalıdır... Ama bu jeneratör koruma topraklamasından bağımsız olursa daha iyidir... Bir şantiyede başıma geldi... Benden önce giden iki teknisyen arkadaşda "jeneratörlerinin gücünün yetmediğini, değiştirmeleri gerektiğini" söylemişler... Bir tanıdığın ricasıyla -bir de ben bakmak için- gittim... Pens ampermetre ile yüklerin son derece dengesiz oduğunu gördüm... Jeneratörden yaklaşık 20 mt açıkta iyi bir topraklama yaptım... Aynı jeneratör, aynı yüklerle 1,5 yıldan beri sorunsuz çalışıyor...
- Dengesiz yüklerde, jeneratörün yıldız noktasının topraklanması -benim tecrübelerime göre- şarttır... Zararı olmaz, faydası olur...
- Diyelim ki kaçak akım roleniz devreyi açtı... O anda Jeneratörden enerji çekilmediğine göre, sıfır noktasının topraklanması gibi bir sorun olmaz... Ama pratikte ve teknik olarak uygulanan jeneratörü tesisata bağlama biçimi tam olarak bu değildir zaten...