Kaçak akım rölesi anahtarlama amacıyla kullanılır mı?

selvioguz

Üye
Katılım
30 Tem 2024
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar, bağ evindeki kuyuda kullandığımız bir dalgıç pompa var. Su deposuna su basıyoruz, genelde kapalı oluyor, ihtiyacımız olduğunda çalıştırıp depo dolunca tekrar kapatıyoruz. Eskiden bu pompayı çalıştırmak için pompanın dibine kadar giden bir hattı evde duvardaki priz ile besliyorduk. Fişi prize takınca pompa çalışıyor, çıkarınca da duruyordu. Anahtarlama yöntemimiz kısaca böyleydi. Daha sonra bu durumun riskli olduğunu, pompaya giden elektriğin tüm evi dolanıp gittiğini, bunun yanlış olduğunu öğrendik. Öneri olarak da pompanın elektriğinin direkt evin dışındaki elektrik panosundan gelmesi gerektiğini, elektrik panosuna yeni bir sigorta ekleyerek anahtarlama yapabileceğimizi söylediler. Bizde bu işlemleri kendimiz yaptık.

Şebekeden gelen elektrik bir sigortadan geçip sayaca gidiyor, sayaçtan çıkıp direk eve gidiyordu. Bu hattı kesip kaçak akım rölesine girdik ve çıkışını eve verdik. Ayrıca bir adet daha kaçak akım rölesi ekledik ve ilk kaçak akım rölesinin girişlerinden ikincinin girişlerine atlama yaptık. İkincinin çıkışını da pompaya bağladık. Daha sonra kaçak akım rölesini on/off yaparak pompanın çalışma durumunu gözlemledim, istediğim şekilde anahtarlama görevini yaptı. Ayrıca pompaya giden hattaki voltaja multimetre ile baktım ve 206-208 arası değişen değer okudum, kaçak akım rölesinin off konuma aldığımda 0 okudum (bu arada evin prizinde multimetre ile 224-226 arası okuyordum aradaki farka anlam veremedim). Yani işlev olarak hedeflediğim anahtarlama durumunu sağlamış oldum. Kullandığımız kaçak akım röleleri siemens marka. Biz bunları sigorta sanarak taktık. Taktıktan sonra kaçak akım rölesi olduklarını öğrendim. Sigorta ile kaçak akım rölesi farkına bakınca da acaba yanlış bir iş mi yaptım diye şüpheye düştüm. Bu işlemi yaparken ki amacım anlaşılmıştır diye düşünüyorum, pompaya giden hattı güvene almak ve anahtarlama yapabilmek. Sigorta yerine kaçak akım rölesi kullanmış olmamız sorun oluşturur mu? Uzun oldu fakat durumu tam olarak aktarmak istediğim için detay verdim. Okuyan herkese teşekkür ederim. Okuyup da yardım eden olursa duacısı olurum. İyi günler.

Resimde sol alttaki kaçak akım rölesi yazıda birinci (ilk) diye bahsettiğim, sağ üstteki de ikinci diye bahsettiğim kaçak akım rölesi.

WhatsApp Image 2024-07-31 at 00.07.25.jpeg
 
Dalgıç pompa tek fazlı, ona ait olan kaçak akım rölesi 3 fazlı. KAR ın tek fazlı olanını, ayrıca motor akımına uygun sıgorta ve motor koruma şalteri takmanız daha uygundur. Motor koruma şalterleri 3 fazlıdır, onun iki kutbunu kullanırsınız.
 
Kimin eli kimin cebinde belli değil ve tesisatın tümü hatalı .
En az iki ustanın el atması gerekir ( iş güvenliği bakımından )

WhatsApp Image 2024-07-31 at 00.07.25.jpeg
 

Ekli dosyalar

  • istockphoto-1410589253-1024x1024.jpg
    istockphoto-1410589253-1024x1024.jpg
    63.2 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Dalgıç pompa tek fazlı, ona ait olan kaçak akım rölesi 3 fazlı. KAR ın tek fazlı olanını, ayrıca motor akımına uygun sıgorta ve motor koruma şalteri takmanız daha uygundur. Motor koruma şalterleri 3 fazlıdır, onun iki kutbunu kullanırsınız.

Teşekkür ederim cevabınız için.
1. Kaçak akım rölesi anahtarlama amacıyla kullanılmaz.
2. Kaçak akım rölelerine bağlantılar yanlış yapılmış.
3. Canınızı ve malınızı riske atmayın bir usta çağırın.
Teşekkürler cevap için.
Kaçak akım koruma rölesi görevi ayrıdır.
Sigortanin görevi ayrıdır.

👎 Tesisat
Işten anlayan elektrikçi çağırmanız.
Cevap için teşekkürler.
sayaç bağlantısında ve diğer bağlantılarda yanlışlık mı var yoksa ben mi yanlış anladım.
Panoda neyin nereye bağlandığı belli değil. Komple hatalı. Bir ustanın el atması lazım.
Kimin eli kimin cebinde belli değil ve tesisatın tümü hatalı .
En az iki ustanın el atması gerekir ( iş güvenliği bakımından )

Ekli dosyayı görüntüle 109301


Ekli dosyayı görüntüle 109302


Teşekkürler cevaplarınız için. Daha net anlaşılması için aşağıdaki resmi ekliyorum. Biz kendimiz bu işlemleri yapmadan önce elektrikçilerin yıllar önce yapıp bıraktığı halinde KAR'lar yoktu, sadece 3 kutuplu sigorta vardı. Şebekeden gelen sigortadan geçip sayaca gidiyor, sayaçtan çıkan direk hiçbir devre elemanı olmadan eve gidiyordu. Anladığım kadarıyla eski hali de çok sağlıklı değilmiş.


Ekran görüntüsü 2024-07-31 133205.png
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim cevabınız için.

Teşekkürler cevap için.

Cevap için teşekkürler.

Geçmiş olsun .
Yardım almanızda yarar vardır .

Belki arkadaşlar yardım ederler .
Çeşitli yönlerden fotolar kablo gözükür hali ile ( üstten eğimli alt eğimli diğer önden gözükmüyen kablo yerleri ) .

Sayaç arkası ve panonun bazı yerlerindeki kablolar nereye gidiyor belli değil
Kablolar nereden nereye gidiyor belli değil .
Gözüken kablolar başta nötr hatalı .
Can ve mala zarar gelebilir .
Tesisat trifaze olması daha önem taşıyor .

Kolay Gelsin Sağlıcakla ....

WhatsApp Image 2024-07-31 at 00.07.25 (1).jpeg
 
Son düzenleme:
Sayaçtaki trifaze KAR çıkış uçlarının birinden bir faz alıp uygun amperde bir otomat üzerinden dalgıçın oraya taşıyın ve oraya bir priz ve pako şalter üzerinden dalgıçı besleyin. İsterseniz panoda otomattan sonra bir adet daha 30mA KAR ilave edebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,100
Mesajlar
933,147
Kullanıcılar
453,149
Son üye
hyerbest25

Yeni konular

Geri
Üst