Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı

Sanyo da Japon ama Sony daha modern .
@sasen1 her türlü sony ile kendi amplisini yarıştırabilir.
@ozgurece35 nin resimde görülen SONY yi örnek alırsak...
EfMNC1.jpg
Bu SONY kaliteli malzeme kullanılarak yapılmış zamanının değerli ürünlerindendir.
Hatta çıkış katı olarak oldukça güçlü bir STK çıkış katı da bulunmaktadır.
Ancak band genişliğinin dar olması sebebi ile çoğu cihazlara göre tercih edilmeyen bir üründür.
Bu ürün STEREO sinema sistemleri yıllarında (1988 lerden 1999 lara kadar) revaçta bir üründü ve son derece kaliteli bir yapıya sahipti.
Özellikle VHS ve VCD lerin olduğu dönemlerde beğeni toplamıştır.

Madem ki hoparlör yapımı konumuzda müzik eserlerine de yer verildi, o halde ben de @confickerbelasi için iyi bir METAL müzik eseri paylaşayım :)
Eserle ilgili duyumlarım.
Bir metal grubu olan WHITE LION tarafından icra edilen bu eser, afrikada açlık çeken çocuklar için yapılmıştı.
Bu sebeple de oldukça beğeni toplamış ve oldukça fazla satılmıştı.
Ben bile o CD'yi almıştım :)

METAL müziğin mantalitesi gereği, duyguların yadsınmasının esas alındığı bu tür duygulu eserler, metal akımına ters idi. Bu yüzden çoğu metal grupları tarafından white lion grubu büyük eleştri almış, tabiri caizse afaroz edilmişlerdi.
ARABESK müzik yapıyor diye baltalansa da, eser birçok ülkede beğeni toplamış, çoğu hit müzik listelerinde yer almıştır.

@Mr_YAMYAM Hocam ;Schneider 8030-LS ve Sony SS-E55 in hoparlör filtrelerini paylaşıyorum. Forumda "Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı" başlıklı bu konuda markaların kullandıkları hoparlör filtreleri ve malzeme kalitesi hakkında bilgilendirme olsun.
Ed1Jcj.jpg

Ed1ykU.jpg

Ed1Q3o.jpg

Ed1S1A.jpg

Ed1uw1.jpg

Ed1CHH.jpg

Ed15xI.jpg

Ed1Ipf.jpg

Ed1zLx.jpg

Ed1vov.jpg

Sony SS-E55 Specifications
Type: 3 way, 3 driver loudspeaker system
Frequency Response: 38Hz to 25kHz
Power Handling: 60W
Crossover Frequency: 800, 6000Hz
Impedance: 8Ω
Bass: 1 x 250mm cone
Midrange: 1 x 80mm cone
Tweeter: 1 x 20mm dome
Enclosure: closed
Dimensions: 270 x 530 x 285mm
Weight: 9kg
Year: 1984

Son düzenleme:
SONY filtreye ecik daha özenmiş.
2.2uF kondansatör nispeten ilmine uygun kalitede.
Bobin yapım kaliteleri ve tasarımları orta düzeyde.
SCHENIDER ler ise filtreden ziyade hoparlör kalitesine önem vermiş.
Medium ve tweeter'ın kalitelerini ben resimden az çok anlayabiliyorum.
Daha geniş band hoparlör sürücüleri kullandıkları için filtrelere masraf yapmadan geçiştirmişler.
Her durumda hoparlörlerin kalitesi önemli olduğu için Sciheniderler sonylerden daha iyidir diyebiliyoruz.

Bu eseri kendi sistemimde dinlediğim gibi size de sunuyorum.
2022-04-07-054143_1280x1024_scrot.png
Kendi sisteminiz ile benim ses sistemim arasındaki bazı farkları anlamanız için özel yapılmıştır.
Aradaki farkları anlayabilen arkadaşlarımız var mı?

