Sevgili Selçuk, mesajını yeni gördüm, burdan cevap vereyim.Daha 2. sınıfta olmana rağmen bu kadar gerçekçi olman çok güzel. Senin yaşıtların hayal aleminde yaşarken,sen hayatını gerçekler üzerine inşaa ediyorsun. Zeki insan başkalarının deneyimlerinden de yararlanmayı bilendir.
Bütün mesajlarımı görmüşsündür, devlet mi özel mi konusunda kimin gerçekçi kimin samimi olduğu mesajlardan bellidir. Ben kendi deneyim ve etrafımım gözlemlerine göre devlet dedim. Çünkü günümüzün şartlarında özel diyenler ya çok acemi yada çoğu şeyi görmezden geçip yorum yapanlardır. Özel diyenlerin savunduğu çoğu tez genel değil oldukça dar bir zümre için geçerlidir. Yok devletteki maaşını ikiye 3 e katlarsın 5 yılda bilmem ne gibi bi sürü abuk sabuk şey duyarsın evet katlayanlar olacakdır ama bu 100 kişiden 10 kişi bile olmayacaktır. Nerde o 90 küsür kişi?? Her gün senin gibi binlerce mezun olduğu ortamda işsizlik yok, ekonomik kriz yok, maaşları düzgün almamak yok,
Sigorta düşük ve eksik yatmak yok ama maaşını 2-3 e katlamak var, yersen!!!
Mühendislik öğrencileri kendini süpermen değil, ortalama bir puanla üniversiteye girmiş insanlar olarak düşünse ayakları yere basacaktır. Ama tüm kariyer sitelerinde yabancı diller, mesleki bilgisayar programları vs. sonu gelmeyen istekler ile kafası bulandırılmış mühendislik öğrencisi , kendine hiç bir zaman ulaşamayacak hayallerle bu işin peşindedir. Adam devlet dairesinde çalışmaktan utanır ama ahır gibi konteynır da şantiyede çalışmaktan utanmaz çünkü sözde mühendislik yaptığını zannediyordur. Mühendislikte devlet alım garantisi olsa bu düşünceler çok değişirdi hatta devlette çalışmayı idealleri için seçmeyen sevgi pıtırcıkları devlet garantisi sebebiyle artan puanlar sebebiyle mühendisliği bile kazanamaya bilirlerdi.
Her zaman dediğim gibi, öğretmeni, işletmecisi, avukatı, doktoru, vs devlette çalışırda bir mühendis mi devlette yatar kendi işini yapamaz.
Devlet işi demek düzenli gelir demek, düzenli gelir demek düzenli hayat demek, düzeni hayat demek düzgün aile yaşamı demek...
Bunu 7 yıldan sonra devlete geçen benim gibiler ne dediğimi anlar. Şu an iş yerinde biz tatil planları yaparken, özelde o ay sonu işimizin olup olmayacağını bilemezdik. Yada hangi özel sektör çalışanı işine güvenip yüklü bir taksite girebilir.
Neyse uzatmayım, forumda yeterince bahsedildi zaten.
Eüaşta ki özelleştirmeler santral bazında olur, bir kaç yılda portföy grubu olarak santrallerin özelleştirlmesi başlanacak. Büyük santrallerde Eüaş bünyesinde kalıp özelleştirilmeyecek. mesala çalıştığın kurum özelleşirse havuza alınırsın, 3 il tercihi veriler genellikle ilk istediğinde ile atanırsın. Eğer istemezsen ikinci bir şansın daha var, tekrar 3 il isteği yaparsın. Havuzdayken işe gitmeden maaşın 4 te 3 nü alırsın. Özelleşitirmelerde o kadar kolay değil büyük ihtimal sen bile emekli olursun tümü özelleşmeden
Eüaş, Teiaş gibi kurumlar
Elektrik alanında çalışan mühendisler için uygundur. DHMİ gibi kurumlarda yüksek ücret verdikleri için tercih edilir.