Ekli dosyalar

• ESMESUN AYRILUK (Last).mp3.zip
    7.7 MB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Ben şuanki haliyle sadece kullandığım ampli+westraların hava kaçıran çok iyi olmayan kabinleri ve ayrı uyduları ile test edebiliyorum. Bu şekilde deneyimlerin şöyle.

Ya kullandığım ampli veremiyor yada ben duyamıyorum. 14kHz den sonrası yok bende. Şuan kullandığım tiz hoparlörler çok iyi değil zaten.
Basslar da aynı şekilde neredeyse 3 kat zayıf. Bassları westralardan alıyorum. Şu anki kabinler pert olduğu için :D Her yerinden hava kaçıyor. Biraz da filtre devresinin etkisi var tabii.

Amaa diğer subwoofer kabini konuısundaki gibi EQ ayarı yaparsam yani frekansı sadece 20-35Hz arasında tutarsam bu şarkıda şu anki kabinlerle bile sarsıntı hissiyatı yaratıyor. Şarkının özellikle 01:06 saniyesinden sonra 34-38 Hz'ler daha yoğun gibi.
@Mr_YAMYAM Hocam ;Schneider 8030-LS ve Sony SS-E55 in hoparlör filtrelerini paylaşıyorum. Forumda "Kaliteli Hoparlör Kabini Yapımı" başlıklı bu konuda markaların kullandıkları hoparlör filtreleri ve malzeme kalitesi hakkında bilgilendirme olsun.
Ekli dosyayı görüntüle 86505
Ekli dosyayı görüntüle 86506
Filtre ve mid hoparlörü bendekilere çok benziyor. İndüktörlerin markası bile aynı.
Bass Westra KW160 serisinden galiba. Hatta sanırım midde westra. Aynı mid hoparlörden bende de var ama maalesef kömür olmuş. Sesini dinleyemedik :D

Son düzenleme:
Mid lere yazık olmuş, geçmiş olsun. Bu serinin gerçekten sesi muhteşem. Bu hoparlörleri bana satan kişi tekrar ona satmamı istemişti. Bu hoparlörlerdeki sesi diğer satın aldığı kabinlerde bulamadığını ifade etmişti.Satın aldığımda sağını solunu inceleyip Onursal hocam a ayrıntılı resimleyip paylaşmıştım.
RPRgXN.jpg

RPRcne.jpg

RPRjMR.jpg

RPROBc.jpg

Ya kullandığım ampli veremiyor yada ben duyamıyorum. 14kHz den sonrası yok bende. Şuan kullandığım tiz hoparlörler çok iyi değil zaten.
Basslar da aynı şekilde neredeyse 3 kat zayıf. Bassları westralardan alıyorum. Şu anki kabinler pert olduğu için :D Her yerinden hava kaçıyor. Biraz da filtre devresinin etkisi var tabii.

Amaa diğer subwoofer kabini konuısundaki gibi EQ ayarı yaparsam yani frekansı sadece 20-35Hz arasında tutarsam bu şarkıda şu anki kabinlerle bile sarsıntı hissiyatı yaratıyor. Şarkının özellikle 01:06 saniyesinden sonra 34-38 Hz'ler daha yoğun gibi.
MP3 e sıkıştırdığım için 14kHz ten sonrası yok. Aksi takdirde upload edemem.
Basları artırmış olsam da esas konu netlik.
Yani you tubedaki fark biraz daha bozuk gibi olmalıdır.

Şuan kullanmakta olduğum sistemde test etmem çok doğru değil dediğim gibi ama gönderdiğin örnekte youtubedakine göre orta sesler daha geride @Mr_YAMYAM hocam :) Basslar youtubea göre daha net geliyor.
Daha iyi sistemi olanlar daha doğru tespitler yapacaktır muhakkak :)

Bir yandan bahsi geçen filtreyi hala araştırıyorum, bu konu biraz uzun ve aralıklı ilerleyecek belli ki. Sonlara doğru ilk mesajıma gerekli alıntıları sabitlerim olmazsa.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri